Εντονος προβληματισμός επικράτησε χτες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου κατά την οποία τέθηκε ξανά ζήτημα μόνιμων προσλήψεων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκτός των μελών της διοίκησης του ΕΚΡ, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Κάλλιστος Διακογεωργίου, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Γιάννης Καμπούρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σορωνής κ. Μανώλης Μπονιάτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατταβιάς κ. Νίκος Ζαννετάκης και η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους κα Μεταξία Ψαρογιάννη.
Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος αφού ευχαρίστησε την ΠΝΑι και τον Δήμο Ρόδο για τη στήριξη και τη συνεργασία, τόνισε τα εξής:
«Συγκαλέσαμε μία συνάντηση με αντικείμενο το ζήτημα που έχει προκύψει με την εντοπιότητα στις προσλήψεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Συζητήσαμε τις απαντήσεις που λάβαμε από τον κ. Γεώργιο Στάσση –πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ- στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αποτραπεί η αδικία που γίνεται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου, στο θέμα της προκήρυξης και μοριοδότησης σχετικά με την εντοπιότητα που αφορούν στις μόνιμες προσλήψεις. Η δικηγόρος κα Ψαρογιάννη, μάς έδωσε πληροφορίες για το ισχύον νομικό πλαίσιο. Δυστυχώς, οι βουλευτές μας, δεν… θέλουν να καταλάβουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην προκήρυξη για 8μηνες προσλήψεις και στις μόνιμες προσλήψεις. Η διαφορά είναι ξεκάθαρη: ενώ στις προκηρύξεις για 8μηνες προσλήψεις, προτάσσεται η εντοπιότητα, στις προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις, μοριοδοτείται. Αυτό, επιμένουν οι βουλευτές μας να μην το…. καταλαβαίνουν. Οι τοπικές αρχές, έχουν σταθεί στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών (Κατταβιάς και Σορωνής) και σήμερα γι’ ακόμη μια φορά, επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή τους. Εμείς, ως ΕΚΡ θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και θα είμαστε συμπαραστάτες της σε όποια κινητοποίηση χρειαστεί για να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Στάσση και οποιονδήποτε άλλο, να αδικηθούν οι συμπολίτες μας. Εμείς θα τον προσκαλέσουμε να έρθει στη Ρόδο για να του θέσουμε τα ζητήματα, ενώ θα προσκαλέσουμε και τους τοπικούς βουλευτές μας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η τοπική κοινωνία πρέπει να πάρει πίσω αυτό που δίνει. Δεν μπορεί να ζουν σε μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή και να μην κάνουν πράξη αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ξεκαθάρισε πως η ΠΝΑι είναι αρωγός στο ζήτημα εξ αρχής: «Συμμετείχαμε στη συνάντηση αυτή μαζί με τον κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών για την εντοπιότητα. Είναι βέβαιο ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει το δικαίωμα στον κ. Στάσση να αποφασίσει το καθεστώς και την πολιτική που θα ακολουθήσει στις προσλήψεις. Με αυτό τον τρόπο όμως, η εντοπιότητα πηγαίνει στις καλένδες και δεν βοηθάει στις προσλήψεις», δήλωσε δεσμευόμενος πως θα σταθεί στο πλευρό του ΕΚΡ και των τοπικών κοινωνιών σε όποιους αγώνες αποφασίσουν να προχωρήσουν.
Είπε ακόμη πως είχαν ξεκινήσει κάποια αντισταθμιστικά έργα που είχε υποσχεθεί η ΔΕΗ, τα οποία όμως δεν προχωρούν. «Εκτιμούμε ότι μαζί ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ θα τα προχωρήσουν», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου επανέλαβε την θέση της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου επί του θέματος: «Για το θέμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την θέση του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος έχει δείξει εμπράκτως την ευαισθησία του ζητώντας να ισχύσουν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί προ του 2019 και να επανέλθει η εντοπιότητα στις προσλήψεις. Μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια σε Σορωνή και Κατταβιά, οι καθ ύλην αρμόδιοι ήταν θετικοί σε όλα. Εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς και θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους των περιοχών αυτών».
Ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιάννης Καμπούρης εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή, είπε τα εξής: «Ήταν επιθυμία του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, να παραστούμε στη συνάντηση δύο αντιδήμαρχοι που έλκουν την καταγωγή τους από τη Νότια Ρόδο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο επί του θέματος ενώ δεσμευόμαστε πως θα είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για το θέμα που τέθηκε με τις μόνιμες προσλήψεις. Δεν έχω δει κανένα Ροδίτη να έχει προσληφθεί σε εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν σε άλλους νομούς. Η ΔΕΗ θα έχει απέναντί της τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, θα καλέσουμε και τους πέντε βουλευτές μας, να συμπαραταχθούν στο πλευρό μας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σορωνής κ. Μανώλης Μπονιάτης, δήλωσε: «Η τοπική κοινότητα Σορωνής αγωνίζεται για τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Θεωρώ κοροϊδία την απάντηση του κ. Στάσση απέναντι στις ομόφωνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατταβιάς κ. Νίκος Ζαννετάκης αφού ευχαρίστησε το ΕΚΡ για την πρόσκληση σε σύσκεψη, κάλεσε τους πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου «να πάρουν θέση επί του θέματος. Όχι με ένα δελτίο Τύπου να λένε ότι κατάφεραν κάτι κι έπειτα, να έρχεται η επιστολή του κ. Στάσση και να μας λέει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Η τοπική κοινωνία, βράζει! Προσωπικά, έχω πάνω από 700 υπογραφές κατοίκων που είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Σίγουρα θα φτάσουμε και τις 1000 υπογραφές. Είμαστε τυχεροί που μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η προκήρυξη. Εάν βγει και δεν προλάβουμε, θα χάσουμε το παιχνίδι. Υπάρχουν νέα παιδιά που τους προτρέψαμε να ετοιμαστούν για δουλειά και σήμερα, μας τα ανέτρεψαν όλα!» και τόνισε πως η τοπική κοινωνία θα επανεξετάσει τη στάση της.
Μιλώντας για τα αντισταθμιστικά στην Κατταβιά, ανέφερε πως εδώ και δύο χρόνια έχει σταματήσει ένα έργο ύδρευσης – αποχέτευσης και τους έχουν διαβεβαιώσει πως είναι θέμα γραφειοκρατικό.
Τέλος, η κυρία Μεταξία Ψαρογιάννη ξεκαθάρισε τα εξής: «Κλήθηκα ως νομική σύμβουλος για να ερμηνεύσουμε το Νόμο 4643/2019. Στην ουσία το πρόβλημα είναι το άρθρο 3 του Νόμου το οποίο, προβλέπει ότι την κεντρική πολιτική των προσλήψεων την διαμορφώνει αποκλειστικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ουσιαστικά καταργούνται όλες οι υπόλοιπες διατάξεις και δίδεται πλέον η δυνατότητα στο δ.σ. και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να ορίζει τα κριτήρια. Επομένως, με βάση αυτό το άρθρο και την κεντρική πολιτική όπως διαμορφώθηκε από τη ΔΕΗ, δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για προσλήψεις με πρόταξη εντοπιότητας –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα και που είναι παραμεθόριος περιοχή. Εμείς λέμε ότι ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα μοριοδότησης και μπορεί να συμπεριλάβει τις μόνιμες προσλήψεις. Παραμένει, δηλαδή στη διακριτική του ευχέρεια αλλά ό,τι και αν αποφασίσει είναι σύννομο. Έχουμε δει πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ να περιλαμβάνουν την εντοπιότητα –και ειδικά τα Δωδεκάνησα λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τις τοπικές κοινωνίες, την ΠΝΑι και τον Δήμο Ρόδου εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα από το Νόμο».