Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με κύρια κατεύθυνση την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., παρουσίασε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις σχετικά με τη διάρθρωση του υπουργείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Βασικά πεδία έμφασης του νομοσχεδίου είναι η συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας (μια συνολική μεταρρύθμιση του τομέα, όπως τονίζεται), η εξωστρέφεια και επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και στο πλαίσιο εκπαίδευσης των αστυνομικών και εξοικείωσης τους με τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων.
Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.
Όσον αφορά τις αλλαγές στη δομή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κατεύθυνση είναι να δοθεί έμφαση στον επιτελικό σχεδιασμό, στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων και στην κεντρική διαχείριση μέσων, υποδομών, δικτύων και ανθρώπινου δυναμικού.
Άλλωστε, στην υπάρχουσα δομή έχουν υπάρξει ελάχιστες αλλαγές από το 2000 και έπειτα. Στόχος του υπουργείου είναι να προωθηθεί ένας πιο συνεργατικός και οργανωμένος σχεδιασμός σε πιο σύνθετα θέματα που δεν διακρίνονται αμιγώς σε ζητήματα ασφάλειας ή τάξης.
Αλλαγές προωθούνται και στο πεδίο της δημόσιας παρουσίας της Αστυνομίας και της επικοινωνίας της με τους πολίτες.
Υπουργείο και πολιτική διαχείριση κρίσεων
Επιπλέον, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ζούμε πλέον σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, όπως η πανδημία ή τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, γεγονότα δηλαδή που υπερβαίνουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό της ελληνικής Αστυνομίας.
Βάσει του σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες δομές σε επίπεδο υπουργείου, όπως μια διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας και μια υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων που θα μπορούν να χαράσσουν και το πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης πιο σύνθετων καταστάσεων.
Αστυνομική Ακαδημία
Επιπλέον, ριζικές αλλαγές σχεδιάζονται και στην διάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, με αναβάθμιση των προγράμματα σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και καθιέρωση εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
Βασική κατεύθυνση είναι οι νέοι αστυνομικοί να εκπαιδεύονται στο πώς έχει εξελιχθεί η εγκληματικότητα σήμερα, ποιες είναι οι σύγχρονες απειλές, αλλά και πώς είναι δομημένη η σημερινή κοινωνία.
Οι νέοι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται και στην καθημερινή αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.
Συνοπτικά, όπως παρουσιάστηκε, οι επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
Η έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην εκπόνηση πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και στο συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.
Η αλλαγή της δομής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με έμφαση στον Επιτελικό Σχεδιασμό, στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων και στην κεντρική διαχείριση μέσων, υποδομών, δικτύων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Η προσαρμογή στις νέες τάσεις της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας με τη δημιουργία νέων δομών.
Η έμφαση στην ευελιξία, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων.
Η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων.
Η ενίσχυση της αυτοτέλειας και η αναδιοργάνωση της δομής και της λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας με αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
Η έμφαση στη Δία Βίου Μάθηση και στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.