Ρεπορτάζ

«Κραυγή αγωνίας» από το Δήμο για τα αδέσποτα ζώα

«Κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και τείνει να γίνει μόνιμη πλέον, με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γάτες και σκύλους), τις κακοποιήσεις, τις εγκαταλείψεις αλλά και την κοινωνική ευθύνη, όποιων συντελούν σε αυτές τις πράξεις, επισήμαναν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρόδου, κτηνίατροι, νομικοί με την δημοτική σύμβουλο, εντεταλμένη στον Πρωτογενή Τομέα Ανάπτυξης (και της Ισότητας και Οικολογίας) κα Ευδοκία Αποστολίδη – Πάττα.
Στην τοποθέτησή της η κυρία Πάττα υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η υπηρεσία της:
«Σε αυτούς τους 10 μήνες που είμαι στον Πρωτογενή Τομέα, προσπαθήσαμε, οι συνεργάτες μου κι εγώ, να βοηθήσουμε στο κομμάτι που αφορά στα ανεπιτήρητα ζώα και στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Στο δικό μας κομμάτι υπάγεται και το Δημοτικό Κυνοκομείο και με την κα Διμέλη προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τα φιλοξενούμενα ζώα. Το Κυνοκομείο δεν είναι ο χώρος όπου πρέπει να εγκαταλείπονται τα ζώα. Είναι ένας χώρος όπου περιθάλπονται και φιλοξενούνται τα ζώα για λίγο διάστημα και μετά τα επιστρέφουμε στο χώρο όπου ήταν. Μας επιρρίπτουν ευθύνες για καταγγελίες που γίνονται στη λογική ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη ακόμη και για όσους τους ‘ενοχλούν’ τα ζώα συντροφιάς που υπάρχουν στις γειτονιές τους και άλλα περιστατικά. Δεν είναι όμως έτσι. Όλα ξεκινούν από τον καθένα ξεχωριστά και από το πώς αντιμετωπίζει τα ζώα μέσα στην κοινωνία».
Η κα Αικατερίνη Βελώνη, κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που καταγράφονται: «Η υπηρεσία αναλαμβάνει να φροντίσει τα αδέσποτα ή εγκαταλελειμμένα ζώα, να τα εμβολιάσει, να κάνει αποπαρασίτωση και να επανενταχθεί σε κάποιο χώρο. Αυτό λέει ο Ν.4039/12 με κάποιες αλλαγές που επήλθαν. Επίσης, υπάρχουν οι περιπτώσεις κακοποίησης είτε με ξυλοδαρμό του ζώου, είτε με βασανισμό, είτε αφήνοντάς το δεμένο χωρίς να του παρέχει την απαραίτητη τροφή κ.λπ. Γίνονται καταγγελίες για διάφορα περιστατικά, όμως ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή να πιάσει τους παραβάτες. Εμείς συνεπικουρούμε το έργο της ΕΛΑΣ και του εισαγγελέα. Όσον αφορά στα αδέσποτα, να επισημάνω ότι σε πόλεις στις οποίες δεν υπάρχουν γάτες, υπάρχουν ποντίκια. Στη δική μας περιοχή, το κλίμα είναι ημιτροπικό. Εμείς οφείλουμε να τους παρέχουμε τη βασική προστασία και τροφή. Ο Δήμος έχει συγκεκριμένους σταθμούς σίτισης και σε συνεργασία με φιλόζωους, παρέχουμε τροφές κι εκείνοι τροφοδοτούν τις ταΐστρες και τις ποτίστρες για τα ζωάκια. Όσον αφορά στο Κυνοκομείο, δέχεται σκυλιά και όχι γάτες κι εκεί φιλοξενούνται κάποια ζώα».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρόδου, επιχορηγεί το Σύλλογο Φιλοζωικής με ένα ποσό μέσω προγραμματικής σύμβασης, ώστε να καλύπτει τα έξοδα για την φιλοξενία των ζώων στο Κυνοκομείο ενώ υπάρχει και σχετική σύμβαση με κτηνίατρους για τον εντοπισμό ζώων και την παροχή θεραπείας εάν χρειαστεί.
Όπως ειπώθηκε, πολύ συχνά σε περιοχές της Ρόδου καταγράφονται και εντοπίζονται κακοποιήσεις ζώων συντροφιάς (αλυσοδεμένα κάπου, εγκαταλελειμμένα χωρίς τροφή κ.λπ.) ενώ πολλά περιστατικά αφορούν σε κυνηγούς και βοσκούς που συστηματικά εδώ και χρόνια, εγκαταλείπουν τα σκυλιά ή τα σκοτώνουν. Πρόκειται για δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις που καταγράφονται κάθε εβδομάδα κυρίως τις εποχές που δεν υπάρχει κυνήγι!!!
Η κα Γεωργία Διμέλη, νομικός, πρόεδρος Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και τις υπηρεσίες του Πρωτογενούς Τομέα σε όλους τους τομείς όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς.
«Μας ζητούν να περισυλλέξουμε τα σκυλιά που είτε τα εγκαταλείπουν είτε δεν τα θέλουν. Τον τελευταίο καιρό, μας ζητούν να κάνουμε το ίδιο και με τις γάτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού η γάτα δεν μπορεί να μπει σε κάποιο ‘γατοκομείο’ όπως το εννοούν. Ωστόσο, καταβάλλουμε προσπάθειες καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά».
Είπε ακόμη πως θα απευθυνθούν στα σχολεία με ενημερωτικά σεμινάρια για να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα συντροφιάς.
Σήμερα, το Δημοτικό Κυνοκομείο φιλοξενεί περίπου 300 ζώα ενώ θα έπρεπε να έχει περίπου 150. Ωστόσο, γίνονται συνέχεια υιοθεσίες (υπό έλεγχο) που βοηθούν την κατάσταση αλλά οι εγκαταλείψεις και οι κακοποιήσεις δεν σταματούν.
Η κα Διμέλη είπε ακόμη ότι στις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η δίκη για τις κυνομαχίες που είχαν εντοπιστεί on line και σε πανελλαδικό επίπεδο, η Ρόδος είναι το μοναδικό σημείο όπου έγιναν συλλήψεις: «Πιστεύω πως αυτή την φορά θα προχωρήσει η δίκη».
Η κα Αικατερίνη Τσακμακίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Γεωργικών Επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα στα θέματα ανεπιτήρητης βόσκησης, αναφέρθηκε στο καταφύγιο των αδέσποτων ζώων το οποίο θα επιχορηγηθεί από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ ενώ θα ξεκινήσει και μια εργολαβία για τη βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Η κα Βάσια Βαλσαμίδη, κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου αναφέρθηκε στο θέμα των στειρώσεων, λέγοντας πως «είναι καλό για την υγεία τους και τα προφυλάσσει από μελλοντικά προβλήματα. Για τα αδέσποτα, ετοιμάζονται δύο προγράμματα στειρώσεων: ένα με την εθελοντική ομάδα κτηνιάτρων τον Σεπτέμβριο κι ακόμη ένα τον Οκτώβριο με μια ξένη φιλοζωική οργάνωση. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς κάποιους που ενδιαφέρονται για στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να τα φέρνουν σ’ εμάς και να μην μας ζητούν να πάμε εμείς. Είναι δύσκολο, για εμάς να πάμε εκεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Θα μας βοηθούσε πολύ εάν μας διευκολύνουν σε αυτό τον τομέα».
Κλείνοντας, η κα Πάττα ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του Δήμου Ρόδου, τους κτηνιάτρους, τους εθελοντές και τις ομάδες που βοηθούν το έργο του Πρωτογενούς Τομέα και ανακοίνωσε πως στο προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν γατόσπιτα με ταΐστρες και ποτίστρες στην πόλη και σε άλλες κοινότητες.
Είπε ακόμη ότι υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή του Δήμου Ρόδου, 15588 για καταγγελίες ή για αναζήτηση βοήθειας κ.λπ.
«Να βοηθήσουμε όλοι μαζί, να συμπράξουμε για να κάνουμε την ζωή των αδέσποτων φίλων μας, καλύτερη» ανέφερε η κ . Πάττα, εν κατακλείδι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου