Ειδήσεις

Τουρκικά αλιευτικά σε ρόλο κατασκόπου

Σκάφη μήκους 30 μέτρων χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή τη μετάδοση εικόνας σε πραγματικό χρόνο της θέσης των πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Αυτό το «ήσυχο καλοκαίρι» που είχαν υποσχεθεί οι Τούρκοι στο Αιγαίο τα είχε όλα: Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εμπλοκές σε εικονικές αερομαχίες, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και… drones. Και ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μπορεί αυτή τη φορά οι Τούρκοι να μην έβγαλαν τον στόλο τους και τα ερευνητικά τους πλοία στο Αιγαίο, μπορεί να άφησαν το Oruc Reis ελλιμενισμένο στη Σμύρνη, αλλά έστειλαν πλήθος αλιευτικών, τα περισσότερα των οποίων βρέθηκαν σε ειδικές αποστολές κατασκοπείας.

Από τη Σέριφο και τη Σύρο έως τη Σάμο οι τούρκοι ψαράδες εμφανίζονται συχνά στα ελληνικά ύδατα, με πρόφαση ότι επιστρέφουν από τη Μεσόγειο, όπου υποτίθεται πως ψάρευαν, με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια.

Πρόκειται για αρκετά μεγάλα αλιευτικά σκάφη μήκους έως και 30 μέτρων με την τουρκική σημαία (συνήθως χρησιμοποιούν υπερμεγέθη σημαία οι Τούρκοι στα ψαροκάικά τους, αλλά και στα τουριστικά τους σκάφη) να ανεμίζει προκλητικά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για να αποφύγουν άσχημες καιρικές συνθήκες βγαίνουν από τα βαθιά σημεία και κινούνται στα ελληνικά παράλια. Τυχαίο; Οχι βεβαίως.

Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά δεν κυνηγούν μόνον τσιπούρες ή κωλοχτύπες στα ελληνικά νερά, αλλά χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή την κατασκοπεία.

Στέλνουν την εικόνα (real picture on real time) στην Τουρκία με το μέγεθος της κινητοποίησης αλλά και τον αριθμό και το είδος των μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακόμη και στο μετόπισθεν. Ετσι οι Τούρκοι καμουφλάρονται με αλιευτικά σκάφη για να επεκτείνουν την εμβέλεια των κατασκοπευτικών τους μέσων ακόμα και στην καρδιά του Αιγαίου.

Αυτοί οι «κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας», όπως ονομάζονται, είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγξουν σύνορα, αλλά και να κάνουν αποστολές όπως αυτή του Καστελλόριζου όπου πέρυσι τον Σεπτέμβριο έριψαν με μπαλόνια κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, ενώ το drone έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια πάνω στο ακριτικό νησί.

Εφτασαν στη Σύρο
Ακόμα και στο εφετινό καλοκαίρι, την ώρα που οι πυρκαγιές και στις δύο χώρες έκαιγαν δάση και κατέστρεφαν σπίτια και περιουσίες, τα τουρκικά αλιευτικά εμφανίστηκαν κοντά στη Σύρο και με την πρόφαση ότι κινδυνεύουν από άσχημες καιρικές συνθήκες ζήτησαν να περάσουν μέσα από τα χωρικά μας ύδατα, με… αβλαβή διέλευση!

Ωσάν να επρόκειτο για πολεμικά πλοία. Τώρα τι είδους αβλαβή διέλευση μπορεί να κάνει ένα αλιευτικό που μάλιστα απειλείται από τις καιρικές συνθήκες σίγουρα μόνον οι Τούρκοι το γνωρίζουν.

Οι πληροφορίες ωστόσο που εξετάζει πολύ προσεκτικά η ελληνική πλευρά είναι ότι οι Τούρκοι επιστρατεύουν μικρά ή μεσαία UAVs, όπως είναι η ορθότερη ονομασία τους, τα μεταφέρουν σε ψαράδικα και με «βάση» τα διεθνή χωρικά ύδατα, ή τα ελληνικά νερά (όταν ζητούν αβλαβή διέλευση) τα ρίχνουν στη μάχη του Αιγαίου.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως επιμένουν οι πληροφορίες μπορούν να κατευθυνθούν σε περιοχές όπου μπορούν να φωτογραφίζουν κινήσεις στα νησιά, καταγράφουν σημεία που ενδιαφέρει την τουρκική κατασκοπεία και γενικώς επιχειρούν με αυτά να αναδείξουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Προκλήσεις
Μάλιστα την νύχτα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και στο Κρυονέρι, την ώρα που δινόταν η εντολή από το 112 για εκκένωση περιοχών, συνέβησαν δύο περιστατικά που δείχνουν την… αλληλεγγύη των Τούρκων.

Το πρώτο είναι ότι εκείνη τη νύχτα, γύρω στις 9 το βράδυ εμφανίστηκαν ξαφνικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο ζεύγη τουρκικών F-16 οπλισμένων με πυραύλους αέρος – αέρος και πραγματοποίησαν νυχτερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μέσα στη νύχτα την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα, αλλά και οι φωτιές στην Τουρκία αναζωπυρώνονταν.

Την ίδια νύχτα εμφανίστηκαν και τουρκικά drones στον Εβρο. Τα μικρά ή τα μεσαία UAV τύπου Bayraktar (του εργοστασίου που κατασκευάζει ο γαμπρός του Ερντογάν) έχουν τη δυνατότητα να απονηωθούν από οποιοδήποτε πλεούμενο (στην προκειμένη περίπτωση αλιευτικό) και να χρησιμεύσουν ως η αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικής πολιτικής έναντι της χώρας μας.

Η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα τα χρησιμοποιεί κατά κόρον τόσο στο Αιγαίο όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο ως μέσο αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ελληνική απάντηση
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί πολύ στενά την όλη κατάσταση. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε πως υπήρξαν περιπτώσεις που κλήθηκαν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας να σηκώσουν τα μαχητικά τους και να αναγνωρίζουν τα τουρκικά drones.

Ηδη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πέραν της ενοικίασης ισραηλινών drones (Heron) προχωρεί στην προμήθεια μιας  σειράς συστημάτων αντιμετώπισης UAV, προκειμένου να περιορίσουν την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου