Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εξέλιξη στην χώρα με τον κορωνοϊό, κρούει σήμερα σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική», ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση για εμβολιασμό.
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι ‘έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε το τέλος της πανδημίας’ ενώ για τις τουριστικές περιοχές, ξεκαθαρίζει πως ‘οι τουρίστες, ΔΕΝ έφεραν τον κορωνοϊό στην χώρα’.
Όσον αφορά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων με το… πρώτο κουδούνι, εκτιμώντας πως είναι καλύτερα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από μικρές ηλικίες (5-12 ετών) από την στιγμή που στην Ελλάδα, οι γιατροί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν μικρά παιδιά στην εντατική, να νοσούν από τον ιό…!
• Κύριε Βασιλακόπουλε, να ξεκινήσουμε από τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Τελικά, δεν φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα…
Είμαστε πολύ κάτω από το επιθυμητό αποτέλεσμα και δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από το Μέσο Όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα διαθέσιμα. Ως εκ τούτου, ευθυνόμαστε όλοι τελικά (κι εμείς που ενημερώνουμε ως επιστήμονες αλλά και το κράτος που δεν ώθησε περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί) αλλά και όλοι οι ‘αρνητές’ που αντιμετωπίζουν με δεισιδαιμονία την Επιστήμη.
Εχουμε γύρω στο 60% εμβολιαστική κάλυψη ενώ έπρεπε να έχουμε 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν, όχι σε έξι ή οκτώ μήνες. Θα πλησιάσουμε στην ανοσία αγέλης, με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι…
• Ειδικά γι’ αυτούς τους “αρνητές” που επιμένουν, υπάρχει περίπτωση ένα κομμάτι να πειστεί τελικά και να εμβολιαστεί; Γιατί υπάρχει και μία μερίδα συμπολιτών μας που ίσως να ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά φοβούνται και δεν είναι σίγουροι. Τι θα τους λέγατε;
Θα τους έλεγα ότι ο φόβος είναι παράλογος. Κανένα εμβόλιο δεν έχει μακροχρόνιες παρενέργειες. Και ο λόγος είναι απλός: το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο που το παίρνω συνέχεια και μπορεί μετά από πέντε χρόνια να βγάλει μια τοξική δράση. Είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού μας στην πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού με αντισώματα του ιού. Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, ας υποθέσουμε ότι απέχουν και κάποια στιγμή κολλήσουν τον ιό –διότι κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά ότι δεν θα κολλήσει κάποια στιγμή και δεν θα νοσήσει. Κι εγώ σας λέω ότι θα είναι τυχεροί και δεν θα εισαχθούν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή δεν θα φτάσουν στο σημείο να χάσουν την ζωή τους και μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες νόσησης, ο ιός περνάει. Ο οργανισμός τους, έχει εκτεθεί στην ίδια πρωτεϊνική ακίδα και σε κάποιες ακόμη πρωτεΐνες του ιού. Και ερωτώ: φοβάται κανένας που έχει κολλήσει κορωνοϊό και έγινε καλά τι θα του συμβεί τέσσερα χρόνια μετά, επειδή εκτέθηκε στην πρωτεϊνική ακίδα; Το εμβόλιο το κάνουμε, το βλέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για μικρό χρονικό διάστημα, δίνει την ανοσιολογική του απάντηση και η ιστορία τελειώνει.
• Να περάσουμε στο άνοιγμα των σχολείων. Σας ανησυχεί το ‘πρώτο κουδούνι’; Τι θα πρέπει να γίνει;
Βεβαίως και μας ανησυχεί καθώς φέτος, ξεκινάμε με ένα στέλεχος του ιού που είναι πολύ πιο μεταδοτικό από εκείνο το στέλεχος με το οποίο ξεκινήσαμε πέρσι το άνοιγμα των σχολείων. Πέρσι ήταν το στέλεχος Αλφα (με 50% μεταδοτικότητα) ενώ τώρα έχουμε το στέλεχος Δέλτα που είναι 55 – 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ως εκ τούτου, όσα μέτρα μας προστάτευαν πέρσι –ακόμη κι αν τα τηρήσουμε με τον ίδιο τρόπο- φέτος θα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Ο μόνος τρόπος κατά την ταπεινή μου άποψη, για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας χωρίς πρόβλημα είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά -για να τα προστατέψουμε. Όχι για να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Για να προστατέψουμε τα παιδιά. Και να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται στην Εντατική Θεραπεία, κάθε εβδομάδα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τραγική εμπειρία είναι αυτή τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένειά του. Είναι πολύ τραυματικό. Μιλάμε για μικρές ηλικίες όχι μόνον για εφήβους.
Αυτή την στιγμή, μπορούμε να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά πάνω από 12 έτη και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αναμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5-12 ετών. Αρκεί να σας πω ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία που αποτελείται από παιδιάτρους έστειλε επίσημη επιστολή στον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ ζητώντας να χορηγηθεί το εμβόλιο και από την ηλικία των 5 – 12 για να προστατευτούν τα παιδιά από το τρέχον επιδημικό κύμα.
• Οσον αφορά στη νέα μετάλλαξη Mu τι γίνεται; Τι γνωρίζουμε και πώς θα την αντιμετωπίσουμε;
Τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα. Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό Άλφα και Δέλτα, και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι, είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα, όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό. Έχει εμφανιστεί από τον Ιανουάριο (κυρίως στην Κολομβία και λιγότερο στον Ισημερινό) και δε νομίζω ότι θα επικρατήσει. Η αντίστασή του στα εμβόλια είναι περίπου, όπως και του στελέχους Άλφα.
• Υπάρχουν κάποιες χώρες, που δεν προχωράει ο εμβολιασμός (όπως π.χ. οι τρίτες χώρες). Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί;
Ναι, πρέπει να μάς ανησυχεί γιατί εκεί θα γίνουν ‘δεξαμενές’ όπου ο ιός θα πολλαπλασιάζεται. Όταν γίνεται αυτό και πολλαπλασιάζεται, μπορεί να κάνει τυχαία λάθη, να γίνουν κι άλλες μεταλλάξεις και κάποιες να κάνουν πιο μεταδοτικά τα στελέχη. Βεβαίως και σε αυτές τις χώρες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και πιστεύω πως το τρέχον έτος, η εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού θα βελτιωθεί πάρα πολύ. Άλλωστε και οι εταιρείες που έχουν τα εμβόλια, αυξάνουν την παραγωγική τους δυνατότητα ενώ αναμένουμε να εγκριθούν και καινούργια εμβόλια, ώστε να καταστεί δυνατόν να καλυφθεί πολύ μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού με τον εμβολιασμό.
• Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τον τουρισμό και τις τουριστικές περιοχές. Φέτος είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν και είδαμε ότι σε τουριστικές περιοχές, οι περισσότεροι που κόλλησαν κορωνοϊό (και όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία κ.λπ.) ήταν ντόπιοι και όχι τουρίστες.
Κοιτάξτε, οι περισσότεροι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν εμβολιασμένοι. Ήρθαν από χώρες που είχαν μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και συνήθως, αυτοί που αποφάσισαν να ταξιδέψουν, ήταν εμβολιασμένοι, προετοιμασμένοι κι ένιωθαν πιο ασφαλείς. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν αλλού. Στην Ελλάδα κάναμε εσωτερικό τουρισμό που περιείχε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ατόμων οι οποίοι επέλεξαν να ζήσουν και να κάνουν διακοπές, σα να μην υπάρχει κορωνοϊός. Με νυχτερινή διασκέδαση, με επαφές χωρίς μέτρα και γενικά με ό,τι κάναμε όταν δεν υπήρχε ο ιός. Εκεί εστιάστηκε το πρόβλημα και γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με 3.500 κρούσματα την ημέρα, 330 διασωληνωμένους και 30 νεκρούς.
• Κατά την άποψή σας, με αυτή την πανδημία πότε θα τελειώσουμε;
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα κρατήσει πολύ ακόμη. κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν γίνει γιατροί με πτυχίο που απέκτησαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν προσωπική άποψη για τα πάντα, γνωρίζουν από ιατρική, ενώ δεν είναι γιατροί κι επιστήμονες και αρνούνται τις επιταγές και τα κελεύσματα της επιστήμης. Δυστυχώς, αυτό το ποσοστό ‘πολιτικοποιεί’ το πρόβλημα και το αναγάγει σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν θα έπρεπε να είναι έτσι (αφού ο εμβολιασμός ήταν η μοναδική επιλογή για την ανθρωπότητα ανεξαρτήτως κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για όλα τα κράτη). Μόνον αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Δεν είναι δυνατό να πιστεύουν κάποιοι ότι κάνουν αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση εάν δεν εμβολιαζόμαστε!