Ειδήσεις

Κρας τεστ για την υποχρεωτικότητα οι υγειονομικοί

Ολα τα «όπλα» επιστρατεύονται από τα εμπλεκόμενα μέρη στην τελική ευθεία για την έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λίγες ημέρες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, το υπουργείο Υγείας προχώρησε χθες σε ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την έναρξη αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 19.416, ενώ 2.248 ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατέθεσε χθες Τετάρτη αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με απειλή κυρώσεων εις βάρος εργαζομένων, έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Η επιδίωξη της ομοσπονδίας, σαφής: να σταματήσει στο «παρά πέντε» την αναστολή συμβάσεων.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει με πράξεις την έντονη ένστασή της στο συγκεκριμένο μέτρο – πριν από την προσφυγή στο ΣτΕ, η ομοσπονδία ανακοίνωσε την Τρίτη τη στάση εργασίας εργαζομένων και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη ως διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστές επιμένουν πως είναι υπέρ του εμβολιασμού. «Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει η ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Τον Ιούλιο, μία ημέρα αφότου η Βουλή ψήφισε την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στην παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του». Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος αναφέρει στην «Κ» πως οι νόμοι υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι «κατεξοχήν συνταγματικοί». «Είναι μολυσματικός ιός», λέει, «τέλος».

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει εκτενώς την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ, λέγοντας μόνο πως «θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας», αλλά και πως η ΠΟΕΔΗΝ δεν στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργείου – τουναντίον. Σχετικά με την αναστολή των αδειών των υγειονομικών από 1η Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση λόγω των αναγκών που δημιουργεί η πανδημία και λόγω των ελλείψεων που θα προκύψουν από την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων.

«Καμία παράταση»
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε στην «Κ» την Τρίτη πως ζητούν περισσότερο χρόνο για να πείσουν και άλλους υγειονομικούς να εμβολιαστούν – ο χρόνος όμως τελειώνει. «Μετά από 18 μήνες που δίνουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να πει κάποιος “δεν ξέρω, δεν μου είπαν, δεν γνώριζα”», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δεν θα υπάρξει παράταση, ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι αναπληρώσεις των μη εμβολιασμένων θα γίνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπογραμμίζοντας πως όσοι δεν εμβολιαστούν και βγουν σε αναστολή δεν θα πληρώνονται.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου