«Εξατομικευμένες» δόσεις και ευρεία γκάμα επιλογών θα έχει πλέον κάθε πολίτης με «ανοιχτούς» λογαριασμούς προς την Εφορία και όχι μόνο: 8+1 διαφορετικά «μοντέλα» τακτοποίησης χρεών που «κουμπώνουν» στο προφίλ του κάθε οφειλέτη ενεργοποιούνται μετά και την κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για τα περιβόητα «κορονοχρέη». Κάθε μία από αυτές τις ρυθμίσεις αφορά σε ξεχωριστές ευρύτερες κατηγορίες οφειλών.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το καθένα από το «μοντέλα» που θα έχει στη διάθεσή του σε πλήρη ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες κάθε φορολογούμενος, καλύπτει από χρέη που «γεννήθηκαν» μετά την υποβολή της τρέχουσας φορολογικής δήλωσης έως και οφειλές που ανάγονται στο… «μακρινό» 2019!
ADVERTISING
Ποιες ρυθμίσεις ισχύουν για τρέχουσες οφειλές
Από τις 8+1 συνολικά ρυθμίσεις κάποιες αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις. Για τους πολίτες, των οποίων τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλουν αυτή την περίοδο είναι χρεωστικά, υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές:
Εφόσον, ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και τις 31 Αυγούστου, τότε υπάρχει έκπτωση 3% επί του ποσού που αναγράφει το εκκαθαριστικό.
Διαφορετικά, υπάρχει η εναλλακτική ο φόρος να αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, εφόσον όμως αρχίσει να εξοφλείται από αύριο Παρασκευή 30 του μήνα. Εάν όμως ο φορολογούμενος επιλέξει να αρχίσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία από τις 31 Αυγούστου, τότε θα πρέπει να πληρώσει δύο «μαζεμένες» δόσεις αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου και κατόπιν να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Η εναλλακτική των 24- 48 δόσεων
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν θα τους φτάσουν οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου που τους προέκυψε: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ενεργή η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης των 24- 48 δόσεων.
Τι ισχύει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;
Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν έκτακτα χρέη όπως φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόροι, πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.
Διαφορετική η αντιμετώπιση στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2021: Τα εκκαθαριστικά υπολογίζονται να εκδοθούν μέσα στον Σεπτέμβρη και ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Τι θα ισχύσει για το «κορονοχρέη»
Νέα ρύθμιση ενεργοποιείται και για τα λεγόμενα «κορονοχρέη»:
Η εξόφλησή τους θα μπορεί να γίνει είτε σε 36 άτοκες, είτε σε 72 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις, με την α΄δόση μάλιστα να καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022.
Η διευθέτηση αυτή αφορά οφειλές προς την Εφορία που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Δυνατότητα ένταξης έχουν οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται στη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Αφορά συγκεκριμένα οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που:
είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,
είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Επιπλέον, εντάσσονται στη ρύθμιση ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.
Και «αναβίωση» παλαιών ρυθμίσεων
Την δυνατότητα να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις χρεών των 12, 24, 48, 100 και 120 δόσεων που έχασαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 θα έχουν νοικοκυριά που τα έπληξε οικονομικά η πανδημία.
Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.
Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
Η εναλλακτική της εξόφλησης σε βάθος 20ετίας
Βεβαίως για εκείνους που δεν τους «κουμπώνουν» κάποιες από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις πάντα υπάρχει η εναλλακτική των 240 δόσεων:
Με υπουργική απόφαση έγινε ξεκάθαρο πως μέσα από τη διαδικασία της «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 20ετίας χωρίς απαραίτητα να έχουν οφειλή και σε Τράπεζα: Η απόφαση αυτή καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία για την κατάρτιση διμερών συμβάσεων και την «αυτόνομη» διευθέτηση χρεών είτε σε Εφορία είτε σε Ασφαλιστικά Ταμεία έως και σε 240 δόσεις.
Η διαδικασία λοιπόν έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση για να ρυθμίσει είτε μόνο φόρους ή μόνο εισφορές και διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου, ο καθένας εξ’ αυτών, να υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών. Όμως για να προχωρήσει η διαδικασία ο οφειλέτης θα αξιολογηθεί και πρέπει να θεωρηθεί βιώσιμος ή φερέγγυος
Και 100 δόσεις για χρέη… σε Δήμους
Αν κάποιος όμως έχει χρέη σε Δήμους θα πρέπει να ξέρει ότι «τρέχει» μια σχετική «ειδική» ρύθμιση:
1. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε προς τις δημοτικές αρχές και επιχειρήσεις σε έως και 100 δόσεις με παράλληλη διαγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%.
Οι αιτήσεις για την ρύθμιση θα έπρεπε να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), όμως η σχετική πλατφόρμα δεν είναι ακόμα διαθέσιμη. Έως ότου ανοίξει η πλατφόρμα, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στους οικείους δήμους, είτε στις δημοτικές ειδικές εφαρμογές, είτε μέσω e – mail, είτε στον ιστότοπο του δήμου, προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης χρεών σε έως 100 δόσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Η ρύθμιση αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 30 Ιουνίου.
Πηγή enikonomia.gr