Ειδήσεις

Ένα βραβείο για τους επιστήμονες που έκαναν ελπίδα τον φόβο

«Η επιστήμη μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτή την αισιόδοξη θέση ολοκλήρωσε τον ευχαριστήριο λόγο της η δρ Εζλέμ Τουρετσί, συνιδρύτρια και διευθύντρια ερευνών της BioNTech, κατά τη χθεσινή βράβευσή της μαζί με τον σύζυγό της Ουγκούρ Σαχίν από το Ιδρυμα «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

«Φέτος το ίδρυμα επέλεξε να βραβεύσει δύο ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει δυναμική και πράγματα να προσφέρει» τόνισε ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής» και οικοδεσπότης στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Ροτόντα, στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή του μέρους, βεβαίως, δεν ήταν τυχαία, καθώς το μνημείο νοητά ενώνει την Ανατολή με τη Δύση.

«Το βραβείο θέλει να αναδείξει το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες και να το προβάλει στους νέους, σε αβέβαιους καιρούς» σημείωσε ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Διοικούσας και Συμβουλευτικής Επιτροπής του ιδρύματος. Με το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε, το βραβείο πέρυσι είχε αποσπάσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

«Η επιτροπή φέτος επέλεξε ομόφωνα τους δύο πρωτοπόρους επιστήμονες, που κατόρθωσαν να μετατρέψουν τον φόβο σε ελπίδα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, που αναφέρθηκε σε μια σειρά από ευτυχείς συγκυρίες: στην καταγωγή του ζεύγους από την όμορη Τουρκία, στην προέλευση του πιο στενού τους συνεργάτη, του Αλμπερτ Μπουρλά, από τη Θεσσαλονίκη, στον εμβολιασμό του ίδιου και της συζύγου του με το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech. «Η μοίρα είναι με το μέρος μας και μας κακομαθαίνει, ωστόσο πρέπει να προλαμβάνουμε, ίσως να χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πάλι κάποια πανδημία»

Οπως υπενθύμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «ο Ουγκούρ Σαχίν διάβασε για πρώτη φορά για την COVID-19 στο περιοδικό Lancet την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου του 2020 και τη Δευτέρα κάλεσε τους εργαζομένους στην BioNTech και τους ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα στραφεί στην εξεύρεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού· και μας έφερε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε: με ένα ισχυρό όπλο, το πρώτο στη σειρά των ευεργετικών εμβολίων που θα αναπτύσσονταν στη συνέχεια, θωρακίζοντας την ανθρωπότητα απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που της επεφύλασσε ο 21ος αιώνας» Στα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν τόσο αξιέπαινους αναφέρθηκε η ίδια εκτενώς –την ερευνητική αυστηρότητα, την αμείλικτη εργασιακή ηθική, τη συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση, τη συνδυαστική ευφυΐα, την αντοχή, τη φαντασία, την επινοητικότητα, την αισιοδοξία και, κυρίως, την ανθρωπιστική προοπτική. «Μετείχαν με όλες τις δυνάμεις τους στην ξέφρενη κούρσα της επιστήμης εναντίον του κορωνοϊού, και ήρθαν πρώτοι».

Τις ευχαριστίες εκατομμυρίων εμβολιασθέντων θέλησαν να εκφράσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης, που κορυφώθηκε με την απονομή των βραβείων. «Εχετε την ευγνωμοσύνη όλων μας και τη δική μου προσωπικά, που έζησα τη μάχη με τον κορωνοϊό, όταν ακόμα δεν είχαμε το όπλο του εμβολίου στα χέρια μας» επισήμανε ο κ. Παπαχελάς.

Η Γερμανίδα επιστήμων με τις τουρκικές ρίζες δεν δίστασε να αναφερθεί στα χρόνια που οι δυο τους εργάζονταν σε νοσοκομεία και αναγκάζονταν να ομολογήσουν σε καρκινοπαθείς ότι δεν υπήρχαν ακόμα οι κατάλληλες θεραπείες για την ασθένειά τους. Οι δύο επιστήμονες, που διακρίνονται για το πείσμα και την ταπεινότητά τους, αποφάσισαν να κινηθούν σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. «Εκτοτε μαθαίνουμε κάθε μέρα κάτι καινούργιο» τόνισε η κ. Τουρετσί, που έθιξε την προβληματική χρηματοδότηση της έρευνας. «Ευτυχώς, κάποιοι πίστεψαν σε εμάς».

Σημείο καμπής
Η επιτυχία, όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Σαχίν, είναι απαύγασμα των άοκνων προσπαθειών των επιστημόνων εδώ και τριάντα χρόνια. Η εξέλιξη του mRNA αποτελεί «σημείο καμπής»για την επιστημονική πρόοδο, εφάμιλλη της χρήσης της ινσουλίνης που καθιερώθηκε πριν από 40 χρόνια. «Τα εμβόλια θα παίξουν ρόλο στην αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, ενώ εξελίσσοντας την τεχνολογία mRNA θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε εξατομικευμένες θεραπείες –αρχής γενομένης από τον καρκίνο»

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου