Πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια άφησε η «Αθηνά» στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια όπου κάτοικοι και φορείς μιλούν πλέον για πρωτόγνωρες καταστάσεις απόγνωσης και καταστροφής, με τη νύχτα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της νέας νεροποντής. Την ίδια ώρα πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στη Λάρισα ενώ και το Πήλιο βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση.
Oι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δοκιμάζονται για άλλη μια φορά. Δεν πρόλαβαν να διώξουν την στάχτη και να επιδιορθώσουν τις ζημιές και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λάσπη και το φόβο για μια νέα καταστροφή από μελλοντική νεροποντή.
«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένη από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο. Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου», ανέφερε ο δήμαρχος.
Δεν υπάρχει νερό, οι πλημμύρες σάρωσαν και το δίκτυο ύδρευσης. Επιχειρούν πάνω από 20 μηχανήματα σε όλο το δήμο, είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης. ‘Εκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου.
‘Εχουν πληγεί οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι, από την παραλία Ψαροπουλίου, μέχρι την παραλία της Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, υπάρχουν κατεστραμμένες οδοί κοντά σε ρέματα παρότι είχαν γίνει ετκενείς καθαρισμοί. Οι ζημιές προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις διάρκειας 1- 2 ωρών και είναι προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα, είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.
«Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» . Ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, για να προσθέσει ότι «αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο».
Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος
Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε στο OPEN και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.
«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».
Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε στον AΝΤ-1 πως θα γίνει ό,τι πρέπει για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σημείωσε επίσης, πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, είναι κατανοητό ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα.
Για ξεκάθαρη έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Πνίγηκαν Λάρισα και Πήλιο
Η «Αθηνά» έπληξε και τη Θεσσαλία. Οι εικόνες από περιοχές του Πηλίου και της Λάρισας είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας.
Μετά από τρεις ημέρες βροχοπτώσεων, το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία επιδεινώθηκε, πλήττοντας πολλές περιοχές στο βόρειο και νότιο Πήλιο.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Μακρυρράχη Πηλίου καταδεικνύουν την καταστροφή. Δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές στη Μακρυρράχη και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές αρχές επιχειρούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.
Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.
Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
«Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες».
Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας», προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.
Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.
Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.