Ανησυχία για ενδεχόμενο τοπικό lockdown και προβληματισμός για την εξέλιξη της σεζόν επικρατεί στη Ρόδο, έπειτα από την ειδική αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης 24/06/2021 σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα νέα μέτρα που ισχύουν από χθες Πέμπτη.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε χαρακτηριστικά πως “υπάρχουν τέσσερις περιοχές που μας δημιουργούν έναν μικρό προβληματισμό. Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων, επαναλαμβάνω, μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές, την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της «κίτρινης» Πάρου, της «πορτοκαλί» Κω, της «κίτρινης» Ρόδου και της «πράσινης» Ικαρίας, να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί έτσι η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας”, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε τοπικό επίπεδο, σε μια περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα του νησιού θα κρίνει εν πολλοίς την τουριστική περίοδο.
Η αναφορά του κ. Χαρδαλιά επικεντρώθηκε κυρίως στην δημοτική κοινότητα Αρχαγγέλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Παραμένει στο κίτρινο η Ρόδος με 66 ενεργά κρούσματα. Δυστυχώς είχαμε άλλα 10 κρούσματα σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη), υπάρχει ένα cluster εκεί στην περιοχή του Αρχαγγέλου το οποίο μας προβληματίζει, όμως είναι από συρροές που τις παρακολουθούμε και τις έχουμε στεγανοποιήσει», καλώντας σε εγρήγορση τους πολίτες.
«Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποια περιοχή. Καλό είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση, να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει η εξαιρετική πορεία που παρουσιάζουν και τα 4 νησιά μας αυτά, αλλά και η γενικότερη εικόνα μας ότι δεν θα υπάρξει κάτι το οποίο μπορεί να μας ξεφύγει. Και όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, είναι μια προσπάθεια που κυρίως έχουμε συμμάχους τους ίδιους τους πολίτες, τους κατοίκους αυτών των περιοχών» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς πυροδοτώντας αντιδράσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» από έγκυρες πηγές, από τα 78 νέα κρούσματα των τελευταίων 10 ημερών στη Ρόδο τα 33 εντοπίστηκαν στην περιοχή του Αρχαγγέλου, όπου φαίνεται πως η μη τήρηση των μέτρων το τελευταίο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού σε μεγάλη έκταση.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη «δημοκρατική» από πολίτες που είτε ζουν είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή του Αρχαγγέλου, πέρα από την χαλάρωση των μέτρων, υπάρχουν διεγνωσμένα κρούσματα με κορωνοϊό που είτε έσπασαν την καραντίνα νωρίτερα είτε δεν την τήρησαν καθόλου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι έπειτα από την έξαρση που σημειώνεται και το «καμπανάκι» Χαρδαλιά.
Σε επικοινωνία της «δ» με τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος πολλές φορές έχει επισημάνει στους κατοίκους την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Περαιτέρω ανέφερε ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν αφορά μόνον τον Αρχάγγελο αλλά παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Ωστόσο, η επισήμανση για συρροή κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στον Αρχάγγελο δια στόματος του κ. Ν. Χαρδαλιά, προκάλεσε εύλογη ανησυχία για το αν τελικά η Ρόδος βρίσκεται προ ενός τοπικού lockdown, που θα ήταν ολέθριο για την τοπική οικονομία αλλά και για την πορεία της τουριστικής σεζόν, καθώς τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για Ρόδο και Κω, πυροδότησαν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών που έκαναν λόγο για στοχοποίηση των δύο τουριστικών προορισμών, ανέδειξαν όμως και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες για τους εμβολιασμούς που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.
Πλέον, το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που είναι υπέρ του εμβολιασμού και εκείνους που διαφωνούν διευρύνεται με τους πρώτους να επιρρίπτουν ευθύνες στους δεύτερους για το γεγονός ότι η Ρόδος δεν μπορεί να «πρασινίσει», διακινδυνεύοντας όχι μόνο την πορεία της τουριστικής περιόδου και την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και την δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερά πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό πλην τεσσάρων νησιών, μεταξύ των οποίων η Ρόδος και η Κως. Μάλιστα, με βάση τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη, η περίπτωση του νησιού μας σχολιάστηκε δυσμενώς σε πολλές ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη διάσταση σε μια περίοδο που η κατάσταση σχετικά με την πορεία των κρατήσεων είναι εξαιρετικά εύθραυστη και όλα κρέμονται από μια κλωστή.