«Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν προσωπικότητες που θα πάνε στην Ευρώπη για να υπερασπιστούν και να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Το ταξίδι Αθήνα- Βρυξέλλες δεν είναι αναψυχής αλλά ειδική αποστολή για την Ελλάδα και την οικονομία μας. Ακόμη οι πολίτες πρέπει να σκεφθούν και την επόμενη ημέρα».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης, που θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
«Στη φάση που βρίσκεται η χώρα χρειάζεται μια πολιτική σταθερότητα. Για μένα αυτό είναι το Α και το Ω. Αυτό ίσως θα πρέπει να είναι το κριτήριο του σκεπτόμενου ψηφοφόρου», δηλώνει ο κ. Κορκίδης.
«Για μένα αυτό είναι το πρωταρχικό στοιχείο, που με ώθησε να μετάσχω στις εκλογές. Είναι η εκπροσώπηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα κάποιοι ευρωβουλευτές, που βρέθηκαν στο ευρωκοινοβούλιο δεν γνώριζαν τα θέματα της μικρο-επιχειρηματικότητας», υπογραμμίζει ο κ. Βασίλης Κορκίδης.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρεται και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και στο Δημοτικό Φόρο Δωδεκανήσου και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κορκίδη, αναλυτικά:
• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να διεκδικήσετε μια θέση στην Ευρωβουλή;
Η εκπροσώπηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Για μένα αυτό ήταν το πρωταρχικό στοιχείο που με ώθησε να μετάσχω στις εκλογές. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα κάποιοι ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο δεν γνώριζαν τα θέματα της μικρο-επιχειρηματικότητας. Εμείς που τα γνωρίζουμε πρέπει να πάμε με προτάσεις και να διεκδικήσουμε λύσεις γιατί αυτό το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει στη νομοθεσία. Πρέπει κάποια πράγματα να προσαρμοσθούν στην ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
• Μέχρι τώρα όμως δεν έγινε αυτό που αναφέρατε και γιατί τα πακέτα των χρηματοδοτήσεων δεν «άνοιξαν» κατά 100%;
Θεωρώ πως όλα αυτά ήταν κομμένα και ραμμένα για κάποιες άλλες οικονομίες και για κάποιες άλλες χώρες. Σαφέστατα η Ελλάδα βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προσελκύσει αναπτυξιακά προγράμματα και να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για αυτή. Αυτό σημαίνει πως κάτι γινόταν λάθος και θα πρέπει να διορθωθεί. Εντοπίσαμε τις δυσκολίες. Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξουν υβριδικά τραπεζικά πακέτα που θα είναι το 50% χρηματοδότηση και το 50% εγγυοδοσία. Εκεί είναι το πρόβλημά μας. Το έχουμε εντοπίσει.
• Η Ευρώπη ήταν φιλική προς τις επιχειρήσεις;
Η Ευρώπη πάντα ήταν φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ήταν πάντα φιλική στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πολλές φορές προσπαθούμε να βάλουμε όρια και να ορίσουμε τα μεγέθη.Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια συνεχής διαδικασία στο να βελτιωθεί η θέση της κάθε επιχείρησης στην αγορά . Άρα η επιχειρηματικότητα δεν έχει γραμμές και πρέπει να στηρίζεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν ζητάμε να προστατευθεί. Θέλουμε λιγότερη σχέση με το κράτος αλλά δυνατότητα μέσα σε ένα πλαίσιο να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά οι επιχειρηματίες που πριν από το 2010 δεν είχαν οφειλές αλλά μετά δυσκολεύθηκαν.
• Με ποια κριτήρια θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές της 25ης Μαΐου;
Να ψηφίσουν με κριτήρια προσωπικής επιλογής. Να επιλέξουν προσωπικότητες που θα πάνε στην Ευρώπη για να υπερασπιστούν και να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Το ταξίδι Αθήνα- Βρυξέλες δεν είναι αναψυχής αλλά ειδική αποστολή για την Ελλάδα και την οικονομία μας. Ακόμη οι πολίτες πρέπει να σκεφθούν και την επόμενη ημέρα. Στη φάση που βρίσκεται η χώρα χρειάζεται μια πολιτική σταθερότητα. Για μένα αυτό είναι το Α και το Ω. Αυτό ίσως θα πρέπει να είναι το κριτήριο του σκεπτόμενου ψηφοφόρου.
• Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά στη Ρόδο ποιες είναι οι τρεις χάρες που του ζητήσατε;
Ζήτησα να διατηρηθεί ο επιμελητηριακός θεσμός. Θεωρώ πως τα Επιμελητήρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν και όχι να κλείσουν. Ζήτησα την αποποινικοποίηση των οφειλετών και το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τη μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο.
• Ποια ζητήματα σας έθεσαν οι επιχειρηματίες και οι πολίτες κατά την επίσκεψή σας στην αγορά του νησιού μας;
Συζητήσαμε για το πώς θα αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θυμίζω πως αρκετοί την έχουν χάσε, εξαιτίας οφειλών. Για μένα είναι προτεραιότητα αυτό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να έχουν όλοι οι Έλληνες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό έγινε με παράταση ενός έτους για τους εμπόρους των οποίων οι επιχειρήσεις είναι σε αδράνεια. Θέλουμε όμως αυτό να γίνει και για τους ενεργούς οφειλέτες.
• Θεωρείτε πως θα πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Αυτό είναι λιγότερο από το μεταφορικό ισοδύναμο που υποσχέθηκαν και δεν εφάρμοσαν. Δεν έχουμε ιδιαιτερότητα σαν νησιωτική Ελλάδα αλλά μοναδικότητα. Αυτή θα πρέπει να τη σεβαστούν ώστε να μπορέσει η νησιωτική επιχειρηματικότητα να είναι ανταγωνιστική.
• Ενστερνιστήκατε τις θέσεις που έχει εκφράσει για το θεσμό των Επιμελητηρίων ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου. Μετά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων όπου συζητήθηκε το θέμα, ήρθατε σε αντιπαράθεση με τον κ. Μίχαλο. Τι συνέβη;
Θεωρώ πως η στάση του και ο τρόπος που διαχειρίζεται το πρόβλημα είναι λάθος. Εκτιμώ πως αντί να βελτιώνει, επιδεινώνει την κατάσταση. Στην Ελλάδα του σήμερα το «Εδώ και τώρα» δεν υπάρχει. Στον κατάλληλο χρόνο ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς θα διαχειριστεί το θέμα των Επιμελητηρίων. Θα το κάνει με έξυπνο και όχι με τον μονοκόμματο τρόπο που θέλει να επιβάλει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κάποια πράγματα. Ακόμη και αν παραιτηθώ θα λυθεί το πρόβλημα; Επιπλέον θεωρώ προσβολή να αποφασίζουν άλλοι χωρίς εμένα. Έλαβαν απόφαση εν απουσία μου. Δεν έχω εκχωρήσει το δικαίωμα να αποφασίζουν άλλοι για μένα. Έχω εργαστεί πάρα πολύ και βρίσκομαι σε μια οικονομική κατάσταση που μπορώ να αποφασίζω για τον εαυτό μου και για τις ενέργειές μου. Είμαι υπεύθυνος των πράξεών μου και αν ήξερα ότι ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχα κάνει κάποιο λάθος θα υπέβαλλα την παραίτησή μου.
• Ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου θα πρέπει να διατηρηθεί;
Όχι με αυτό τον τρόπο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Πρέπει να εξετάσουμε τα σημερινά δεδομένα. Εφόσον η τρόικα έχει βάλει σκοπό να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων, καταλαβαίνουμε τι πάει να γίνει. Για το λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει σκεπτικό, να προσαρμοσθεί, να εξορθολογιστεί με κάτι που θα είναι πιο ήπιο για την επιχειρηματικότητα
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νησιώτες επιχειρηματίες;
Μας δίνουν κουράγιο οι νησιώτες επιχειρηματίες που είναι ήρωες. Ένα ποιοτικό προϊόν που παράγεται εδώ έχει κόστος για να φθάσει στον Πειραιά. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοϊα. Έτσι θα μεταφέρονται πιο εύκολα τα προϊόντα που παράγουμε. Το μειονέκτημα που έχουν οι νησιώτες επιχειρηματίες θεωρώ πως θα πρέπει να καλυφθεί με ένα ισοδύναμο.
• Σας ανησυχούν τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα της Δωδεκανήσου;
Αντιθέτως μου δημιουργούν αισιοδοξία. Παρατηρήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο αύξηση των τουριστικών κλινών. Η Ρόδος διδάσκει τον επαγγελματικό τουρισμό. Θέλω να συνδεθεί το εμπόριο με τον τουρισμό για να πάρουμε και εμείς την υπεραξία του τουρισμού.