Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος μετά από δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων για την ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης.
Ο κ. Εισαγγελέας παρήγγειλε συγκεκριμένα στην κ. Πταισματοδίκη να καλέσει για κατάθεση τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον Διευθυντή της Νεφρολογικής Μονάδας προκειμένου να διαπιστώσει αν χρησιμοποιούνται φίλτρα κακής ποιότητας στις αιμοκαθάρσεις κι αν υπήρξαν προβλήματα στην υγεία νεφροπαθών από τη χρήση αυτών.
Κίνδυνο της ζωής και της υγείας των νεφροπαθών καταγγέλλει πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, αναφέροντας ότι «τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει από φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας».
Να σημειωθεί ότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές μονάδες έχουν δικαίωμα επιλογής των φίλτρων που διασφαλίζουν τη σωστή αιμοκάθαρση, τα οποία απαντώνται και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, δημιουργώντας έτσι νεφροπαθείς… δύο ταχυτήτων.
Το τελευταίο έτος έχουν γίνει δεκάδες αναφορές, οι οποίες ονομάζονται «λευκές κάρτες», από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για την κακή ποιότητα των φίλτρων και τις παρενέργειες που έχει η χρήση τους στην υγεία των νεφροπαθών.
Να σημειωθεί ότι προ ημερών καταγράφηκε ένα παραλίγο θανατηφόρο περιστατικό με νεφροπαθή στο νοσοκομείο Πύργου, όταν το φίλτρο έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή.
Οι ρήξεις των φίλτρων και οι αιμορραγίες των ασθενών συνδέονται άμεσα με την προμήθεια φτηνών φίλτρων χωρίς πιστοποίηση, εισαγόμενων από Αίγυπτο, Κίνα, Βουλγαρία και Τουρκία.
Κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται φίλτρα με βάση τον προϋπολογισμό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, η ετήσια δαπάνη για φίλτρα είναι περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με την προμήθεια των ανώνυμων φίλτρων είναι περίπου 40.000 ευρώ!
Μετά τις ευρωεκλογές η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε αποχή από την αιμοκάθαρση.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) Γιώργος Καστρινάκης, κατήγγειλε ότι οι αιμοκαθαιρούμενοι νεφροπαθείς «φοβούνται για τη ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία», καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, καθηγητή Δημήτρη Γούμενο, δεκάδες αναφορές (λευκές κάρτες) έχουν αποσταλεί από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για τις παρενέργειες που προκαλούν τα κακής ποιότητας φίλτρα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα φίλτρα της Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία, έχουν κινδυνεύσει άμεσα 19 ασθενείς. Δεκάδες άλλοι παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες όπως αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα κ.ά., που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.