Ειδήσεις

Επίδομα ανεργίας: Σχέδιο αύξησής του στο ύψος του τελευταίου μισθού – Τι θα ισχύσει για τους μακροχρόνια άνεργους

Αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και θέσπιση υποχρεώσεων και κυρώσεων στους άνεργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις θέσεων από τον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το επόμενο έτος.

Απώτερος στόχος η επιδότηση να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου.

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας περιλαμβάνει:

την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας (σήμερα είναι 400 ευρώ, σύν επίδομα τέκνων) στο επίπεδο του τελευταίου καθαρού μισθού και
την αύξηση του επιπέδου και της κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (σήμερα είναι 200 ευρώ).
Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Το ποσό του επιδόματος ανεργίας, μελετάται να είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και δεν βρίσκεται νέα θέση εργασίας, με κατώτατο όριο τα 400 ευρώ (που είναι το ύψος του επιδόματος σήμερα).

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη
Κάτι αντίστοιχο είχε προτείνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη, όταν ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης).

Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος, σύμφωνα με το Σχέδιο της Επιτροπής, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες και θα πληρώνεται υπό την  προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν μετά τους έξι μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για άλλους 6 μήνες το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

Η λογική της πρότασης είναι ότι με ένα αυξημένο επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, με εύκολες προσλήψεις-απολύσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα έχουν συμφέρον να δηλώνουν και όχι να κρύβουν τις αποδοχές τους, γιατί έτσι θα «χτίζουν» αυξημένο επίδομα με το 55% του μισθού τους.

Σήμερα  οι απολυμένοι είτε λάμβαναν μισθό 3.000 ευρώ είτε τις βασικές απολαβές, λαμβάνουν οριζόντια τα 400 ευρώ για διάστημα 12 μηνών.

Αν εφαρμοστεί η πρόταση της επιτροπής των σοφών, στην πρώτη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα παίρνουν επίδομα ανεργίας της τάξης των 1.200 ευρώ το μήνα για έξι μήνες και αν δεν βρουν δουλειά για άλλους έξι μήνες θα λαμβάνουν 400 ευρώ.

Υποχρεώσεις και κυρώσεις
Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ του ΟΑΕΔ και των ατόμων που αναζητούν εργασία. Μεταξύ άλλων, προβλέπει νέο ορισμό της ενεργητικής αναζήτησης εργασίας και κυρώσεις για τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Παράλληλα μελετάται η ενοποίηση και ο εξορθολογισμός των επιδομάτων και παροχών ανεργίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών, όπως επίσης και η άρση των αντικινήτρων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ανέργων, με τη διατήρηση του δικαιώματός τους σε παροχές ανεργίας κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.
Πηγή insider.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου