«Ελευθερία έκφρασης και λογοκρισία» θα είναι το θέμα του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο διάστημα από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου στη Ρόδο.
Οι εργασίες του συνεδρίου στις οποίες θα λάβουν μέρος εισηγητές από 15 χώρες θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που θα προβάλει τη Ρόδο. Θα συνδυαστεί με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση του Διεθνούς Λογοτεχνικού Κέντρου», δήλωσε η προϊσταμένη του Διεθνούς Λογοτεχνικού Κέντρου κ. Ν. Τρυποσκούφη.
«Το Κέντρο μας συνεργάζεται με το συμβούλιο των τριών θαλασσών από την εποχή της ίδρυσής του αφού τα μέλη του συνέδραμαν ουσιαστικά στη σύστασή του. Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που 400 συγγραφείς και μεταφραστές οραματίστηκαν και άρχισαν να δουλεύουν για τη δημιουργία του Λογοτεχνικού Κέντρου της Ρόδου κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας. Στόχος ήταν το Λογοτεχνικό Κέντρο να αποτελέσει ένα forum συγκέντρωσης και συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος», δήλωσε η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη και πρόσθεσε πως από τότε είχε συνταχθεί ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζονταν πως το κέντρο θα ήταν ένα ανεξάρτητο διεθνές ίδρυμα ελεύθερου λόγου ανοχής και ειρήνης.
Η κ. Τρυποσκούφη αναφέρθηκε και στην επιτυχία που σημείωσε το διεθνές σεμινάριο με θέμα, «οι συγγραφείς των τριών θαλασσών ενάντια στο ρατσισμό», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Μαΐου.
Στη διοργάνωση του συνεδρίου αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του ΔΟΠΑΡ κ. Σπύρος Συρόπουλος και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής «Κύματα των Τριών Θαλασσών» κ. Gino Leineweber, που ήρθε στη Ρόδο από τη Γερμανία.
«Με πολύ μεγάλη χαρά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και ιδεών καλωσόρισε την πρόταση για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Δεχθήκαμε να συνδράμουμε και να προσφέρουμε τους χώρους για τη διεξαγωγή των συναντήσεων. Είναι ένα μεγάλο συμπόσιο στο οποίο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι απο τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Αμερική, το Πακιστάν, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σπύρος Συρόπουλος και πρόσθεσε πως το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής του Συμβουλίου της UNESCO.
«Ευελπιστούμε το συνέδριο να μετεξελιχθεί σε ένα μόνιμο θεσμό στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Συρόπουλος.
«Να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί είμαστε στη Ρόδο άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από 15 χώρες. Το θέμα είναι «η ελευθερία της έκφρασης και η λογοκρισία». Θα υπάρχουν διάφορες θεματικές ενότητες για τη λογοκρισία στην ιστορία, την αυτο-λογοκρισία και τη λογοκρισία στη λογοτεχνία και την ελεύθερη έκφραση γενικώς», δήλωσε ο κ. Gino Leineweber.