Την παραίτηση του Δήμου Ρόδου από ασκηθείσα και εκδικαζόμενη στις 26 Οκτωβρίου 2021 στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεων υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδος εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία στην Οικονομική Επιτροπή.
Ο Δήμος Ρόδου είχε προσφύγει ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας την 21η Μαρτίου 2019 κατά της υπ’αριθμ. 02/6748/ΔΠΚ/24-01-2019 (ΦΕΚ Β194) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αρ. 2/16606/ΔΠΓΚ/21-02-2019 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β568) για την ακύρωση της υποχρεωτικής μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε την παραίτηση από την ως άνω αίτηση ακύρωσης προς αποφυγή καταλογισμού σε βάρος του Δήμου Ρόδου των δικαστικών εξόδων της δίκης, διότι κατά την προετοιμασία της διαπιστώνεται ότι υπάρχει ήδη απορριπτική νομολογία του ΣτΕ και μάλιστα σε μείζονα σύνθεση Ολομέλειας που απορρίπτει όμοιες αιτήσεις ακύρωσης άλλων Δήμων της χώρας, οι οποίες κατά τον ίδιο τύπο και περιεχόμενο σύμφωνα με υπόδειγμα της Κ.Ε.Δ.Ε. είχαν κατατεθεί.
Συγκριμένα η μείζων Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεών της (11 στον αριθμό) έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος οι δυο αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες είναι υποχρεωτική η κατάθεση των διαθεσίμων των Δήμων (ΟΤΑ Α΄ βαθμού), Περιφερειών κλπ, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις με τις υπ΄ αριθμ. 698-702 και 714-719/2020 αποφάσεις της η Ολομέλειας του ΣτΕ απερρίφθησαν οι αιτήσεις της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας, των Δήμων Πειραιώς, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου Ν. Καβάλας, Ξάνθης και Λήμνου, καθώς και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, που στρεφόντουσαν κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η υποχρεωτική συγκέντρωση και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβερνήσεως στην Τράπεζα της Ελλάδος, επιλέχθηκε από τον νομοθέτη ως το κατάλληλο μέτρο προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την ευθύνη για την παρακολούθηση του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, να αποκτά πλήρη και σαφή εικόνα της ρευστότητας και των ταμειακών αναγκών του συνόλου των Φορέων Γενικής Κυβερνήσεως, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων λαμβάνονται υπ’ όψη -κατά τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου- για τον καθορισμό του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ως προς την χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας, την επίτευξη αξιόπιστων προβλέψεων σχετικώς προς τις ταμειακές ροές του συνόλου της Γενικής Κυβερνήσεως και την αποφυγή άσκοπου δανεισμού.
Κατά συνέπεια επίσης, αναφέρει η Ολομέλεια, «πρόκειται περί δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο, κατά το μέρος που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ, ως φορείς Γενικής Κυβερνήσεως, εμποδίζει μεν την ελεύθερη εκ μέρους τους διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τους, πλην, όμως, δεν προκαλεί περιουσιακή τους βλάβη και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, όπως αναλυτικά εκτίθεται στις ανωτέρω αποφάσεις».
Τέλος κρίθηκε ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις: 1) Δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της ισότητας, 2) Δεν αφορούν τοπική υπόθεση, αλλά την δημοσιονομική διαχείριση των πόρων τού υπό ευρεία έννοια δημόσιου τομέα και, επομένως, δεν υφίσταται συνταγματική υποχρέωση να ζητείται η προηγούμενη γνώμη των ΟΤΑ , 3) Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/85/ΕΕ δεν θεσπίζουν υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε δημοσιονομική αποκέντρωση και 4) Δεν παραβιάζει το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σημειώνεται εξάλλου ότι νέα εμπλοκή στην διαχείριση των αποθεματικών του Δήμου Ρόδου προκάλεσε, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2019 για την μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών υπολοίπων, νέα εγκύκλιος για την μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων του!
Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών σε έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης καθιστά σαφές ότι απαιτείται άμεσα το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και η μεταφορά των διαθεσίμων των δήμων σε αυτόν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 69Α του ν. 4270/2014 και στην υπ’ αριθμ. 2/45619/ΔΛΤΠ/5-2-2021 (ΦΕΚ 604 Β) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για την επίσπευση των απαιτούμενων σχετικών ενεργειών τους.
Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι, όχι μόνο το άνοιγμα, του εν λόγω λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης αλλά και η μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων σε αυτόν, αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση, για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Σε πίνακα που συνοδεύει το έγγραφο καθίσταται σαφές ότι εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος είναι διαθέσιμα σε ποσοστό 100% στον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, 49,71% στον Δήμο Ρόδου και 89.08% στον ΔΟΠΑΡ.
https://www.dimokratiki.gr/22-10-2021/paraiteitai-o-dimos-rodoy-apo-tin-prosfygi-sto-ste-gia-tin-metafora-ton-apothematikon-toy-stin-tte/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.