Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε μια κάτοικος της Ρόδου κατά ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας και δύο κατοίκων της Σύμης αξιώνοντας να αποζημιωθεί για τραυματισμό που υπέστη στον καταπέλτη πλοίου.
Η ενάγουσα ιστορεί ότι συνήψε σύμβαση θαλάσσιας μεταφοράς με την πρώτη των εναγομένων, προκειμένου να μεταβεί με πλοίο ιδιοκτησίας της στο Μαρμαρίς Τουρκίας στις 5 Μαρτίου 2016. Ότι η επιβίβαση των επιβατών γινόταν από την δεξία πλευρά του καταπέλτη, που προορίζεται για τους επιβάτες και οδηγεί στην κλίμακα ανόδου στο εσωτερικό του πλοίου.
Την εποπτεία της επιβίβασης των επιβατών είχαν αναλάβει ο δεύτερος και η τρίτη των εναγομένων, ως πλοίαρχος και ανθυποπλοίαρχος αντίστοιχα, αμφότεροι προστηθέντες της πρώτης των εναγομένων, ευθύνονταν δε για την ασφαλή επιβίβαση των επιβατών σε αυτό και ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπήρχε κυματισμός και δυνατός άνεμος με αποτέλεσμα ο καταπέλτης του πλοίου να κλυδωνίζεται κατά την επιβίβαση της και καθώς έκανε το πρώτο βήμα προκειμένου να ανέβει στον καταπέλτη, ανασηκώθηκε αιφνιδίως και κατέπεσε βίαια στην ραχιαία πλευρά του ποδιού της, το οποίο εγκλωβίστηκε κάτω από αυτόν, με αποτέλεσμα να υποστεί σωματικές βλάβες.
Με βάση το ιστορικό αυτό ζήτησε να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι, υπό της προαναφερθείσες ιδιότητες τους, να της καταβάλουν ο καθένας εις ολόκληρον το συνολικό ποσό των 80.000 €.
Οι εναγόμενοι με τις προτάσεις τους αρνούνται αιτιολογημένα την αγωγή και επιπλέον προβάλλουν την ένσταση συνυπαιτιότητας της ενάγουσας καθώς και την ένσταση της διετούς παραγραφής των επίδικων αξιώσεων ισχυριζόμενες ότι από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το ατύχημα, η οποία συμπίπτει με αυτήν κατά την οποία η ενάγουσα θα αποβιβαζόταν από το πλοίο (ήτοι την 05-03-2016) έως την άσκηση της υπό κρίση αγωγής, παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Η ανωτέρω ένσταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Οι εναγόμενοι εκπροσωπήθηκαν στη δίκη από τον δικηγόρο κ. Γρηγόρη Μοράρη.