Nα αντικρούσει τις αιτιάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την κοινοχρησία και την αυτοδίκαιη περιέλευση της Ροδιακής Έπαυλης στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου επιδιώκει η δημοτική αρχή με υπόμνημα της ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το πάρκο και οι εγκαταστάσεις της Ροδιακής Έπαυλης συγκροτούν ξεχωριστό πνεύμονα πρασίνου δημοτικού κοινόχρηστου πάρκου της πόλης της Ρόδου, συντηρούμενος με επιμέλεια από το Δήμο Ρόδου.
Η δημοτική αρχή τονίζει ότι με αφορμή την ανάγκη επανάληψης του τυπικού στοιχείου της παραπάνω δωρεάν παραχώρησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατά τα άλλα φάκελος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των δαπανών επισκευής και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων αξίας 1.700.000 ευρώ, με κίνδυνο διαφορετικά απώλειας της χρηματοδότησης, η Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. επί διετία καθυστερεί την επανάληψη της δωρεάν παραχώρησης και προσφάτως αξιώνει την καταβολή επαχθέστατων μισθωμάτων, πράγμα απαράδεκτο και αυθαίρετο από κάθε άποψη.
Το ΤΑΙΠΕΔ από την άλλη απορρίπτει συλλήβδην τις απόψεις της δημοτικής αρχής.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως διατείνεται, για να περιέλθουν δωρεάν στην κυριότητα του οικείου Δήμου ακίνητα στη Δωδεκάνησο που περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο εκ διαδοχής του Ιταλικού, θα πρέπει αυτά να είναι κοινόχρηστα είτε κατά το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης, είτε ως εκ του τρόπου της διάθεσης και χρησιμοποιήσεως αυτών (αυλές, πλατείες, δενδροστοιχίες, ανθόκηποι, άλση, φυτώρια κ.λπ.).
Εν προκειμένω, το ακίνητο δεν εμπίπτει σε καμία των περιπτώσεων εφαρμογής του νόμου, αφού ούτε χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο από το σχέδιο πόλης, αλλά και ούτε έχει διατεθεί και χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστο μέχρι και σήμερα.
Επισημαίνει παραπέρα ότι θα καταστεί αυτό κοινόχρηστος χώρος και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ροδίων από της συντελέσεως της κηρυχθείσας δια της εγκρίσεως του σχεδίου πόλεως αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η οποία επέρχεται κατά νόμο από της καταβολής στο δικαιούχο Ελληνικό Δημόσιο της δικαστικώς προσδιορισθείσας αποζημίωσης η από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της νομίμως γενομένης καταθέσεώς της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Καθίσταται παραπέρα σαφές ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι έγινε θεληματική παραχώρηση του ακινήτου στην κοινή χρήση ή ότι μεταβλήθηκε η φύση αυτού από ανήκον στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου σε κοινής χρήσης.
Το ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται παραπέρα ότι ο Δήμος Ροδίων δεν επιχειρεί να πάρει το ακίνητο, ως κοινόχρηστο χαρακτηρίζοντάς το ως τέτοιο, γιατί πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του, αλλά γιατί, όπως προκύπτει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν επιθυμεί να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο αντίτιμο για την παραχώρηση του ακινήτου.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει να αντικρούσει το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις ότι δεν είναι κοινόχρηστο το ακίνητο είναι αβάσιμες και προκλητικά αναληθείς, προσβάλλοντας τον Δήμο Ρόδου και τον Ροδιακό Λαό!
Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση του σχεδίου πόλης δεν είναι επιτρεπτή ώστε να αποχαρακτηρισθούν και να μεταβληθούν τα ακίνητα σε οικοδομήσιμα, ούτε βέβαια και συνακόλουθα μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιωτικής κτήσεως του Δημοσίου μη αυτοδικαίως κοινόχρηστα που να απαιτείται προηγούμενη καταβολή αποζημίωσης λόγω απαλλοτρίωσης .
Επισημαίνει ότι από το 1984 στην Ροδιακή Έπαυλη λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρόδου. Από το 1993 στην Ροδιακή Έπαυλη στεγάζεται το Ωδείο Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου συντηρεί τα κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Από το 2007 και μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ασχολήθηκαν και ασχολούνται συστηματικά με τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του συγκροτήματος της Ροδιακής Έπαυλης.
Αν δεν θεωρηθεί κοινόχρηστος χώρος, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, δημιουργείται μείζονος χαρακτήρα ζήτημα, οφού όλα τα δημοτικά πάρκα της Ρόδου θα μπορούσαν έτσι ομοίως να θεωρηθούν ιδιωτικές κτήσεις του Δημοσίου, μη ανήκουσες στον Δήμο, λόγω μη καταβολής αποζημίωσης οπότε και τα πάρκα αυτά μαζί με πολλά άλλα εγκαταλειμμένα ακίνητα του Δημοσίου στη Ρόδο αφήνονται στη μαύρη μοίρα τους, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει όχι μόνο το κόστος για τη συντήρηση τους, αλλά και να προβεί στην καταβολή αποζημιώσεων για τις μέχρι τώρα συντηρήσεις λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Υποστηρίζει ακόμη ότι είναι εξόχως προκλητική και προσβλητική η δικαιολογία ότι τα μισθώματα που θα πρέπει για ένα Δημοτικό Πάρκο να καταβάλλει ο Ροδιακός Λαός δια του Δήμου Ρόδου, θα χρησιμοποιηθούν δια του ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
«Πλέον δηλαδή των υπέρογκων φορολογικών βαρών, που όπως όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες έχουν και οι κάτοικοι και δημότες της Ρόδου, οι τελευταίοι επιπρόσθετα δια του Δήμου Ρόδου πρέπει να καταβάλλουν και μισθώματα-φόρους υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή των δανειστών της χώρας, για τη χρήση των δημοτικών πάρκων!», υποστηρίζει ο Δήμος Ρόδου.