Ειδήσεις

Οδικός χάρτης για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων

Την ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, τις οποίες απώλεσαν τους προηγούμενους μήνες, δίνει η φορολογική διοίκηση σε όσους οφειλέτες επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4821/2021 σχετικά με τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης για το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.

Έτσι οι φορολογούμενοι εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση και καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Η ρύθμιση αφορά όσους βρέθηκαν εκτός των 100 και 120 δόσεων την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021.

H αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (aade.gr/mybusinesssupport).

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Από αυτές, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει εκείνη για την οποία επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης.

Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβιώσεως.

Οι αιτούντες την επανένταξη δηλώνουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του αρ. 8 ν. 1599/1986, ότι:

είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετωπίσεως των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID19, και
απώλεσαν ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Ιουλίου 2021, και
έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
Ποιοι εντάσσονται;

Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.
Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Απώλεια ρυθμίσεων

Πάντως καθώς οι όροι είναι ασφυκτικοί υπάρχει κίνδυνος απώλειας των ρυθμίσεων των 100 και των 120 δόσεων.

Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ισχύει η γενική αρχή, σύμφωνα με την οποία, οι οφειλέτες θα πρέπει να αποπληρώνουν, εκτός από τις μηνιαίες δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων και όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους ή να τις εντάσσουν σε κάποια άλλη ρύθμιση.

Αναλυτικά η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Αν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του ν.4321/2015 με εσφαλμένες βεβαιώσεις.
Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση νόμου 4321/2015, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
Οι 72 δόσεις

Στο μεταξύ έως και την 31η Δεκεμβρίου μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, η αίτηση των φορολογουμένων για τη ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις, των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως και την 31η Ιανουαρίου 2022, ωστόσο η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

τη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021, εφόσον πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (πληττόμενοι ΚΑΔ)

Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

– είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

– είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση

– είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

– είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»

– είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εντάσσονται ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Αντίθετα, δεν μπορούν να υπαχθούν, ο εφετινός φόρος εισοδήματος, οι οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις, και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) έως 1.000 ευρώ, και από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) άνω των 1.000 ευρώ. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, αλλά όποιοι επιλέξουν ρύθμιση έως 36 δόσεις δεν θα επιβαρυνθούν με τόκο. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει την επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, ή

β) καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου