Το παράδοξο φαινόμενο των εκατοντάδων κενών θέσεων εργασίας σε όλο το νησί την ώρα που οι άνεργοι είναι μερικές… χιλιάδες στη Ρόδο, προκαλούν «πονοκέφαλο» στους εργοδότες οι οποίοι αναζητούν προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν.
Οι αγγελίες για προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως στον τομέα της εστίασης, πολλαπλασιάζονται όσο ανοίγουν καταστήματα προοδευτικά με την πορεία της σεζόν, όμως πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν «ορφανές».
Η πρωτόγνωρη αυτή για τη Ρόδο κατάσταση με τις εκατοντάδες κενές θέσεις -όπου σε εποχές προ κορωνοϊού καλύπτονταν και από εργατικό δυναμικό που ερχόταν να δουλέψει για την τουριστική περίοδο και από άλλα μέρη της Ελλάδας- έχει εξήγηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, ο οποίος κλήθηκε από τη «δ» να σχολιάσει την… παραδοξότητα της φετινής σεζόν της στρατιάς ανέργων και των κενών θέσεων εργασίας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν θα δοθεί και φέτος το επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ, ποιους θα αφορά και για πόσο χρονικό διάστημα, αντί να εργαστούν με μισθό ίδιο ή λίγο παραπάνω από το επίδομα.
Όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, πολλοί θα προτιμήσουν αντί να δουλέψουν με τον βασικό μισθό, να παραμείνουν στο σπίτι τους σε περίπτωση που δικαιούνται τελικά επίδομα, γι αυτό και δεν βιάζονται να καλύψουν κάποια από τις κενές θέσεις.
Ενας ακόμα βασικός λόγος, ίσως ο βασικότερος κατά τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να εκτεθούν σε χώρους εργασίας όπου θα πρέπει να συναναστρέφονται με κόσμο γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειάς τους και δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή/και την υγεία των δικών τους ανθρώπων. Με τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στη Ρόδο, ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι διάχυτος στους κόλπους των εργαζομένων, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Ενας ακόμα βασικός παράγοντας, είναι ότι πολλοί εργοδότες δεν τηρούν τα υπεσχημένα για τις συνθήκες εργασίας, γι αυτό και ήδη στις λίγες εβδομάδες που έχει ανοίξει η σεζόν, καταγράφονται αρκετές παραιτήσεις υπαλλήλων. «Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως μερικής απασχόλησης αλλά είναι αναγκασμένοι να εργάζονται 10ωρα και 12ωρα με πολύ χαμηλές αμοιβές, γι αυτό και είτε παραιτούνται πολύ γρήγορα είτε δεν αποδέχονται τελικά τη θέση.
Λυπάμαι γι αυτό που θα πω, αλλά στη Ρόδο αυτή τη στιγμή επικρατεί εργασιακή ζούγκλα. Εχουμε ήδη δεχθεί πολλές καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών και κατάφωρη παραβίαση των μονομερών συμβάσεων κι ακόμα η σεζόν δεν έχει ανοίξει για τα καλά…», λέει ο κ. Π. Εγγλέζος.
Περαιτέρω αναφέρει, πως επειδή η αγορά της Ρόδου είναι συγκεκριμένη και οι… καθ΄έξιν κακοπληρωτές γνωστοί, πολλές από τις κενές θέσεις αφορούν επιχειρήσεις που καταπατούν επανειλημμένως τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία παραμένουν ακόμα κλειστά γι αυτό και πολλοί εργαζόμενοι τελούν σε κατάσταση αναμονής και μέχρι να εξαντλήσουν τα περιθώρια για να απορροφηθούν ως εργαζόμενοι στον κλάδο της ξενοδοχίας, δεν αναζητούν εργασία σε εξωξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, αν τελικά το επίδομα των 534 ευρώ δοθεί στους δικαιούχους στο περσινό εύρος, τότε ο πρόεδρος του ΕΚΡ δεν αποκλείει να επαναληφθούν τα φαινόμενα του Οκτωβρίου 2020 που οι ξενοδόχοι κυρίως στη Νότια Ρόδο αναζητούσαν απεγνωσμένα προσωπικό καθώς επρόκειτο για μήνα με πληρότητες… Αυγούστου αλλά από τις 5.000 εκκλήσεις στα μέλη του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων ανταποκρίθηκαν μόλις οι 5 (!) αφού, συνυπολογίζοντας το κόστος μετακίνησης από την πόλη της Ρόδου, συνέφερε περισσότερο να παίρνουν το επίδομα παρά να εργαστούν…!
Ηδη, όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, άνοιξε η πλατφόρμα μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» για τις αιτήσεις επιδόματος μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, μόνο για τις μονομερείς συμβάσεις οπότε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα προτιμήσει να μείνει και φέτος «ανενεργός», από το να απορροφηθεί σε μια θέση εργασίας, ακόμα και οι συνθήκες να είναι καλές.
«Οι κενές θέσεις δεν σημαίνουν σε όλες τις περιπτώσεις κακές συνθήκες εργασίας. Υπάρχουν και κάποιοι που προτιμούν να αρκεστούν στο επίδομα των 534 ευρώ από το να εργαστούν», καταλήγει ο κ. Εγγλέζος ο οποίος δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό του το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στη Ρόδο, στον καιρό της πανδημίας.