Τοπικές Ειδήσεις

«Κλειδί για την νησιωτική και περιφερειακή ανάπτυξη, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η κατάρτιση των εργαζομένων»

«Η αναβάθμιση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην ειδική θεματική συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν το εξειδικευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζονται, την ίδια στιγμή που είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στην οποία αναδεικνύονται και δημιουργούνται διαρκώς νέες ειδικότητες.

Αυτό έχει αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν αρκετές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ακόμα και σε διαφορετικούς κλάδους.

Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που έγινε το 2016, καμία Περιφέρεια της χώρας δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες από το ανθρώπινο δυναμικό.

 

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Δεξιοτήτων, που αποτυπώνει τον βαθμό στον οποίο το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας, κατατάσσει την Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 23 στα 100.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον Οικονομικό Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2015, η Ελλάδα:

– Είναι στην 27η θέση μεταξύ 32 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ σε ό, τι αφορά στη δεξιότητα του γραμματισμού

– Είναι στην 27η θέση στη δεξιότητα του αριθμητισμού

– Είναι στην 30ή θέση στη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων σε εμπλουτισμένα τεχνολογικά περιβάλλοντα.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι η κατάρτιση και η πιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε νέα σύγχρονα αντικείμενα με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, θα αναβαθμίσει τόσο την ανάπτυξη της παραγωγικότητας των ίδιων των εργαζομένων όσο και την δυνατότητα για πιο εύκολη εργασιακή κινητικότητα και προσαρμογή τους σε νέους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Πρότεινε τη δημιουργία μιας νέα γενιάς προγραμμάτων κατάρτισης προσανατολισμένων στη σύγχρονη αγορά εργασίας, με σημείο αναφοράς τον τουρισμό και την ψηφιακή οικονομία ενώ χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας, σε προγράμματα δια βίου μάθησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε τρόπους χρηματοδότησης των νέων προγραμμάτων κατάρτισης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ο ΕΣΠΑ 2021-2027 το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αυτόνομα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων του

ανθρώπινου δυναμικού, ευάλωτων ομάδων και εργαζομένων, όπως είναι το ERASMUS, το URBACT, το PROGRESS AXIS, το DIGITAL EUROPE.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου