Ειδήσεις

Μπάιντεν – Ερντογάν: Παγωμένα χαμόγελα, αυστηρά μηνύματα

Την ανησυχία των ΗΠΑ για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S – 400 επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν στη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ομόλογό του, ενώ αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για τα F – 16, τον παρέπεμψε στις προβλεπόμενες νομοθετικές διαδικασίες. Η διάρκειας 70 λεπτών συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός μηχανισμού βελτίωσης των διμερών σχέσεων και ότι συζήτησαν επίσης για τον τρόπο ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα.

Από αμερικανικής πλευράς, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι το τουρκικό αίτημα για τα F – 16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, ο Τζο Μπάιντεν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν σχεδιάζει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συνάντηση».

H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Χθες Σάββατο, αμερικανός αξιωματούχος, προεξοφλώντας το περιεχόμενο της συνάντησης ανέφερε μιλώντας προς δημοσιογράφους τα εξής: «Ασφαλώς ο (σ.σ. αμερικανός) πρόεδρος θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον, καθώς και ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η συνάντηση δεν θα γινόταν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του αμερικανού πρεσβευτή, αν και, όπως είπε «το θέμα αυτό επιλύθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου