Υιοθετείται ο θεσμός του αναδόχου αναδάσωσης, κήρυξη αναδασώσεων σε 30 ημέρες, αντιδιαβρωτικά έργα, μεταφέρονται στο ΥΠΕΝ οι δασικές υπηρεσίες – ΔΕΗ: Διαγράφει όλες τις οφειλές των καταναλωτών που τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τις φωτιές
Το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών μαζί με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις νέες πολιτικές παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Το ΥΠΕΝ προχωρεί σε δράσεις που θα κινηθούν σε επτά άξονες:
τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με την χρήση δορυφορικών δεδομένων
την κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ίσχυε μέχρι σήμερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
άμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων που βρίσκονται στην παρόδιες περιοχές
άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη σχετικής μελέτης
έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες περιοχές στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο, η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (θήρας, βόσκησης κ.ά).
ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.
Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σκρέκα, παράλληλα προωθείται με νομοθετική ρύθμιση η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επιπλέον θεσμοθετείται η έννοια του αναδόχου αναδάσωσης με τη μορφή εθελοντισμού. Το μέτρο αυτό θα αφορά ιδιώτες, ΜΚΟ, ανώνυμες εταιρείες οι οποίοι θα μπορούν με δικά τους έξοδα να προχωρούν σε μελέτες και έργα αναδάσωσης.
Με βάση το σχεδιασμό, το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία και τεχνητή αναδάσωση, ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών που θα εγκρίνει το δασαρχείο και τα έργα θα προχωρούν με ευθύνη του αναδόχου χωρίς το δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του επί των εκτάσεων.
Για τους πυρόπληκτους εκτός από τη διαγραφή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, προβλέπεται άμεση χρηματοδότηση για κέντρα διάσωσης και περίθαλψης άγριας ζωής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ρητινοκαλλιεργητών με 3,7 εκ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στα Γεράνεια όρη και την Εύβοια.