Εκτόξευση στα έσοδα από τις συναλλαγές των τουριστών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες – Επιταχύνεται το outsourcing των ηλεκτρονικών πληρωμών από τις ελληνικές τράπεζες
Έκρηξη κατά 306% της αξίας των συναλλαγών με κάρτες που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από τουρίστες υπήρξε το β΄ τρίμηνο του έτους, ενδεικτικό της ισχυρής ανάκαμψης που κατέγραψε ο τουρισμός την τρέχουσα χρονιά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών για την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με κάρτες που είχαν εκδοθεί στο εξωτερικό, με βάση τα οποία η αξία των συναλλαγών το β΄ τρίμηνο του έτους εκτοξεύθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 264 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αν και όπως είναι προφανές η σύγκριση γίνεται με το περυσινό διάστημα που ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό, η εκτόξευση των συναλλαγών από τους τουρίστες υποδηλώνει το comeback του τουρισμού ήδη από το β΄ τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ακόμη καλύτερο τρίμηνο, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Η σημαντική άνοδος του τουρισμού αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο διάστημα από κάρτες που είχαν εκδοθεί στο εξωτερικό και ο οποίος αυξήθηκε κατά 183,5%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στα 15,7 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 5,5 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2020, στοιχείο που ενισχύει την αισιοδοξία για την εξέλιξη των τουριστικών εισπράξεων το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.
Σε ότι αφορά την πορεία του τουρισμού, τις εκτιμήσεις για αποκατάσταση των τουριστικών εισπράξεων το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου προεξοφλούν οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας που εστιάζει στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).
Ανοδική τάση κατά 26% κατέγραψαν την ίδια περίοδο και οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούνται από τους Έλληνες κατόχους, ενώ οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ενισχύθηκαν κατά 13%. Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε από όλες τις πηγές αυξήθηκε κατά 35,8% στα 11,1 δισ. ευρώ έναντι 8,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση των Ελλήνων με το πλαστικό χρήμα.
Οι αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό και τα έσοδα από προμήθειες των ελληνικών τραπεζών και η τάση αυτή ερμηνεύει και το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των συστημάτων πληρωμών για τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται στις συμφωνίες για τη μεταβίβαση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών που δρομολογούν οι μεγάλες συστημικές τράπεζες. Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς με τον αμερικανικό όμιλο Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της Τράπεζας.
Η δεύτερη στα τέλη Ιουλίου μεταξύ Alpha Bank και της ιταλικής Nexi για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, στην οποία ο ιταλικός όμιλος θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή και η Τράπεζα το 49%.
Η τρίτη αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή από τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξαγει η Eurobank για τη μεταβίβαση του τομέα αποδοχής καρτών, ενώ σε ανάλογες συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται και η Εθνική τράπεζα, διερευνώντας τη δυνατότητα συνεργασίας. Στο διαγωνισμό για την πώληση του τομέα αποδοχής καρτών της Eurobank έχουν προσέλθει η αμερικανική Wordline και η Nexi και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι η Wordline, που αποτελεί παγκόσμιο κολοσσό υπέγραψε στα τέλη Μαΐου με τον όμιλο Quest για την εξαγορά του 92,5% της Carldlink. Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία με την Eurobank θα καθοριστεί και ποιος από τους δύο ομίλους θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Πηγή moneyreview.gr