Ειδήσεις

Οι ανατιμήσεις εντείνουν τον κίνδυνο φτώχειας, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ

H αύξηση των τιμών που σημειώνεται σε βασικά αγαθά θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στη χώρα μας και την κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, με τους επιστημονικούς συνεργάτες της συνομοσπονδίας να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για αλλαγή του μείγματος και των στόχων της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής σε συνδυασμό με μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς. Το ΙΝΕ επισημαίνει επίσης την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών να αποταμιεύσει, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους συνοχή, τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και την αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά νοικοκυριά στη χώρα μας δεν μπορούν να πάνε ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Το 1/3 των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία να καλύψει τους τρέχοντες πάγιους λογαριασμούς του, όπως είναι μία δόση δανείου ή το μηνιαίο ενοίκιο.

Το 50,4% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του, ενώ το 35,5% εξέφρασε μεγάλη δυσκολία να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Επίσης, το 16,7% των νοικοκυριών αντιμετώπισε πρόβλημα να κρατήσει το σπίτι ζεστό και το 12,4% δεν κατάφερε κάθε δεύτερη μέρα να παρέχει διατροφή που να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή αντίστοιχης θρεπτικής αξίας λαχανικά.

Στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το 2020 ένας στους δύο ανέργους (45,2%) και ένας στους τέσσερις οικονομικά μη ενεργούς (25,3%) κάτω των 65 ετών βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Πρόβλημα εντοπίζεται επίσης και στην κάλυψη ενυπόθηκων δανείων, με το 47% όσων έλαβαν κάποιας μορφής δάνειο να δηλώνει ότι το έπραξε για να καλύψει ανάγκες διαβίωσης και το 1/3 να αντιμετωπίζει  δυσκολία στην κάλυψή του.

Στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσίευσε η ΓΣΕΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν ο διεθνής παράγοντας, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, καθώς και η ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος, σε συνδυασμό με τη διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους και της συνολικής ζήτησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου