Η ευφορία που προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων μέτρων από το υπουργείο Υγείας, με τα οποία καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, αλλά και τα τοπικά lockdown, έδωσε τη θέση της στην ανησυχία.
Και αυτό, γιατί ακόμη και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «ρίσκο» τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.
Σταϊκούρας – «Μειώσεις φόρων και εισφορών το 2022, αν υπάρξουν περιθώρια…»
Μάλιστα, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, τα προγνωστικά των γιατρών δεν είναι αισιόδοξα, καθώς ήδη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη και το επόμενο διάστημα φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητικό ως προς την πορείας της πανδφημίας.
Τα μέτρα
Η βασική αλλαγή είναι πως, στους χώρους με εμβολιασμένους, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από την χρήση μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο.
Για το προσωπικό θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται.
Στους μεικτούς χώρους, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, θα ισχύουν για 15 ημέρες και, εντός αυτού του διαστήματος, θα επανεξεταστούν.
Τέλος τα τοπικά lockdown
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη το τέλος των lockdown, ακόμα και των τοπικών.
Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μία τη νύχτα στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα ισχύει πλέον, ενώ δεν θα ισχύει και η απαγόρευση της μουσικής.
Τα μέτρα που καταργούνται:
Απαγόρευση στη μουσική.
Απαγόρευση στον χορό.
Περιορισμός στο ωράριο.
Τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Μάλιστα, όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πλεύρης, «η Επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην Πολιτεία και το σεβόμαστε», ωστόσο, προσέθεσε, στις «κόκκινες» περιοχές πλέον δεν θα υπάρχει απογόρευση κυκλοφορίας και η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά.
Σημείωσε επίσης ότι στις περιοχές όπου υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, τα κρουσματα είναι λιγότερα, το ίδιο και οι νοσηλείες.
«Ρίσκο» λένε οι ειδικοί για τα μέτρα
Μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με οδηγούς της πανδημίας τους ανεμβολίαστους.
«Τα πράγματα έχουν μια επικινδυνότητα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ανεμβολίαστοι καθοδηγούν την πανδημία».
Ο καθηγητής επεσήμαινε ότι «με την αλλαγή του καιρού και τη διαφοροποίηση του εμβολιασμού από βορρά και νότο», στο στόχαστρο της πανδημίας παραμένει η Βόρεια Ελλάδα.
«Όλα αυτά ευνοούν τη διασπορά στον βορρά», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Σχετικά με τα καινούργια μέτρα διαφοροποίησης εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ο καθηγητής ανέφερε μεν πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, «έχουν όμως και ένα ρίσκο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, για να πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι χρήσιμος. Το θέμα του εμβολιασμού είναι αυτό που κρίνει τη ζωή ή τον θάνατο», τόνισε προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαστούν οι νέοι».
Πιέζονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη – Ενδεχομένως να περιοριστούν τα χειρουργεία
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το νοσοκομείο γονάτισε, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Σημείωσε ότι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν διασωληνωμένους ασθενείς σε νοσοκομεία στην Καβάλα και τις Σέρρες.
Μάλιστα, ο κ Καπραβέλος δήλωσε ότι προκειμένου να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο, θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο και να περιοριστούν οι δραστηριότητες άλλων ειδικοτήτων όπως τα χειρουργεία.
Πάμε για «τραγωδία των ανεμβολίαστων» – Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ
Ο Νίκος Καπραβέλος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου και για την τέλεση των παρελάσεων με θεατές, καθώς η πίεση, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτική και αν δεν σταματήσει η διασπορά, προβλέπει «μια τεράστια υγειονομική κρίση, μια τραγωδία των ανεμβολίαστων».
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα κρεβάτια εντατικής είναι γεμάτα 100%. Οκτώ ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ψάχνουν κρεβάτι εντατικής. Εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να μετακινηθούν περιστατικά σε άλλες πόλεις.
Ο κ. Καπραβέλος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός σαφούς διαχωρισμού μεταξύ των εμβολιασμένων και του περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίστων, προκειμένου «να προφυλάξουμε τους ίδιους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους ενισχύουν το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»
Την άποψη ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας «ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα», εξέφρασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Και με τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, κάνει ό,τι μπορεί για να το ενισχύσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξάνθος υπογραμμίζει «το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις «κόκκινες περιοχές», είναι μια επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ευρύτατης κυκλοφορίας του ιού».
«Η κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακά με την «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων εναντίον των ανεμβολίαστων και «καλοπιάνει» τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Χωρίς βεβαίως να έχουν συζητηθεί αυτά τα μέτρα σε κανένα επιστημονικό όργανο», σχολιάζει και συμπληρώνει:
«Την ώρα λοιπόν που η θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας (διασωληνώσεις, θνητότητα) είναι τραγική και το «καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης» -όπως ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης- έχει «βαλτώσει», η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία».
«Αντί λοιπόν για μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση, με προτεραιότητα ένα αξιόπιστο και πειστικό restart των εμβολιασμών, την καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή διαχείριση, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στα περιστατικά covid, η κυβέρνηση επιμένει στην λογική της ατομικής ευθύνης και στην αποτυχημένη και διχαστική γραμμή της «ελευθερίας» και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους», τονίζει και καταλήγει:
«Έτσι όμως υπονομεύεται η αξιοπιστία της συνολικής διαχείρισης, δεν προκύπτουν κοινωνικές συναινέσεις και, φυσικά, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος του καθολικού εκούσιου εμβολιασμού».
ΚΙΝΑΛ: Ρίσκο τα προνόμια στους εμβολιασμένους αν…
Ρίσκο χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ τα προνόμια στους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυαστούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Πλεύρη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:
«Η πανδημία καλπάζει, το ΕΣΥ οδηγείται και πάλι στο κόκκινο, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θανάτους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Οι εξαγγελίες για παροχή «κινήτρων» για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν ένα τεράστιο ρίσκο.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να ενισχύσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, και να προωθήσει τον εμβολιασμό στον πληθυσμό.
Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για άλλα λάθη.
Λάθη που ομολογήθηκαν με την αντικατάσταση όλων των προσώπων που εμπλέκονταν στην διαχείριση της πανδημίας ως σήμερα».
ΚΚΕ: «Πώς θα ενισχύσουν την εμβολιαστική εκστρατεία οι εξαγγελίες Πλεύρη;»
«Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να εξηγήσει πώς οι σημερινές εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας ενισχύουν την εμβολιαστική εκστρατεία, γιατί αυτό δεν το κατάλαβε κανείς», σχολιάζει το ΚΚΕ, αναφορικά με τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους αλλά και την κατάργηση των τοπικών lockdown, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.
«Πάνω στη βιασύνη της να αξιοποιήσει για άλλη μία φορά το εμβόλιο ως μέσο διχασμού», επισημαίνει ο Περισσός, «’ξέχασε’ να αναφέρει τι θα κάνει για τα μέτρα πρόληψης, την επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι απαραίτητοι όροι γα την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Πηγή tovima.gr