Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την πρόσκτηση νέων φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, δίνοντας τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.
Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».
Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.
Όπως είχε γράψει η «Καθημερινή της Κυριακής», τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.
Ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας προσδιόριζονται ακόμη και αυτή την ώρα σε τεχνικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συμφωνία απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τη φράση «κάντε λίγη υπομονή».
Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, παράλληλα, συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Ραφάλ, εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια.
Τα πρώτα έξι, ελαφρώς μεταχειρισμένα, Ραφάλ θα παραδοθούν στην Π.Α. πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται και η εξάδα των καινούργιων Ραφάλ.
Η τελευταία εξάδα καινούργιων Ραφάλ, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι ακόμα ασαφές πότε θα παραδοθεί, σε κάθε περίπτωση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν είναι προγραμματισμένο να παραληφθεί από την Π.Α. και η δεύτερη εξάδα μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Εξίσου ασαφές είναι το κόστος των έξι καινούργιων, ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση και αυτά να αγοραστούν με τον πλήρη φόρτο βλημάτων Meteor, Mica, Scalp και Exocet.
Πηγή kathimerini.gr