Συνάντηση με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παραδεισίου για τα προβλήματα της Κοινότητας, είχαν την Κυριακή, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Πότσος και Κώστας Τσουρούτης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χατζηγιάννη και το μέλος της Τομεακής Επιτροπής ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου.
Από το Τοπικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Μαλιωτάκης Κυριάκος, τα μέλη Σαραντώνη Μαρία, Ηλέκτρα Μαρία Αρφαρά, Θεοδοσία Φιλίππου και Βασίλειος Δημήτριος Πότσος.
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο ζήτημα της κακής κατάστασης των σχολικών κτηρίων, της ελλιπούς συντήρησης και των απαράδεκτων συνθηκών μέσα στις οποίες κάνουν μάθημα οι μαθητές. Το ΕΠΑΛ στεγάζεται από την ίδρυσή του σε προκάτ αίθουσες. Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και στο Γυμνάσιο ως προσωρινές με την δικαιολογία ότι θα κατασκευαστεί καινούργιο, αλλά παραμένουν και λειτουργούν επί 23 χρόνια.
Οι παραπάνω αίθουσες, παρ’ όλο που έχουν γίνει επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξακολουθούν να λειτουργούν και χωρίς την απαραίτητη συντήρηση. Μάλιστα είναι σε τέτοιο βαθμό ακατάλληλες, που όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα (δυνατός αέρας-βροχή) , δεν λειτουργούν γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια των μαθητών εξ αιτίας του ενδεχομένου πρόκλησης ατυχήματος από ζημιές σ’ αυτές τις κατασκευές. Προβλήματα συντήρησης υπάρχουν επίσης και στον βρεφονηπιακό σταθμό, δίπλα στον οποίο ο προαύλειος χώρος γίνεται λίμνη εξ αιτίας της έλλειψης έργων για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Η στατική επάρκεια και ο αντισεισμικός έλεγχος κρίνει το συμβούλιο ότι, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε όλα τα σχολικά κτήρια. Κυρίως όμως είναι άμεση ανάγκη η κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτηρίων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με όλους τους κατάλληλους χώρους, όπως και την ασφάλεια των παιδιών της Κοινότητας και των γύρω χωριών, που φοιτούν στις σχολικές δομές του Παραδεισίου.
Στον τομέα της καθαριότητας για ολόκληρο το χωριό υπάρχει μόνο ένας εργάτης καθαριότητας, ενώ στην αποκομιδή «ευτυχώς» -όπως τόνισαν- εξυπηρετούνται από την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, που διαθέτει κατάλληλο όχημα για τους στενούς δρόμους του χωριού , αφού η ιδιωτική εταιρεία κάνει αποκομιδή μόνο στον κεντρικό δρόμο.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν έχει γίνει αντιπλημμυρική μελέτη για το Παραδείσι, αλλά ούτε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία της περιοχής.
Τόνισαν επίσης ότι στο χωριό δεν υπήρξαν ποτέ αντισταθμιστικά οφέλη από την επιβάρυνση της περιοχής με τη λειτουργία του αεροδρομίου. Η ύπαρξη του Ραντάρ επίσης και κατά πόσο σχετίζεται με τις περιπτώσεις κρουσμάτων καρκίνου των κατοίκων της περιοχής, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους και
κρίνουν επιβεβλημένη την εξέταση των αποτελεσμάτων χρήσης του Ραντάρ για τον εντοπισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από την ακτινοβολία του.
Τα προβλήματα αυτά, όπως και άλλα που απασχολούν τους Παραδεισιώτες, τέθηκαν πολλές φορές από το Τοπικό Συμβούλιο υπόψη των αρμοδίων.
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν τα θέματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο, εν όψει και της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος για το 2022.
Επανειλημμένα η Λαϊκή Συσπείρωση αναδεικνύει ότι, η υποχρηματοδότηση των απαραίτητων έργων για τη ζωή και την προστασία του λαού, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, σύγχρονα σχολεία, οφείλεται στη πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που βάζουν σε προτεραιότητα τις γενναίες επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις σε στρατηγικές επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων. Παράδειγμα η FRAPORT, η οποία –συν τοις άλλοις- απαλλάσσεται και από τα ανταποδοτικά τέλη, οι επιδοτήσεις σε μεγαλοξενοδόχους, σε επενδυτές στη πράσινη ανάπτυξη, χρήματα που προέρχονται από τη ληστρική φορολογία του λαού και των δημοτών, που περιμένουν τελευταίοι στην ουρά για να πάρουν «ψίχουλα» από τον πλούτο, που οι ίδιοι δημιουργούν.
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ρόδου και του ρόλου που παίζει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στην παράδοση της κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών αυτών σε ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο Ροδιακός λαός θα δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων που θα γίνουν με τις εταιρείες, να πληρώνει μακροχρόνια βαρύ τίμημα για τα κέρδη των επενδυτών, αντί να χρηματοδοτηθούν αυτές οι υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό και να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό και μέσα του ίδιου του δήμουνμε μείωση των τελών. Η προστασία του περιβάλλοντος και το εισόδημα των δημοτών, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται μπροστά στη κερδοφορία των επενδυτών, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι γίνονται «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη τους.
Αναδείχθηκε μέσα από την χθεσινή συνάντηση ότι, τώρα πρέπει να μπουν μπροστά οι ανάγκες των κατοίκων του Παραδεισίου και όλου του νησιού, να δυναμώσει η διεκδίκηση και ο αγώνας, για να σταματήσει η συνειδητή υποβάθμιση των λαϊκών αναγκών σε προστασία και ποιότητα ζωής. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή μας με τους Τοπικούς Συμβούλους της Κοινότητας Παραδεισίου.