“Το βασίλειό μου για μια καμαριέρα”, διαλαλεί μια πλειάδα ξενοδόχων στη Ρόδο κι άλλοι τόσοι σε διάφορα μέρη ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς ξαφνικά έχουν εκλείψει τα πρόσωπα που προσφέρουν αυτού του είδους την εργασία. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις εργατών στις μονάδες φιλοξενίας, που παραμένουν κενές, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει.
Παράδοξο, αν και γεγονός. Υπάρχουν θέσεις εργασίας, ωστόσο οι άνεργοι μέχρι πρότινος προτιμούσαν την είσπραξη του επιδόματος της «αναστολής». Όμως αυτή η παραδοξότητα δεν συγκρίνεται με την άλλη, που θέλει μια ολόκληρη χώρα να στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία και πάρα ταύτα στα σχολεία της επικράτειάς της να μην υπάρχει ούτε ένα μάθημα που να αναφέρεται στη φιλοξενία.
Ειδικότερα, σε όλα τα ξενοδοχεία καταγράφεται σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Καμαριέρες, εργάτες, βοηθοί κουζίνας και σερβιτόροι ζητούνται από όλες τις μονάδες. Παρά τη ζήτηση και παρά το γεγονός της ανεργίας, δεν υπάρχει προοπτική κάλυψης των θέσεων. Η σεζόν θα κυλήσει μέχρι το τέλος της με τις μονάδες υποστελεχωμένες.
“Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, όμως δεν τα καταφέρνουμε πάντα”, εξηγούσε χθες στη ‘δημοκρατική’ ένας από τους πλέον γνωστούς ξενοδόχους της Ρόδου. “Έχουμε βάλει αγγελίες παντού, έχουμε απευθυνθεί στα συνδικάτα, στα σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο, παντού και λαμβάνουμε από όλους την ίδια, αρνητική απάντηση”.
Επισήμως, η συνέχιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού αιτιολογείται κάπως έτσι: αυτού του είδους το προσωπικό καλύπτεται είτε από οικονομικούς μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα τους, είτε από πρόσωπα που έρχονται στη Ρόδο από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας και αυτή τη φορά, λόγω του κορωνοϊού δεν κατέβησαν.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Ιδεολόγοι, Ξένιοι Ζεύς και καιροσκόποι
Η έννοια της φιλοξενίας ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όταν οι οικοδεσπότες ένιωθαν ύψιστο το καθήκον να υποδεχθούν έναν ξένο στο σπίτι τους, να τον φροντίσουν ως ιερό πρόσωπο, διότι ο ξένος μπορεί να είναι ένας θεός μεταμορφωμένος. Ο Ξένιος Ζεύς είναι εκείνος που προστατεύει τον ταξιδιώτη και του παρέχει στέγη σ’ ένα τόπο μεταξύ αγνώστων. Ο Φιλόξενος κρατά τον ταξιδιώτη ασφαλή και του συμπεριφέρεται ως ισάξιο. Με την αρχαιοελληνική ιδεολογία ποτίσθηκε και άνθισε το σύγχρονο τουριστικό προϊόν σε όλο τον κόσμο και όμως, το μάθημα της φιλοξενίας ως ιδεολογία και επαγγελματικός προσανατολισμός δε διδάσκεται σε κανένα εγχώριο σχολείο.
Η Ελλάδα ακόμα σήμερα στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής της βιομηχανίας σε πρόσωπα που επέλεξαν αυτό τον κλάδο, διότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Επίσης, δεν είναι μυστικό, η πλειονότητα εκείνων που ασχολούνται με τον τουρισμό, το κάνουν μόνο από συμφέρον και θεωρώντας (εσφαλμένα) ότι σ’ αυτή τη βιομηχανία το κέρδος είναι εύκολο. Η ιδεολογία του Ξένιου Δία, της φροντίδας, της ειλικρινούς προσφοράς, της τιμολόγησης ανά υπηρεσία κι όχι της αισχροκέρδειας είναι προνόμιο που περιβάλλει μόνο λίγες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό συντηρείται το τεράστιο χάσμα μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και των καιροσκόπων που αυτόκλητοι απαιτούν και επιτυγχάνουν να μοιραστούν από την ίδια πίτα. Για τον ίδιο λόγο το αφοσιωμένο προσωπικό θα παραμείνει δυσεύρετο.
Προβλέψεις για το υπόλοιπο της σεζόν
Η πληρότητα των μεγάλων ξενοδοχείων της Ρόδου βρίσκεται πάνω από το 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 90% της δυναμικότητας σε δωμάτια. Τα αριθμητικά μεγέθη αποτυπώνονται και στην κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους, αν και η τουριστική εμπορική αγορά σε γενικές γραμμές διαμαρτύρεται για μειωμένες εισπράξεις.
Οι κρατήσεις δείχνουν έναν Αύγουστο πλήρη, ωστόσο η από κει και πέρα εικόνα τελεί υπό τη διαμόρφωση των υγειονομικών εξελίξεων. Στα online συστήματα των ξενοδοχείων υπάρχουν κρατήσεις, που όμως δεν δείχνουν ότι έρχεται η απογείωση αφίξεων που είχε καταγραφεί κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του περασμένου έτους. Άλλωστε, πέρυσι, πολλές περιοχές (όπως και ξενοδοχεία) είχαν παραμείνει κλειστές αφήνοντας έτσι περιθώριο στις υπόλοιπες να λειτουργήσουν με υψηλές πληρότητες. Φέτος, θα επικρατήσει υπερπροσφορά σε περιοχές και δωμάτια και αυτή δεν προβλέπεται να καλυφθεί, έστω κι αν η κλειστή Ισπανία τροφοδοτεί με νέους πελάτες τη Ρόδο, την Κω και την Κρήτη.
Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι αυτή τη στιγμή η Ρόδος, όπως και όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν για την υγειονομική τους φερεγγυότητα. Η πλήρης ευθύνη βρίσκεται σε μια χούφτα επιχειρηματιών, γνωστών, που στο βωμό του προσωπικού τους κέρδους δε διστάζουν να δυναμιτίσουν τη δουλειά που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Κάπου εκεί μέσα κρύβεται η απουσία της ιδεολογίας για την οποία έγινε σημείωση πιο πάνω.
Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Είναι μια πρωτοβουλία που ανελήφθη για πρώτη φορά στον τουριστικό κλάδο και δικαίως ξεκίνησε από τη Ρόδο. Με τη μέριμνα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου οργανώθηκε ο εμβολιασμός κατά του Covid19 όλων εκείνων των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ήθελαν την υγειονομική τους προστασία, όμως δεν είχαν χρόνο για μετάβαση, ή για να περιμένουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο.
“Για λόγους καθαρά πρακτικούς επελέγη το εμβόλιο της Τζόνσον & Τζόνσον και όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμφωνούσαν με την επιλογή αυτή είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν είτε μέσα στο ξενοδοχείο όπου εργαζόντουσαν, είτε σε κάποια άλλη κοντινή μονάδα στην οποία μετέβαιναν με πούλμαν μισθωμένο από την Ένωσή μας”. Περιγράφοντας τη διαδικασία προς τη ‘δ’ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος εξήγησε ότι “ο εμβολιασμός ήταν προαιρετικός και δεν υπήρξε ξενοδοχοϋπάλληλος που να δέχθηκε πίεση για να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Απεναντίας, εκείνο που προσφέραμε ήταν μια διευκόλυνση προς το προσωπικό μας”.
Η όλη πρωτοβουλία έδωσε τη δυνατότητα για μαζικούς εμβολιασμούς προσωπικού των ξενοδοχείων της Νότιας Ρόδου και μέχρι αύριο Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλα τα σημεία του νησιού. Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας κύκλος αγωνίας για αρκετούς επαγγελματίες, που πια θα μπορούν να αφοσιωθούν ψυχή τε και σώματι στη δουλειά της φιλοξενίας.
https://www.dimokratiki.gr/12-08-2021/ideologos-tis-filoxenias-i-kairoskopos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.