Η Ρόδος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα νησί με πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δικαίως την κατατάσσουν στα ελκυστικότερα νησιά της Μεσογείου!
Στη Ρόδο κάθε πέτρα, κάθε γωνιά της, κρύβει ένα µικρό κοµµάτι από την µακραίωνη ιστορία του νησιού. Η Ρόδος από την αρχαιότητα (408 πχ), είχε εξελιχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα ναυτικά και εµπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Πέρα όµως από τα επιτεύγµατα στο εµπόριο και την ναυτιλία η Ρόδος κυριαρχούσε στις τέχνες, στα γράµµατα και στην φιλοσοφία.
Κοινός τόπος η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, τα μοναδικά αξιοθέατα, οι φυσικές ομορφιές της, που σε πείσμα των συστηματικών πυρκαγιών – εμπρησμών, μας χαρίζει οάσεις πρασίνου, και το απέραντο γαλάζιο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού!
Η Ρόδος του 2021, η «κοσμοπολίτικη» Ρόδος δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλους προορισμούς, ούτε φυσικά να αντιγράψει!! Με τις σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, την πλειάδα χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας – για κάθε γούστο και προτίμηση, η Ρόδος έχει χτίσει μια δική της ταυτότητα, που την κατατάσσει διαχρονικά σε έναν ελκυστικό προορισμό!! Οι αριθμοί των επισκεπτών αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της κατάστασης.
Όμως, πόσο ικανοποιημένοι τη σύγχρονη εικόνα του νησιού; Τι ανάπτυξη θέλουμε για την επόμενη δεκαετία; Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της και ποια η σχέση της με του όρους της πράσινης ανάπτυξης και των αναγκών των κατοίκων της αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της;
Πως εννοούμε τα ζητήματα χωροταξίας, χρήσης γης, οριοθέτησης οικιστικών υποδομών; Πως αντιλαμβανόμαστε τη φέρουσα ικανότητα συγκεκριμένων περιοχών του νησιού που αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κόπωσης και φθοράς;
Έχουμε αποφασίσει να θέσουμε τον τύπο επί των ήλων για τα καυτά ζητήματα που εγείρονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, και που συστηματικά αγνοούμε στρουθοκαμηλίζοντας!!!
Ποιος ο προγραμματισμός μας για την ανάγκη σε νέες υποδομές δημοσίου συμφέροντος καθώς οι υπάρχουσες σε περιόδους αιχμής δεν αντέχουν τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών μας; Μήπως επιβάλλεται άμεσα ο επαναπροσδιορισμός της αναπτυξιακής πορείας του νησιού καθώς τα τελευταία χρόνια η «ανάπτυξη» του νησιού έχει μπει σε μια, αχαλίνωτη, άλογη και χωρίς προγραμματισμό, πορεία;
Και φυσικά η δημόσια συζήτηση για τη Ρόδο του 2021 δεν πρέπει να είναι μόνο υποδομές και επιχειρείν !!! Ας μην ξεχνάμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ρόδου και την ανάγκη για τη δημιουργία νέων κοινωνικών υποδομών , τη διεύρυνση και βελτιστοποίηση των υπαρχόντων δικτύων για τις ευπαθείς ομάδες, την ανέγερση νέων κοινωνικών υποδομών καθώς οι υπάρχουσες δεν επαρκούν, αλλά και βασικές δεν υπάρχουν!
Μπορώ να συνεχίσω να απαριθμώ κι άλλα πολλά που έχει ανάγκη το νησί μας, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αυτό που απαιτείται από όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τη κοινωνία των πολιτών είναι μια έντιμη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό και την οριοθέτηση του αναπτυξιακού μοντέλου του νησιού..
Η Ρόδος που όλοι αγαπάμε και όλοι οφείλουμε να προασπίσουμε, είναι η Ρόδος του πολιτισμού, της αισθητικής, της ευνομίας, της δικαιοσύνης, της ισόρροπης ανάπτυξης με ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας..
Μέσα σε όλο το φάσμα του δημόσιου διαλόγου, το ζητούμενο όλων πρέπει να είναι, αφενός η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η εφαρμογή μιας ρυθμιστικής διακυβέρνησης με ισονομία και δικαιοσύνη, και αφετέρου η υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό!
Το νησί μας έχει μια μακραίωνη ιστορία, την οποία οφείλουμε να προασπίσουμε και να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά. Η Ρόδος, είναι η πατρίδα μας, ο φιλόξενος τόπος που απλόχερα μας δωρίζει τα αγαθά της για να μπορούμε να ζούμε με όρους ευημερίας..
Ποιο το δικό μας αντίδωρο σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο; Σίγουρα όχι η λαίλαπα της απληστίας και της αρπαχτής! Ούτε η αλόγιστη και κοντόφθαλμη ανάπτυξη που κινείται σε χρόνους ενεστώτα και αγνοεί τον μέλλοντα!
Ποια θέλουμε να είναι η ταυτότητα του νησιού; Έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το re-branding της Ρόδου, με άξονα την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της!
Έχουμε θέσει ως στόχο το μετασχηματισμό της αναπτυξιακής διαδικασίας του παραγωγικού μοντέλου με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με παρεμβάσεις κλίμακας και ανταποδοτικότητας. Μιλάμε για τη δημιουργία πολιτιστικών δικτύων , την ανάπτυξη οινο-γαστρονομίας, eco-τουρισμού, και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, αναλύουμε σε κάθε συνέδριο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συζητάμε για tailor made ανάπτυξη, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής του νησιού, και άλλα πολλά!
Από το δημόσιο διάλογο δεν λείπουν οι ιδέες, ούτε οι καινοτόμες προτάσεις. Υπάρχει πλούτος ιδεών και παραγωγής προτάσεων! Και αυτή τη συζήτηση πρέπει να ξαναφέρουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και των πολιτικών μας προτεραιοτήτων.
Οφείλουμε στην ιστορία του νησιού να συνεχίσουμε να συζητάμε για τη Ρόδο του αύριο καθώς μέσα από τις ζυμώσεις, τις απόψεις αλλά και τις αντεγκλήσεις, σίγουρα θα βρεθεί κοινός τόπος…
Η «κοσμοπολίτικη» Ρόδος, η Ρόδος του αύριο, ναι μεν πρέπει να παραμείνει διεθνώς σε υψηλά επίπεδα ως προς τις προτιμήσεις των επισκεπτών, αλλά με ήπια ανάπτυξη και όρους διαγενεακής δικαιοσύνης…
Ελευθερία Φτακλάκη
Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμων
Διδάκτωρ Διεθνών σχέσεων & Ευρωπαϊκών σπουδών
Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ