Δύο Eλληνοαμερικανοί γερουσιαστές οι κ.κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και Στέφαν Πάππας, βρέθηκαν στην Αθήνα για σειρά επαφών και μίλησαν στην «δημοκρατική» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες με την νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Λου (Λεωνίδας) Ραπτάκης, γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Ρόουντ Άιλαντ και πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η φετινή γενική συνέλευση, θα είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν όλα τα μέλη της Ένωσης. Π.χ. οι 18 εκλεγμένοι από την Αυστραλία δεν θα καταφέρουν να έρθουν ενώ περιμένουμε και απάντηση από τους εκπροσώπους του Καναδά. Σχεδόν 23 θα είναι από τις ΗΠΑ –η μεγαλύτερη συμμετοχή σε αριθμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η γενική συνέλευση θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου 2021 και μετά, σχεδιάζουμε να μεταβούμε στην Σούδα, στην Ρόδο και στο Καστελλόριζο (αρχές Αυγούστου). Ερχόμαστε για να μάθουμε και να έρθουμε σε επαφή με τους εκπροσώπους και τις αρχές στα νησιά, καθώς τα σύνορα της Ευρώπης, όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη με εκπροσώπους από πολλές χώρες και συμπίπτει με την επέτειο της Ελλάδας των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση».
Ο κ. Ραπτάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην αεροπορική συγκοινωνία που έχει βελτιωθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έχοντας 9 απ’ ευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε διάφορες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον κ.λπ. κάτι που διευκολύνει τον τουρισμό ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες για επενδύσεις στην χώρα μας.
Σημειώνεται πως αρχές Αυγούστου, διοργανώνεται Συνέδριο στην Ρόδο με την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –χωρίς να υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες προς το παρόν.
-Ο κ. Στέφαν Πάππας Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, από το Ουαϊόμινγκ, αναφέρθηκε στη σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα προς το τέλος του Ιουλίου και μαζί με τον κ. Ραπτάκη βρέθηκαν για να προετοιμάσουν το πρόγραμμα κάνοντας παράλληλα, επαφές.
Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά πιθανόν να περιλαμβάνει εκτός από την Αθήνα, επίσκεψη στη Σούδα, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο».
Όπως τόνισε, υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα επίπεδα: «Οπωσδήποτε υπάρχει ενδιαφέρον για την βελτίωση των διμερών σχέσεων τόσο ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μία περιοχή πολύ σημαντική για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Ερωτηθείς εάν θεωρεί θετικό, το γεγονός πως η νέα διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που επιχειρεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ευρώπη, ο κ. Πάππας ξεκαθάρισε τα εξής: «Επειδή είμαι Ρεπουμπλικανός, δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζω τον Αμερικανό Πρόεδρο στις πρωτοβουλίες του. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, την Ελλάδα και άλλες χώρες».
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Πα.Δ.Ε.Ε.)
H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και, έκτοτε, υποστηρίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην Πα.Δ.Ε.Ε. μετέχουν νυν και πρώην μέλη Νομοθετικών Σωμάτων και Πολιτειακών Κοινοβουλίων ελληνικής καταγωγής.
Σκοπός της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι α) η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, γ) η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, καθώς και δ) η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.
Στις δραστηριότητες της Πα.Δ.Ε.Ε. περιλαμβάνονται: (α) Ψηφίσματα και δράσεις για ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στον Ελληνισμό της Διασποράς, (β) εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, (γ) πραγματοποίηση ημερίδων και συναντήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης, (δ) κοινές δράσεις με ελληνικούς και ομογενειακούς Οργανισμούς.
Η γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε, και σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων.
Η γενική συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει ψηφίσματα για: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, τη Διακήρυξη της Ελληνικής Ομογένειας για την υποστήριξη της Ελλάδας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, την Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, την ψήφο των Αποδήμων, τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο όπου διαβιούν, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου, την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.