Έρχεται νέα ανασφάλεια για τα επιδόματα και υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας
Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη συνοδεία μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου, με κύρια θέματα στην ατζέντα την επερχόμενη εκρηκτική αύξηση στις τιμές της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του κριτηρίου εντοπιότητας για τις προσλήψεις στους σταθμούς παραγωγής της Ρόδου. Κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση, τα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με το επερχόμενο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν και τα επιδόματα ανεργίας.
Παρόντες στη συζήτηση, από τη μεριά της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ήταν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σωματείου «ΖΕΥΣ» Εργαζομένων Δ.Ε.Η Α.Ε, κ. Μιχάλης Χαροκόπος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΑΗΣ Κατταβιάς, κ. Νίκος Σιάντσης. Τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου εκπροσώπησαν ο αν. συντονιστής κ. Δημήτρης Καραγιάννης και η αν. συντονίστρια σε θέματα επικοινωνίας, κα. Πόλυ Χατζημάρκου.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι εποχικοί εργαζόμενοι στα νησιά μας θα κινδυνέψουν να βρεθούν χωρίς επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα οι 25.000 εργαζόμενοι σε εποχικά επαγγέλματα πέραν των ξενοδοχείων, όπως στα τουριστικά καταστήματα, την εστίαση, στα ΚΑΕ των αεροδρομίων και στα ΤΑΞΙ δεν συμπεριλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις παροχής επιδόματος ανεργίας, αφού δεν έχουν θεωρηθεί εποχικοί.
Ακόμα και οι 20.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς επίδομα ανεργίας, αφού η εξαίρεση της απαίτησης 50 ενσήμων δεν καλύπτει τους νέους εργαζόμενους (όσοι ξεκίνησαν εργασία μετά το 2019), αλλά και οι παλιοί εργαζόμενοι θα βρεθούν να έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο επιδοτούμενων ημερών ανεργίας, λόγω της ακατανόητης επιλογής της κυβέρνησης να θεωρεί την παράταση του 2020, ως κανονικές επιδοτούμενες μέρες ανεργίας.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου Ρόδου ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων αναδεικνύοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της οικονομικής ασφυξίας των εργαζομένων στα νησιά μας.
Όπως ανέφερε σχετικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, «η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να προστατέψει την κοινωνική πλειοψηφία και οι πολιτικές της, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, αποδεικνύουν, για ακόμα μία φορά, ότι η εποχικότητα είναι «αόρατη». Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΚΡ, συζητάμε τις επόμενες κινήσεις μας, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου που θα ορίζει την εποχικότητα και θα διασφαλίζει την οικονομική ασφάλεια και κοινωνική προστασία των εργαζομένων».
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ΔΕΗ. Κοινός τόπος των συμμετεχόντων στη συζήτηση ήταν ότι πρέπει να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση του ΔΕΔΔΗΕ, θα φέρει δραματικές επιπτώσεις, με αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς και κερδοσκοπικές πρακτικές που οδηγούν την οικονομία σε επιπλέον μαρασμό. Τελικά «θύματα» αυτής της πρακτικής, στη μέση μιας ενεργειακής κρίσης, όπως σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένα στα τρία νοικοκυριά, που δεν είναι φτωχά, πλέον έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν τις βασικές δαπάνες διαβίωσης, την ώρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ αναζωπυρώνει μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Εντωμεταξύ, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Διοίκησης του ΕΚΡ, πολλών τοπικών φορέων αλλά και του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραμένει άλυτο το ζήτημα του αποκλεισμού του ντόπιου δυναμικού από τις νέες θέσεις εργασίας στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο. Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, όλοι τους θα εμμείνουν στην διεκδίκηση, με νέες κινητοποιήσεις, ώστε να γίνει τροποποίηση του νόμου 4643/2019 που ψήφισε η ΝΔ, ο οποίος ακυρώνει το κριτήριο πρόταξης των υποψήφιων ντόπιων εργαζομένων και διαλύει μια πολιτική που εφαρμοζόταν επί χρόνια.