Άπιαστος θα παραμείνει ο στόχος της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μπει φρένο στην υπερμετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
Οι ειδικοί προσδοκούσαν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού. Εντούτοις, όχι μόνο τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες κάτω των πενήντα ετών παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, αλλά και ο ρυθμός των νέων ραντεβού για εμβολιασμούς έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες διενεργήθηκαν μόλις 29 χιλιάδες εμβολιασμοί, εκ των οποίων 12 χιλιάδες ήταν ραντεβού πρώτης δόσης.
Τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 23.000 κάθε μέρα και τις τελευταίες δέκα μέρες 72.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού πρώτης δόσης.
Σήμερα εξάλλου συνεδριάζουν από κοινού και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, με βασικά θέματα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διασποράς εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο στο επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ δύσκολο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών το 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί, στους 40-44 το 61%, στους 35-39 το 53,6%, στους 30-34 το 51,7%, στους 25-29 το 50% και στους 18-24 μόλις το 39,4%. Η ηλικιακή ομάδα με τις καλύτερες “επιδόσεις” είναι η 75-79, όπου το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 84,5%.
Τι θα γίνει με την τρίτη δόση στην Ελλάδα
Οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες με μεταμοσχευμένους αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, άτομα με νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, όπως και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών. Σύμφωνα με τις μελέτες, στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατασταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας.
Στις 13 Αυγούστου, όπως είπε, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με εμβόλιο mRNA. Είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια που συμπεριλαμβάνονται τα σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοεπαρκειών και άτομα μεHIVλοίμωξη.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στη χώρα μας, ζήτησε και τις απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών.
Η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού..
Πηγή capital.gr