Στις αρχές της φετινής σεζόν, που επισήμως άνοιξε στις 15 Μαΐου, η βασική επιδίωξη ήταν τα έσοδα να φτάσουν περίπου στα εννιά δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 50% των εισπράξεων που έφερε ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2019, χρονιά ρεκόρ για την εγχώρια ταξιδιωτική βιομηχανία.
Μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της αναμονής από τις ξένες αγορές μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο επιδημιολογικό σκέλος και τους υγειονομικούς περιορισμούς, και ενώ η Μεγάλη Βρετανία παρέμενε κλειστή. Φορείς του χώρου έλεγαν πως θα υπήρχε ικανοποίηση εάν είχαμε το 40% των κρατήσεων της χρονιάς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η εικόνα όμως άλλαξε άρδην από τον Ιούλιο. Η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε, το ίδιο και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Ο Αύγουστος ήταν ακόμη καλύτερος, με την τουριστική περίοδο, όπως επεδίωκαν οι επιχειρηματίες του χώρου, να κρατά και το Σεπτέμβριο. Τον Ιούλιο οι πληρότητες ήταν πάνω από 70% και τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με την εσωτερική κίνηση, έφταναν και το 90% στους δημοφιλείς προορισμούς.
Πλέον όλα δείχνουν πως τα φετινά έσοδα θα κυμανθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας ακόμη και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 65% του 2019. Ποσοστό που μπορεί να επιτευχθεί, αν η τουριστική ζήτηση διατηρηθεί μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Ήδη ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos Group Ανδρέας Ανδρεάδης, σε σχόλιό του σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου στους Financial Times, στο twitter, ανέφερε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και με τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60%, εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη όσο αφορά την πανδημία.
Και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων όμως Γρηγόρης Τάσιος, σημείωσε από τη ΔΕΘ πως ο στόχος για έσοδα στο 50% του 2019 φαίνεται να έχει επιτευχθεί.
Ανέβηκε η δαπάνη ανά επισκέπτη
Είναι χαρακτηριστικό πως άνοδος της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφει αύξηση πάνω από 80%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν στα 631 ευρώ το φετινό εξάμηνο, όταν το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν στα 557 ευρώ και πέρσι στα 335. Τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ήταν στα 728 ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2019 ήταν 607 ευρώ και του 2020 ήταν 324 ευρώ.
Επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλά το χώρο του τουρισμού εξηγούν η χώρα έχει προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, καθώς είναι κλειστοί πολλοί προορισμοί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχει και στροφή προς ακριβότερα καταλύματα. Φέτος επίσης ο κύριος όγκος των διακοπών προγραμματίστηκε κατά την υψηλή τουριστική περίοδο.
Το αποτύπωμα σε ξενοδοχεία και καταλύματα
Τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε σε 933.876.381 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 230,3% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 282.751.639 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (622,5%)
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 181.898.778 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 42,8% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 127.414.844 ευρώ.
Πηγή capital.gr