Τρεις Έλληνες υποψήφιοι βουλευτές για την Μπούντεσταγκ μιλούν στο ethnos.gr για τον αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλκογών στην Ελλάδα, το πρόγραμμά τους αλλά και πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό σε Βερολίνο και Βρυξέλλες
Οι γονείς τους άφησαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για αυτούς και τα παιδιά τους στην Γερμανία. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα Έλληνες δεύτερης ή και τρίτης γενιάς έχουν στήσει τη ζωή τους στη Γερμανία και επιχειρούν να εκπροσωπήσουν το ελληνικό στοιχείο και όχι μόνο σε ανώτατο επίπεδο, διεκδικώντας την είσοδό τους στην γερμανική Βουλή.
Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα βουλευτή της Μπούντεσταγκ με τον κόμμα των Φιλελευθέρων Γρηγόρη Αγγελίδη, και τους υποψήφιους, μεταξύ άλλων, Αργυρή Παρασχάκη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Σοφία Λεωνιδάκη με τους Αριστερούς (Die Linke) αλλά και τον Κώστα Κοσμά που κατεβαίνει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου με τους Πράσινους (Die Grunen) . Συνολικά η Ελλάδα μετρά στις τρέχουσες γερμανικές εκλογές έξι υποψηφιότητες βουλευτών που ανήκουν σε κοινοβουλευτικά κόμματα και επτά που ανήκουν σε εξωκοινοβουλευτικά. Πάνω από επτά εκατομμύρια μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα 12%, από το σύνολο όλων εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Μετά από δύο ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις όπου το ελληνικό ζήτημα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα με πιθανά πακέτα βοήθειας και ενδεχόμενο κούρεμα χρέους, η Ελλάδα υποχώρησε από την δημόσια συζήτηση σ΄ αυτήν την προεκλογική μάχη. Αντίθετα ο κορονοϊός και η διαχείριση της πανδημίας την επόμενη μέρα καθώς και η κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση τόσο των κομμάτων, όσο και των ψηφοφόρων.
Και οι τρεις υποψήφιοι Έλληνες βουλευτές για την Μπούντεσταγκ εκτιμούν ότι η διαφαινόμενη αλλαγή σελίδας μετά από 16 χρόνια στη Γερμανία θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναγνωρίζουν ότι το Βερολίνο δεν στήριξε όσο θα έπρεπε την Αθήνα στο προσφυγικό, παραδέχονται τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την ανάγκη αυτή να ενδυναμωθεί. Διαφωνούν για το οικονομικό μείγμα της επόμενης μέρας που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής και το ποιος θα πληρώσει εν τέλει τον λογαριασμό. Εκτιμούν, τέλος, ότι δεν υπάρχει ένα κόμμα που οι Τούρκοι ψηφοφόροι δίνουν τις ψήφους τους για να υπάρχει μια πιο φιλοτουρκική πολιτική από την Γερμανία.
Αργυρή Παρασχάκη: Η Σοσιαλίστρια από τη Ρόδο
Μέλος των Σοσιαλδημοκρατών από το 2003, η οικονομολόγος Αργυρή Παρασχάκη κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με το SPD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Γεννήθηκε στη Ρόδο και τέσσερις μέρες μετά «μετακόμισε» μόνιμα στη Γερμανία. Ο πατέρας της έφυγε από την Κομοτηνή το ‘63 και η μητέρα της το ΄68 από τη Ρόδο και γνωρίστηκαν στη Γερμανία.
Μετά από 21 χρόνια καριέρας στην αυτοκινητοβιομηχανία και την Μερσεντές αποφάσισε να αποχωρήσει για να εργαστεί σε ένα πόστο που βοηθούσε εθελοντικά εδώ και δύο δεκαετίες, προσφέροντας αρωγή σε μετανάστες. Εδώ και δύο χρόνια είναι
διευθύνων σύμβουλος της ‘Εθνικής Ένωσης Δήμων για την ένταξη των μεταναστών. Εκεί προσπαθεί, ενδυναμώνει μετανάστες όπως οι γονείς της που ήρθαν από το εξωτερικό στη Γερμανία προκείμενου να ενταχθούν πιο γρήγορα στη γερμανική κοινωνία, μαθαίνοντας τη γλώσσα, βρίσκοντας δουλειά ενώ παράλληλα συμβουλεύει και την πολιτεία πως θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους, απλοποιώντας νόμους και διαδικασίες.
Θα παλέψω για ίσες ευκαιρίες
Δύο χρόνια μετά την επαγγελματική στροφή ήρθε και η πρόταση από το SPD για να μπει στα ψηφοδέλτια. Ρίχτηκε στην εκλογική μάχη, αν και οι εκλογές κυλούν πολύ ήσυχα και λόγω της πανδημίας δεν γίνονται πολλές συγκεντρώσεις. Οι πιο πολλές εκδηλώσεις είναι διαδικτυακές και είναι πιο πολιτισμένα από ότι στην Ελλάδα τα πράγματα, όπως λέει. «Πέρσι με τον κορονοϊό είδα ότι κάποια πράγματα πάνε στραβά. Αυτοί που έχουν λεφτά, μπορούσαν πολύ γρήγορα να επανακάμψουν και να λειτουργήσουν και πάλι την βιομηχανία κ.α. Αλλά ο κοσμάκης ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους. Έπρεπε και να δουλεύουν και να φροντίζουν τα παιδιά. Πήγαμε πάλι δέκα βήματα πίσω και σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να γίνει και να αλλάξει η νοοτροπία. Δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία».
Μεγάλη αποχή
Στόχος της, όπως λέει, να παλέψει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιούργησε η πανδημία, για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία αλλά και για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
«Πολλοί δεν θα ψηφίσουν και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την γερμανική δημοκρατία». Οι ξένοι είτε είναι Έλληνες είτε είναι Τούρκοι δεν ψηφίζουν τόσο συχνά όσο οι Γερμανοί. «Πολλοί δεν παίρνουν την γερμανική υπηκοότητα αλλά πρέπει ο καθένας να μάθει να υπερασπίζεται για τα θέματα και τα προβλήματα εκεί που ζει».
«Έχω δύο καρδιές μια ελληνική και μια γερμανική»
Όπως εξηγεί η κ. Παρασχάκη αν και τα κρίσιμα ζητήματα στις εκλογές είναι πολλά, αυτό που «καίει» περισσότερο είναι η κλιματική αλλαγή και ποιος θα πληρώσει αυτήν την αλλαγή που δρομολογείται στην βιομηχανία. «Πως θα το πετύχουμε χωρίς να γίνει πιο ακριβή ζωή για τον καθημερινό άνθρωπο. Πόσα λεφτά θα δώσει το κράτος στις βιομηχανίες και πόσα θα πληρώσει ο φτωχός κοσμάκης». Τεράστιο ζήτημα χαρακτηρίζει και την υπεράσπιση της δημοκρατίας την οποία προσπαθούν να «χαλάσουν» οι ακροδεξιοί οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντική δυναμική στη Γερμανία τελευταία. «Άτομα σαν και ‘μενα που έχω δύο καρδιές μια ελληνική και μια γερμανική θέλουν να μας αποκλείσουν από τα κοινά. Παλεύω για να αντιμετωπίσω και να σταματήσω αυτήν την αλλαγή, να μην πάμε προς τα δεξιά».
Διχασμένη η γερμανική κοινωνία-Όποιος είχε λεφτά. αντιμετώπιζε καλύτερα τον κορονοϊό
Στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας είναι και η διαχείριση της πανδημίας για την οποία, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους Γερμανούς πολίτες. «Έχουμε μια κοινωνία που είναι διχασμένη. Αυτοί που είχαν λεφτά αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό χίλιες φορές καλύτερα από αυτούς που είναι κοινωνικά αδύναμοι. Οι τελευταίοι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Και αυτό θέλω να το αλλάξω». Η 43χρονη πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών παραδέχεται ότι το γερμανικό σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ καλό και «δεν σηκώνει κουβέντα για αυτό».
Όμως, όπως εξηγεί, κάθε φορά που η χώρα έμπαινε σε καραντίνα εμφανίζονταν τα προβλήματα επιβίωσης. Αν έχεις δικό σου σπίτι με 2-3 δωμάτια και κήπο όπως αρκετοί Γερμανοί τότε δεν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα και συνεχίζεις πιο εύκολα τη ζωή σου. Αλλά όταν ολόκληρες οικογένειες-κυρίως μεταναστών-οι οποίες νοικιάζουν μικρά σπίτια (γιατί επέλεξαν να χτίσουν στο εξωτερικό) χωρίς κήπο και έχουν έναν υπολογιστή τότε είναι δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση. Και η ζωή γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη κάθε φορά που κλείνουν τα σχολεία. «Για αυτό το φαινόμενο πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να το βελτιώσουμε».
«Αφήσαμε μόνη την Ελλάδα στο προσφυγικό»-Τι σημαίνει μια νίκη των Σοσιαλιστών για την Αθήνα
Φτάνοντας η κουβέντα στην Ελλάδα παραδέχεται ότι η Γερμανία δεν βοήθησε πολύ την πατρίδα της στο θέμα του προσφυγικού. «Αφήσαμε την Ελλάδα λίγο μόνη. Οι μετανάστες πρέπει να μοιραστούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η Πολωνία πρέπει να πάρει πρόσφυγες και όχι όλοι να έρχονται στην Γερμανία και την Γαλλία, είτε όλοι να μένουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι μια καταστροφή».
Αναφερόμενη στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών εξηγεί ότι θέλουν μια πιο δυνατή και ενωμένη Ευρώπη με ενιαίους μισθούς και όχι διαφορετικούς για τους Βούλγαρους, τους Έλληνες και τους Γερμανούς. Εκτιμά ότι με τους Σοσιαλδημοκράτες στο τιμόνι θα ακολουθηθεί μια πιο ελαστική οικονομική πολιτική καθώς το SPD είναι πιο ανοιχτό και υποστηρίζει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Αλλαγές θα προωθηθούν και στον τρόπο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες με τους Σοσιαλδημοκράτες να προτείνουν αυτές να παίρνονται με πλειοψηφία αντί για ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «γιατί βλέπουμε ότι κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα».
Πως επηρεάζουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι
Σε ό,τι αφορά τον τουρκικό παράγοντα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ένα κόμμα που οι Τούρκοι ψηφοφόροι δίνουν τις ψήφους τους για να υπάρχει μια πιο φιλοτουρκική πολιτική από την Γερμανία. «Οι Τούρκοι που μένουν εδώ θέλουν η Γερμανία να πάει μπροστά και να δώσει σε αυτούς που ζουν εδώ μια φωνή. Σίγουρα υπάρχουν και οι δεξιοί που υποστηρίζουν τον Ερντογάν αλλά δεν νομίζω ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο γιατί δεν είναι σε ένα κόμμα». Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ όπως και το ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό κόμμα AFD φοβούνται ότι οι Γερμανοί θα ψηφίσουν ακροδεξιά αν έρθουν πολύ περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία και προσπαθούν να τα χουν καλά με τον Ερντογάν. «Αντίθετα εμείς στο SPD κριτικάρουμε την Τουρκία και σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίο της Ελλάδας θα υποστηρίξουμε την Αθήνα».
Πηγή ethnos.gr
Τίμος Φακαλής