Τοπικές Ειδήσεις

Το ίδιο το Κτηματολόγιο αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Μπορεί ο Δήμος Ρόδου και προσωπικά ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης να έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, διαθέτοντας το ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού νοσοκομείου, για την προσωρινή μετεγκατάστασή του, μπορεί η Περιφέρεια να ανέλαβε κάθε πρωτοβουλία για να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες, η ίδια υπηρεσία δεν φαίνεται όμως να βιάζεται καθόλου να λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει το ροδιακό κοινό.
Το κτήριο παραδόθηκε από το Δήμο Ρόδου στις 19 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε εδώ και μέρες η μεταφορά του αρχειακού υλικού και του εξοπλισμού.
Προ μεγάλης εκπλήξεως βρέθηκαν εχθές ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όταν επισκέφθηκαν το «νέο Κτηματολόγιο» και διαπίστωσαν ότι όλο το αρχειακό υλικό βρίσκεται ακόμη μέσα σε κούτες (!) και ότι όλοι οι υπάλληλοι, πλην του διευθυντή κ. Νίκου Ματσάκη και ενός εργαζόμενου, απουσίαζαν!
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιδημάρχους Στράτο Καρίκη και Στέφανο Δράκο, οι οποίοι παρίσταντο επίσης στην αυτοψία στο νέο κτήριο, εξέφρασαν την μεγάλη τους θλίψη και αγανάκτηση για τη μεγάλη ολιγωρία από την πλευρά του Κτηματολογίου, το οποίο, όπως είπαν, θα έπρεπε να λειτουργεί «χθες».
«Από το πρώτο λεπτό ο Δήμος Ρόδου ενστερνίστηκε τη σημασία του να μη λειτουργεί το Κτηματολόγιο. Γνωρίζαμε πολύ καλά τι σημαίνει να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες. Ο Δήμος μας θα μπορούσε εύκολα να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν το κάναμε. Αντίθετα, θέσαμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του ροδιακού λαού, ώστε μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, που προκάλεσαν η οικονομική και η υγειονομική κρίση στη συνέχεια, να συνεχίσει να επιβιώνει. Δεν σφυρίξαμε αδιάφορα. Αναλάβαμε την ευθύνη. Θέσαμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση του Κτηματολογίου για να του προσφέρουμε νόμιμα και τυπικά τον χώρο σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής που επισκέφθηκε τα μέρη που προτείναμε. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι χώροι στην νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου δόθηκαν για χρήση στο Κτηματολόγιο. Δώδεκα μήνες μετά, η σημερινή μέρα και η κατάσταση που βρήκαμε, επισκεπτόμενοι το νέο Κτηματολόγιο της Ρόδου, μας θλίβει. Συναντήσαμε εκεί τον διευθυντή κ. Ματσάκη και έναν εργαζόμενο. Δεν υπήρχε εκεί ένα έγγραφο, ένας τόμος στα ράφια. Δεν είχαν βγει καν από τις κούτες που μετέφερε ο Δήμος Ρόδου με την προσωπική επίβλεψη του Κτηματολογίου», δήλωσε ο κ Καμπουράκης.
Συνεχίζοντας ο κ. Καμπουράκης είπε ότι είναι αδιανόητο μετά από τόση εντατική προσπάθεια που κατέβαλαν ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια, να βρίσκεται το Κτηματολόγιο στο σημείο μηδέν! Τόνισε πώς η λύση που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα δώσει οριστικό τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίσταται, θα είναι το ψηφιακό κτηματολόγιο.


Αναλυτικότερα ο κ. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Ρόδου συναισθάνεται την ανάγκη του Ροδίτη και της Ροδίτισσας να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που αρκείται να προβαίνει σε καταγγελίες στην Εισαγγελία και στα ΜΜΕ αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να ενδιαφέρεται πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο.
Είναι αδιανόητο σήμερα να βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Είναι ανήκουστο σήμερα να διανοείται κάποιος σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπως είναι η χώρα μας, ότιμπορεί να ανοίξει, να διαχειριστεί, να τακτοποιήσει τα έγγραφα του Κτηματολογίου, όποιος δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή. Θα λογοδοτήσει σε εμάς όποιος τα αγγίξει και δεν είναι εργαζόμενος του Κτηματολογίου. Το Κτηματολόγιο είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και μόνο οι αρμόδιοι υπάλληλοι μπορούν να τα διαχειριστούν, να τα τακτοποιήσουν, ασκώντας τις υποχρεώσεις τους όπως θα έπρεπε. Ουδείς άλλος έχει δικαίωμα να βάλει χέρι στα έγγραφα.
Σύσσωμη η δημοτική αρχή και η περιφερειακή αρχή, δηλώνουμε ότι η λύση είναι μία. Το Ψηφιακό Κτηματολόγιο. Η απεξάρτηση της κοινωνίας από τον …βιασμό αυτό που δέχεται τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι δυνατό σε άλλα μέρη της Ελλάδας να λειτουργεί ήδη ψηφιακό Κτηματολόγιο και εμείς να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν».
Μόνο το Κτηματολόγιο Ρόδου πλέον φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία της Υπηρεσίας και κανείς άλλος, κατέληξε ο κ. Καμπουράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ανελάβαμε την ευθύνη χωρίς να έχουμε καμία απολύτως αρμοδιότητα. Παραδώσαμε το κτήριο την περασμένη εβδομάδα. Κατεβάλαμε ό,τι απαιτείτο, ό,τι μας ζήτησαν. Στις 25 Μαΐου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτήν εδώ την αίθουσα, δεσμευθήκαμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά η λειτουργία απαιτεί κυρίως 99% το Κτηματολόγιο της Ρόδου. Δέσμευση μας είναι από τις αμέσως επόμενες μέρες να κινηθούμε για να εξασφαλίσουμε στο Ροδίτη την αξιοπρέπεια που έχει ανάγκη στη διαχείριση της περιουσίας του και στη διαχείριση ό,τι έχει να κάνει με το Κτηματολόγιο της Ελλάδας το Εθνικό Κτηματολόγιο».
«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο. Εμείς, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό το έχουμε κάνει. Με τον δήμαρχο και με συνεργάτες μας επισκεφθήκαμε τον νέο χώρο του Κτηματολογίου… Ειλικρινά δεν έχω δει ωραιότερο και τόσο σύγχρονο κτήριο να στεγάζει δημόσια Υπηρεσία. Βρήκαμε σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο όλα τα κιβώτια κάτω, μπροστά στις προθήκες και μόλις ένα εργαζόμενο… Πολύ σωστά ανέφερε ο δήμαρχος ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε να συζητείται καν ποιος θα αγγίξει και ποιος θα σηκώσει τα έγγραφα μέσα στα οποία είναι η ιστορία του τόπου μας, η περιουσία, ο κόπος και τα όνειρα όλων των πολιτών. Κανείς άλλος δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό, παρά μόνο αυτοί που κατά το νόμο έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τη διαχείριση και φύλαξή του. Θα λογοδοτήσουν σε εμάς τώρα όλοι όσοι αυτό το αρχείο δεν θα το διαχειριστούν με τη θρησκευτική ευλάβεια που του αρμόζει. Δεν έχουμε λοιπόν απάντηση πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να έχουμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ότι το θέμα του Κτηματολογίου Ρόδου θα απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος, διερωτώμενος πώς κατάφερε το πρώτο Κτηματολόγιο στην Ελλάδα να είναι τελευταίο… «Με τι ζήλο και τι κουράγια προστατεύσαμε το Μεσαίωνα σε αυτό τον τόπο», είπε με νόημα το κ. Χατζημάρκος, δηλώνοντας ότι η μόνη λύση είναι να γίνει ψηφιακό το Κτηματολόγιο Ρόδου, όπως σε άλλες περιοχές!

Ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει επαφές με το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ότι απομένει να ρυθμιστούν κάποια μικρά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να γίνουν οι ενέργειες προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου Ρόδου.
Τέλος ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι στην απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να χτυπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με «μαεστρία» επιστρατεύονται όλα τα μέσα για να δημιουργείται σκόνη και σύννεφο. Και πρόκειται πάντα για τα ίδια κέντρα, το ίδιο παρασκήνιο, το ίδιο σκηνικό παρακμής, ανικανότητας, δολιότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος. Όλα αυτά τα «τεχνικά» προσχώματα που θέτουν κάποιοι αποσκοπούν στο να ανατραπεί η λειτουργία του Κτηματολογίου! Είπε δε ότι δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ένα χρόνο τώρα έμενε εντελώς κλειστό το Κτηματολόγιο… Τέλος ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, που γρήγορα και αποτελεσματικά δούλεψαν για την μεταστέγαση του Κτηματολογίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου