Ειδήσεις

Γιατί οι εμβολιασμοί αποτελούν “κλειδί” για τον τουρισμό τους επόμενους μήνες

Εξαρχής οι επιχειρηματίες του τουρισμού, έχοντας κατά νου την τροχιά της πανδημίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (με “αναζωπυρώσεις” της διασποράς ανά κύματα, τα lockdown, τις μεταλλάξεις του ιού κ.ά) έθεταν πάντα ως βασικό αστερίσκο για την εξέλιξη της σεζόν τα υγειονομικά δεδομένα. Πλέον, ένα από τα πιο κρίσιμα, είναι η πορεία των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες.

Η τουριστική περίοδος, παρά το γεγονός πως ξεκίνησε υποτονικά το Μάιο και συνέχισε έτσι μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου, έχει πάει πολύ καλά, χάρη στις θετικές επιδόσεις που σημειώθηκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων.

Ειδικότερα, εν αναμονή βέβαια και των στοιχείων από την ΤτΕ, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την τουριστική αγορά δείχνουν πως τα έσοδα του Ιουλίου έφτασαν στο 70% του αντίστοιχου μήνα του 2019, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 80% (4,104 δισ. ευρώ έφερε ο τουρισμός τον αντίστοιχο μήνα του 2019).

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη δυναμικότητα διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα υπερέβη τον Αύγουστο τα επίπεδα του Αυγούστου του 2019, οι οποίες όπως τονίζουν φορείς του χώρου υλοποιήθηκαν με πολύ υψηλό βαθμό πληρότητας.

Τα στοιχεία μένουν να επαληθευτούν, σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα αυτό το καθοριστικό δίμηνο του καλοκαιριού, ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Και αυτό, παρά την άνοδο των κρουσμάτων, την επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και τα τοπικά lockdown με περιορισμούς στο ωράριο κυκλοφορίας και στη διασκέδαση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και τελευταία η Μεσσηνία.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Παράγοντες του τουρισμού λένε πως για έχει η φετινή τουριστική περίοδος θετικό πρόσημο και να επιτευχθεί ο στόχος των εννιά δισεκατομμυρίων εσόδων (το 50% δηλαδή από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν οι εισπράξεις τη χρονιά ρεκόρ 2019), θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση του τέταρτου κύματος και κυρίως να χτιστεί τείχος ανοσίας, το οποίο εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών.

Σημειώνουν πως μόνο έτσι θα μπορέσει να “θωρακιστεί” το τουριστικό προϊόν και να διατηρηθεί η ζήτηση για διακοπές (που σημειωτέον είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα last minute) και το Σεπτέμβριο, και τον Οκτώβριο.

Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown και αυτό, όπως υπογραμμίζουν, είναι ένα θετικό μήνυμα για την συνέχιση των τουριστικών ροών.

Παράλληλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου θεωρείται πως δίνουν με τη σειρά τους το σήμα για διατήρηση των κρατήσεων σε υψηλά επίπεδα.

Το καλό νέο είναι πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση του ρυθμού κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό νέων ανθρώπων. Από την Δευτέρα 16 Αυγούστου έως τις 23 Αυγούστου, 106.000 νέοι -κάθε ηλικίας- έχουν κλείσει το ραντεβού για εμβολιασμό.

Περιορίστηκαν οι απώλειες
Σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της ΕΤΕ, ο εισερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε δυναμικά τον Ιούλιο-Αύγουστο υποδηλώνοντας αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης της αρχικής εκτίμησης για εισπράξεις που να αντιστοιχούν στο 50% των ετήσιων εισπράξεων του 2019.

Και η ΕΤΕ εντούτοις υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αναφέροντας πως η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει επιβεβαίωση των τάσεων που απορρέουν από τον υφιστάμενο προγραμματισμό πτήσεων (με διατήρηση υψηλής πληρότητας) για το Σεπτέμβριο και, εν μέρει, τον Οκτώβριο, μέσω αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας και επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Όπως τονίζεται, η τουριστική δραστηριότητα ανέβασε εντυπωσιακά ταχύτητα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, συμβαδίζοντας πλέον με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει η ΕΤΕ το Μάρτιο (για ετήσια αύξηση των εισπράξεων άνω του 80% ώστε να πλησιάσουν το 50% του 2019).

Προσεγγίζοντας τις αφίξεις από το σκέλος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, που υπερβαίνουν τα 2/3 των συνολικών αφίξεων τουριστών στη χώρα, διαπιστώνεται συνεχής βελτίωση των επιδόσεων με αποκορύφωμα τον Αύγουστο.

Η απόκλιση της πραγματικής αεροπορικής κίνησης από της επιδόσεις του 2019 είχε εμφανίσει επιταχυνόμενη βελτίωση, περιορίζοντας την υστέρηση σε σχεδόν 30% τον Ιούλιο από 74% τον Ιούνιο και 88% τον Μάιο.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου