Στην εφημερίδα «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» και στον Δ. Γκαρτζώνη μίλησε ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία, στην ανάλγητη διοίκηση, στα πολιτικά συμφέροντα που «βουλιάζουν» τον τόπο και στη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται για να υλοποιηθεί το όραμα της δημοτικής αρχής.
Ήδη η Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων εκτελεί εννέα (9) μεγάλα έργα στο νησί της Ρόδου, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται να «ανοίξει» ακόμη δεκαπέντε (15).
Επιλέγουμε τις πράξεις, αντί των ανούσιων δηλώσεων και αντιπαραθέσεων δήλωσε, και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα για τη Μεσαιωνική πόλη σχεδιάζονται έργα ενενήντα (90) εκ. ευρώ.
• Κύριε Δράκο ανακοινώσατε ότι αύριο 25η Οκτωβρίου 2021, ο Δήμος Ρόδου, παραδίδει το νέο Κτηματολόγιο. Όντως ο Δήμος Ρόδου, ο ίδιος ο Δήμαρχος, όπως κι εσείς, σπεύσατε να δώσετε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν ανήκει καν στις αρμοδιότητες του Δήμου, προτάσσοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών. Ποια εμπόδια συναντήσατε από την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας έως σήμερα;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, όχι μόνο της Ρόδου ή του Δήμου, είναι η γραφειοκρατία.
Αφού λοιπόν σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη και τη συνδρομή σας στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης για το έργο της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη, θα σας απαντήσω ειλικρινέστατα και ξεκάθαρα. Η χώρα διοικείται από τη γραφειοκρατία, την ανάλγητη δημόσια διοίκηση και δυστυχώς από πολιτικά συμφέροντα. Δεν περιμένατε να ακούσετε τέτοιου είδους αλήθειες ε; Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, από εμάς, ακούγατε, ακούτε και θα ακούτε μόνο αλήθειες. Τόσο εσείς, όσο κυρίως οι πολίτες.
Κάναμε είκοσι (20) μέρες να φτιάξουμε ένα νέο κτήριο, πέντε (5) ημέρες για να μεταφέρουμε βιβλιοθήκες, γραφεία κτλ., δύο (2) ημέρες για να μεταφέρουμε το αρχείο και χρειαστήκαμε δύο (2) μήνες για να συνταχθεί η απόφαση που θα μας έδινε την αρμοδιότητα να ενεργήσουμε και άλλον ένα (1) μήνα για τα διαδικαστικά όλων των ανωτέρω. Για μία απλή ανάθεση κε Γκαρτζώνη, απαιτείται να συνταχθούν, εγκριθούν, θεωρηθούν, γνωστοποιηθούν κτλ., τουλάχιστον δέκα (10) έγγραφα (!)
Σε ότι αφορά στην ανάλγητη δημόσια διοίκηση ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Εάν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε δύο (2) στους δέκα (10) που να γνωρίζουν τη δουλεία τους, να θέλουν να εργαστούν και να αφιερώνουν ατελείωτες ώρες εργασίας και σε αυτούς οφείλουμε θερμά – θερμότατα συγχαρητήρια (!) Εάν είμαστε εξαιρετικά τυχεροί μπορεί να συναντήσουμε και πέντε (5) στους δέκα (10). Εκεί δεν το συζητώ «πετάμε» (!) και εάν η τύχη μας έχει φθάσει στο Θεό, τότε ξυπνάμε το πρωί και πάμε στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου.
Όταν πήγα πρώτη φορά βρήκα να εργάζονται – εάν θυμάμαι καλά για να μην αδικήσω κάποιον – τρία (3) άτομα και σήμερα με μεγάλη μου χαρά οφείλω να ομολογήσω ότι οι εννέα (9) στους δέκα (10) υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης που προΐσταμαι πολιτικά, αποτελούν ιστορικό παράδειγμα προς μίμηση (!) Όμως, πολλές φορές μία Διεύθυνση ή μία Υπηρεσία δεν φτάνει. Πρέπει να μπορείς να βρεις έστω και τους δύο (2) στους δέκα (10) σε άλλες, για να τα καταφέρεις. Και θα τους βρεις, αρκεί να θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου, να μην τα παρατάς και να δίνεις όλο σου το είναι. Τέτοιους ανθρώπους συνάντησα – στην προκείμενη περίπτωση – στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, στο Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, στο Κτηματολόγιο Ρόδου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Υγείας κτλ. Πιστέψτε με όμως, για να υπάρχουν (αυτοί οι άνθρωποι), ο πρώτος που πρέπει να δουλεύεις είσαι εσύ, εσύ ο ίδιος.
Πολιτικά συμφέροντα… Θα πω μόνο το εξής: Όταν δεν μπορείς να κάνεις, προσπαθείς να μην κάνει ο άλλος και οι επιπτώσεις για τον τόπο σου δεν έχουν καμία αξία. Όταν κάνει ο άλλος, προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν έκανε τίποτα ή ακόμη και να τον βγάλεις σκάρτο. Και όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αντί να μιλούν οι πράξεις σου, μιλάς εσύ. Από λόγια όμως, αυτός ο τόπος χόρτασε. Να πράξουμε και κάτι (!) Με απλά Eλληνικά, όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός: Θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
• Εξηγήστε μας, ποιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κτηματολογίου και πότε πιστεύετε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά της υπηρεσίας;
«Η μεταφορά της Υπηρεσίας σε ότι αφορά στην προσφορά του Δήμου Ρόδου και του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι για το πρώτο στάδιο που μας είχε ζητηθεί, έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Πέμπτη 21η Οκτωβρίου 2021. Επομένως, μόλις το Κτηματολόγιο Ρόδου ως υπηρεσία είναι έτοιμη – που αυτά είναι καθαρά δικά τους θέματα – μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και από αύριο Δευτέρα 25η Οκτωβρίου 2021. Άρα για το πότε θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα αφορά μόνο τους ίδιους. Οφείλω όμως να συγχαρώ τον προϊστάμενο του Κτηματολογίου που αποτελεί παράδειγμα εργατικότητας και συνεργασίας και ακόμη ορισμένους υπαλλήλους του Κτηματολογίου που προσπάθησαν και προσπαθούν.
Ο Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με την οδηγία του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προσέφερε τα πάντα. Νέο κτήριο (δύο ορόφων), μεταφορά των βιβλιοθηκών και των γραφείων, μεταφορά του αρχείου, κάγκελα προστασίας, νέες κλειδαριές, συναγερμό, κάμερες κτλ., ενώ θα προσφέρει και νέα ντέξιον».
• Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων τρέχει μία σειρά από σημαντικά έργα. Θέλω να σταθούμε στην αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης και στο μνημείο της Νέας Αγοράς. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της Ροδιακής Έπαυλης και τι μέλλει γενέσθαι με τη Νέα Αγορά;
«Η Διεύθυνση, στην οποία προΐσταμαι πολιτικά μετά την τιμή που μου έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, εκτελεί ήδη μέσα στο 2021 εννέα (9) μεγάλα και σημαντικά έργα. Μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουμε ακόμη τέσσερα (4) και μέσα στο 2022 εκτιμάμε πως θα ανοίξουμε ακόμη δέκα (10) με δεκαπέντε (15) για να είμαστε και μετριοπαθείς.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης, μετά από πολύ κόπο να ξεμπλοκάρουμε το έργο για δεκάδες λόγους που ίσως να αναπτύξουμε εάν θέλετε κάποια άλλη φορά, είμαστε σε θέση να πούμε πως εάν όλα πάνε καλά το έργο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 και τα κλειδιά του κτηρίου θα παραδοθούν στον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη.
Η Νέα Αγορά για εμάς είναι ένα από τα σπουδαιότερα «παιδιά» μας. Η μελέτη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος του μήνα και από εκεί και πέρα θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετά τη σύμφωνη γνώμη αυτού θα δημοπρατηθεί. Πρόκειται για μία σπουδαία μελέτη που θα αλλάξει οριστικά τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης της Νέας Αγοράς, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. Λίγη υπομονή ακόμη».
• Ένα μεγάλο στοίχημα για όλη τη Ρόδο και την κοινωνία είναι η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική πόλη. Υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα;
«Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη θα γράψει ιστορία. Ιστορία για τη Ρόδο στον παγκόσμιο χάρτη. Ιστορία για τους πολίτες του νησιού. Πιστέψτε με η πραγματικότητα θα είναι τρεις (3) φορές καλύτερη από τις προσδοκίες των πολιτών. Αλλά όμως ξέρετε το καλό πράγμα, το άριστο, το καλά δουλεμένο, όχι το πρόχειρο, το επιφανειακό, αργεί να γίνει. Αργεί να γίνει με δεδομένο ότι οι πολίτες διψούν για ανάπτυξη και αλλαγή, διότι στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή μετρά μόλις δύο (2) έτη θητείας και έχει κάνει πολλά που δεν έγιναν δέκα (10) χρόνια στο νησί. Επί της ουσίας, η προγραμματική σύμβαση εκτιμάται ότι θα κλείσει εντός του 2021 και περιλαμβάνει έργα, μελέτες, υπηρεσίες και προμήθειες ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ (90.000.000,00€) για τη Μεσαιωνική πόλη για τα επόμενα είκοσι (20) έτη».
• Και μια που μιλάμε για τη Μεσαιωνική πόλη. Λειτούργησαν τα μέτρα εισόδου στην Παλιά πόλη την τρέχουσα σαιζόν; Τα τηρούν κάτοικοι, επιχειρηματίες και πολίτες; Ποια τα αποτελέσματα και ποιες άλλες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται εν εξελίξει για την ευταξία του μνημείου;
«κε Γκαρτζώνη εάν σας απαντήσω το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα χρειαστώ ακόμη μία (1) σελίδα της εφημερίδας, οπότε μάλλον θα πρέπει να μου δώσετε την επόμενη φορά περισσότερο χώρο. Ας απαντήσω τουλάχιστον το πρώτο σκέλος. Η είσοδος οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη σε ημερήσια βάση, έχει μειωθεί κατά τρία χιλιάδες (3.000) οχήματα κατά μέσο όρο και γι’ αυτό υπάρχουν απτά στοιχεία. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν το μέτρο και υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να «ανοίξουμε τις πόρτες μας» και να σταθμεύουν έξω από την είσοδο του Παλατιού, στην Ιπποτών, στη Σωκράτους κτλ., καθώς και εκείνοι που σχεδόν καθημερινά επιχειρούν να τις σπάσουν, να προκαλέσουν φθορά δημοτικής περιουσίας. Δεν πειράζει, όσο εκείνοι σπάνε, εμείς θα φτιάξουμε. Όσο εκείνοι γκρεμίζουν, εμείς θα χτίζουμε. Δεν πτοούμαστε με τίποτα. Και τώρα που σας το λέω αυτό θυμήθηκα τι είπαν οι υπηρεσιακοί στη συνεργάτιδά μου τρεις (3) μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας:
«κα Σαρρή – της είπαν – νομίζαμε ότι θα βαρεθείτε. Λέγαμε σαν τους άλλους θα είναι, ένα (1) μήνα θα προσπαθήσουν, θα βρουν τοίχο ή θα τα παρατήσουν, αλλά εσείς δεν βαριέστε με τίποτα, όσο περνάει ο καιρός τόσο δουλεύετε περισσότερο». Εκείνη γέλασε και τους είπε: «Χαίρομαι που καταλάβατε τόσο γρήγορα ότι δεν είμαστε σαν τους άλλους και δεν θα γίνουμε ποτέ». Σήμερα δύο (2) χρόνια μετά χαίρομαι που οι συνεργάτες μας, είναι το ίδιο με εμάς. Χαίρομαι για τον Τσαμπίκο που ξυπνάει ακόμη και στις 4 το πρωί μαζί με την Μανώλη για να κάνουν διαγραμμίσεις. Για τον Νίκο και τον Μανώλη που γυρίζουν όλη τη Ρόδο για να φτιάξουν πλάκες ακούραστα. Για τον Παναγιώτη που στις 7 έχει ήδη πάρει τα εργαλεία του και κόβει τα χόρτα στις γειτονιές της Μεσαιωνικής πόλης, για τον Χρήστο, τον Παντελή, για όλους μας όλους, ειλικρινά για όλους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας, να μας εκτιμούν τόσο, που θέλουν να δουλεύουν μαζί με εμάς, για τον τόπο μας.
Σημασία λοιπόν έχει τι θέλουμε όλοι εμείς, η πλειοψηφία, για τον τόπο μας. Και εμείς, θέλουμε μία Μεσαιωνική πόλη παγκόσμιο πρότυπο πολιτισμού, και θα το πετύχουμε, θα το δείτε. Μία Ρόδο που θα λάμπει ξανά και θα λάμπει. Μόνο λίγη υπομονή».
https://www.dimokratiki.gr/24-10-2021/spoydaia-erga-oloklironontai-apo-ti-dimotiki-archi-toy-antoni-v-kampoyraki-to-2022/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.