Σε ρυθμούς του 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε πληρότητες κινήθηκαν γενικώς τα νησιά της Δωδεκανήσου. Εκτός από τη Ρόδο που καταγράφει πολύ καλά νούμερα, η Πάτμος, η Κως και η Χάλκη πήγαν φέτος πολύ καλά σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση ενώ την ‘έκπληξη’ την έκαναν οι Έλληνες τουρίστες που κάλυψαν μεγάλο όγκο από άλλες αγορές!
Στην ΠΑΤΜΟ και σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Ιάκωβος Κουτλάκης, η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή:
«Φέτος, γενικά πήγαμε πολύ καλά. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Πάτμος συμπεριελήφθη στα μικρά νησιά της Ελλάδας στα οποία είχαν προτίμηση τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες, λόγω ασφάλειας και διαμονής. Στο θέμα του κορωνοϊού κρατήσαμε πολύ χαμηλά τα νούμερα των κρουσμάτων και ό,τι εμφανίσθηκε αντιμετωπίστηκε άμεσα και χωρίς θόρυβο για να αποφευχθεί η κακή εικόνα. Φέτος είχαμε και τις περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων από οποιαδήποτε άλλη χρονιά (7 – 8 ανά εβδομάδα) πράγμα που συνέβαλε στην κίνηση. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε τις υποδομές υγείας (νοσοκομείο και μικροβιολογικό εργαστήριο) για να κάνουν οι τουρίστες τα απαραίτητα τεστ, η Ένωση Ξενοδόχων και το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων αποφασίσαμε να καλέσουμε ιδιώτη, που με τις κατάλληλες υποδομές (διαγνωστικό κέντρο), εξυπηρέτησε τους επισκέπτες μας.
Ξεκινήσαμε την 1η Ιουλίου με μεγάλες πληρότητες και επισκεψιμότητα που κράτησαν και τον Αύγουστο σε απρόσμενα καλά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών. Αυτά τα νούμερα πλησίασαν το 2019. Ο Σεπτέμβριος κύλησε πιο χαλαρά ενώ ο Οκτώβριος συνεχίζει με μικρότερα νούμερα και κρατήσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Πάτμος υποδέχτηκε πάρα πολλούς Γάλλους, Ιταλούς και Γερμανούς, ενώ χάσαμε τους Ρώσους και του Τούρκους πελάτες. Τα κενά αυτά όμως, καλύφθηκαν από τους Έλληνες επισκέπτες που φέτος, προτίμησαν την Πάτμο για τις διακοπές τους».
-Η ΚΩΣ από την άλλη μεριά, μπορεί να μην δέχτηκε καθόλου προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, οι πληρότητες όμως στα ξενοδοχεία έφτασαν το 90%. Σύμφωνα με τον κ. Μηνά Χατζημιχαήλ –μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε)- που μίλησε στη «δ», από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα, η κίνηση στο νησί της Κω ξεκίνησε ανέλπιστα δυνατά:
«Παρά τις δυσκολίες, εμείς δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα με την πανδημία. Ήμασταν καθόλα έτοιμοι ενώ σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως το 85% των κατοίκων (συν τους εποχιακά εργαζόμενους που ήρθαν από άλλα μέρη για τη σεζόν) είμαστε εμβολιασμένοι. Αυτό έδωσε ένα πρόσθετο μπόνους στην εικόνα μας προς τα έξω. Ο Οκτώβριος προχωρεί χαλαρά και κάποια ξενοδοχεία θα κλείσουν 15 – 20 του μήνα, ενώ άλλα θα μείνουν έως το τέλος. Οι δυόμιση μήνες Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κινήθηκαν με πολύ υψηλές πληρότητες και πολύ καλά νούμερα σε αφίξεις που έφτασαν τα αντίστοιχα του 2019.
Η αγορά που έσωσε την παρτίδα φέτος ήταν η Ολλανδία. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, ιδιαιτέρως το Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις μας για την επόμενη σεζόν είναι ότι θα κινηθεί σαν το 2019 και καλύτερα εφόσον δεν προκύψει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο. Πάντως εμείς είμαστε ακόμη πιο καλά προετοιμασμένοι και για του χρόνου».
-Στη ΧΑΛΚΗ -από τα μικρά νησιά, που είναι και πιο κοντά στη Ρόδο- η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς. Όπως δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος κ. Άγγελος Φραγκάκης, η σεζόν άνοιξε από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή:
«Όπως και στα άλλα νησιά και μάλιστα τα μικρά, η σεζόν στη Χάλκη πήγε πολύ καλά. Βέβαια, και το 2020 με την κρίση της πανδημίας εμείς κινηθήκαμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Φέτος, ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προβολή και διαφήμιση του νησιού μας οπότε οι επισκέπτες, μας προτίμησαν για μια σειρά από λόγους.
Η σεζόν κράτησε πολύ καλά μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Τον Οκτώβριο κινούμαστε σε καλούς ρυθμούς ενώ οι κρατήσεις είναι μέχρι και το τέλος του μήνα. Η Χάλκη δούλεψε κυρίως με Βρετανούς και Γάλλους αλλά φέτος, δεχτήκαμε έναν πολύ μεγάλο όγκο από Έλληνες ταξιδιώτες που ήθελαν να έρθουν για να γνωρίσουν το νησί».