Ένα χρονίζον πρόβλημα βαίνει προς λύση, καθώς ξεκινά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο και αφορά το μεγαλύτερο νησί, τη Ρόδο. Σήμερα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με 9 θετικές ψήφους και μία αρνητική) η Α’ φάση του διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ”, με αναθέτουσα αρχή το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της πράξης, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Σ.Δ.Ι.Τ., σε συνέχεια Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 100 του ν.3852/2010 μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως «αποτελεί το πρώτο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το έργο αυτό και οι συνολικές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο, ένα από τα σημαντικότερα νησιά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, θα γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που δίνει νέα σημαντική ώθηση και στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας. Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο -το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό μετά το Φράγμα του Γαδουρά- θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος εκπροσωπώντας την
Κυβέρνηση συνεχάρη την περιφερειακή αρχή, προσωπικά τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά και όλους τους συνεργάτες του για τη σημερινή εξέλιξη και τόνισε ότι «Η υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών. Σύντομα θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και η Ρόδος θα διαχειρίζεται τα απόβλητα της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω και των ΣΔΙΤ, κινείται ήδη ταχύτατα με στόχο να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο, ώστε το Νότιο Αιγαίο να βελτιώσει τη διαχείριση απορριμμάτων κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο και μετά τη Ρόδο να ακολουθήσουν κι άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες».
Ο κ. Γραφάκος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του στη σημερινή συνεδρίαση είναι συμμετοχή «ψυχής» κι απευθυνόμενος στον κ. Χατζημάρκο επισήμανε: «Εμπιστευτήκαμε πέρυσι σε ένα δύσκολο εγχείρημα, τη διαχείριση των αποβλήτων στην πολυνησιωτική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και δικαιωθήκαμε! Σε ένα «αδειανό κοστούμι» που ήταν ο ΦΟΔΣΑ, δώσατε περιεχόμενο». Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων σημείωσε ότι «το έργο της Ρόδου, είναι ανάμεσα στα έξι μεγαλύτερα της χώρας και το πρώτο στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι ένα έργο που μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι που θα το βρούμε εδώ! Ακολουθούν η Κάρπαθος, η Τήνος, η Άνδρος, η Σαντορίνη… Το Νότιο Αιγαίο από μία Περιφέρεια κατακερματισμένη, προχωρά με όλες τις απαραίτητες υποδομές, που το 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί και για το λόγο αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω. Ο πιο δύσκολος περιφερειακός σχεδιασμός είναι αυτός του Νοτίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό δεσμεύομαι, ότι η πολιτεία θα βοηθήσει στη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρόδου, Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Α. και Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ και τόνισε ότι κλείνουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, αφού πλέον σε φάση οριστικής υλοποίησης μπαίνει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα και η πρώτη στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. «Οι παραγωγικές συζητήσεις, διαβουλεύσεις, η συνεργασία μέχρι σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη Ρόδο, την Τήλο, τη Σύμη, την Κάρπαθο και άλλα νησιά σε μία διαχείριση που μας γεμίζει υπερηφάνεια, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι ευγνώμων που εκπροσωπώ τους Ροδίτες. Επιτέλους το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου μπαίνει στην υλοποίηση ενός έργου που έχει χρόνια ανάγκη», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Οι όροι που εγκρίθηκαν αφορούν την α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σκοπός της οποίας είναι η προεπιλογή εκείνων των υποψηφίων, που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής που ορίζονται αναλυτικά στην Πρόσκληση. Το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νήσου Ρόδου», περιλαμβάνει:
Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) της Βόρειας Ρόδου, η οποία αποτελείται από τα εξής τμήματα:
Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Βόρειας Ρόδου (δημιουργία λεκάνης χωρητικότητας 820.000m3 και διάρκειας ζωής τα 20 έτη).
Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων και Ιλύος (Μ.Ε.Α.).
Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:
Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Δυτική Ρόδο.
Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Νότια Ρόδο με πρόβλεψηγια μελλοντική εξυπηρέτηση ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποδομήσιμων.
Εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Ρόδου.
Μονάδα επεξεργασίας / κομποστοποίησης της Ιλύος που προέρχεται από την Ε.Ε.Λ. της πόλης της Ρόδου.
Με την υλοποίηση του έργου, δίνεται έμφαση στην προώθηση των επιδιώξεων της περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου ανάπτυξης (περιβαλλοντική προστασία, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ανάκτηση υλικών / ενέργειας κ.λπ).
«Με υπευθυνότητα, μεθοδική δουλειά και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, κοιτώντας το μέλλον, θέτουμε τις βάσεις για την πρότυπη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα επαναλάβω ότι είναι χρέος και καθήκον μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον καθαρό, καθότι η προστασία του αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Ρόδος δίνει το παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας νέων και σύγχρονων υποδομών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι οποίες θα επιφέρουν πολλαπλά και οικονομικά οφέλη και παράλληλα θα προάγουν ακόμη περισσότερο το Νότιο Αιγαίο ως ένα τουριστικά «πράσινο» προορισμό. Αυτό είναι ένα περιβαλλοντικό άλμα καλοδουλεμένου σχεδίου, πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει όλοι πάρα πολύ για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος» υπογράμμισε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.