«Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση»
Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία θα έθετε σοβαρά προσκόμματα στο έργο που επιτελούν ΜΚΟ στη θάλασσα, το οποίο σώζει ζωές, και στη δυνατότητά τους να παρακολουθούν για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο», δήλωσε νωρίτερα η επίτροπος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Το άρθρο 40 του επίμαχου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, «θα εισήγαγε περιορισμούς και όρους στη δραστηριότητα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές αρμοδιότητας του ελληνικού Λιμενικού, η μη τήρηση των οποίων θα οδηγεί σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα». Όπως τόνισε σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο η κ. Μιγιάτοβιτς, η δράση των οργανώσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς «παίζουν μείζονα ρόλο στην καταγραφή και την αναφορά επαναπροωθήσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το άρθρο 40, εκτιμά η κ. Μιγιάτοβιτς, ενδέχεται να «υπονομεύσει σοβαρά» τη δυνατότητα εποπτείας της δράσης του Λιμενικού και της συμμόρφωσης των επιχειρήσεών του με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, αποτρέποντας έτσι όσους επηρεάζονται άμεσα, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το να τοποθετηθούν. Η επίτροπος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλεί την Ελλάδα (και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης), να συνεργάζονται εποικοδομητικά με τις ΜΚΟ για την προστασία της ζωής όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα και να συντηρούν ένα πλαίσιο που να διευκολύνει τη δραστηριότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αποφεύγουν την παρενόχληση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση του έργου του, είτε μέσω νομοθετικών, δικαστικών ή διοικητικών μέσων, αναφέρεται.
Η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της που «τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξειδικευμένων ΜΚΟ σχετικά με την απουσία επαρκών εξασφαλίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπ’ όψη από τις ελληνικές αρχές. Καλώ τα μέλη του κοινοβουλίου να λάβουν υπ’ όψη τους τις συστάσεις αυτές ώστε να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, όταν υιοθετηθεί, θα αντανακλά πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Σύμβαση [του ΟΗΕ] για τους Πρόσφυγες».
Πηγή kathimerini.gr