Τοπικές Ειδήσεις

Την αύξηση του ορίου των ενισχύσεων για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, προτείνει ο Μ. Κόνσολας

Να αυξηθεί το όριο ενισχύσεων για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δηλαδή για επιχειρήσεις που, για παράδειγμα, έχουν ένα ξενοδοχείο και ταυτόχρονα επιχείρηση εστίασης ή άλλου είδους επιχείρησης, ζητά με πρόταση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, είχε τεθεί ένα ανώτατο όριο ενίσχυσης έστω και αν οι υπόλοιπες συνδεδεμένες επιχειρήσεις έχουν διαφορετικό ΑΦΜ.

Αυτό σημαίνει ότι ήταν ελάχιστα τα ποσά των ενισχύσεων που αντιστοιχούσαν στις άλλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 21.3.2020 το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις για να κρατηθούν ζωντανές σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και καθόρισε το όριο ενισχύσεων στα 3 εκ. ευρώ.

Προτείνει να μην ισχύσει το ανώτατο όριο του 1,8 εκ. ευρώ για την περίπτωση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και να τεθεί υψηλότερο όριο ή το Υπουργείο να διαμορφώσει ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πολλές από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και απασχολούν χιλιάδες

εργαζόμενους, γεγονός που καταδεικνύει αυτή την αναγκαιότητα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της πρότασης που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας.

Είναι εύλογο το κανονιστικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί για τις ενισχύσεις να μην κάλυπτε ιδιαίτερες και σύνθετες περιπτώσεις, όπως είναι οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού μπορεί να έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης ή και άλλου είδους επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στον ίδιο βαθμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, είχε τεθεί, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, ένα ανώτατο όριο ενίσχυσης έστω και αν οι υπόλοιπες συνδεδεμένες επιχειρήσεις έχουν διαφορετικό ΑΦΜ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, σε μια τέτοια περίπτωση, οι ενισχύσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων θα ήταν πολύ μικρές.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 21.3.2020 το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις για να κρατηθούν ζωντανές σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και καθόρισε το όριο ενισχύσεων στα 3 εκ. ευρώ.

Με βάση αυτό το δεδομένο, δεν θα πρέπει να ισχύσει το ανώτατο όριο του 1,8 εκ. ευρώ για την περίπτωση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και να τεθεί υψηλότερο όριο ή το Υπουργείο να διαμορφώσει ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Πολλές από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, γεγονός που καταδεικνύει αυτή την αναγκαιότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να αυξήσουν το ανώτερο όριο ενισχύσεων για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ειδικά για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου