Μια είδηση για ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού έρχεται να βάλει πάλι την τρίτη δόση στο προσκήνιο, ενώ το 40% των πολιτών παραμένουν εντελώς ανεμβολίαστοι. Δεν αποκλείεται οι εμβολιασμένοι να βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.
Το έδαφος για να μπει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού στρώνει η κυβέρνηση. Στόχος προφανώς να ασκηθεί πίεση και στους εμβολιασμένους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε σήμερα δημόσια και προφανώς αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους εμβολιασμένους.
Αυτό που ήξεραν οι εμβολιασμένοι ήταν ότι από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και πέρασαν 14 μέρες θεωρούνται για πάντα εμβολιασμένοι… Αυτό όπως φαίνεται αλλάζει, καθώς η συζήτηση άνοιξε για να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, όπως είπε, μετά την αποστολή SMS το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού.
Όσον αφορά στα SMS που έχει ανακοινωθεί ότι θα αποστέλλονται στους ανεμβολίαστους για να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι απαιτείται πρώτα σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. «Από τα 2,5 εκατ. πολίτες που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε.
Εξαδάκτυλος: Ο πλήρως εμβολιασμένος μετά από έξι μήνες είναι σχεδόν… ανεμβολίαστος
Την ανησυχία τους για την έξαρση των κρουσμάτων εξέφρασε τόσο ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο καθηγητής Μικροβιολογίας επεσήμαναν τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. Χαρακτήρισε δευτερευούσης σημασίας τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιαστούν στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι να μην προκύψουν θέματα όπως π.χ. το να μην βρίσκει κρεβάτι κάποιος για εγχείρηση καρδιάς, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα σε εκκλησίες, θεωρώντας πως θα πρέπει να ζητείται rapid test από τους ανεμβολίαστους.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως θα πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο 6 μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία έναντι του ιού. Επεσήμανε, πως κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, μετά την πάροδο των 6 μηνών, είναι σχεδόν… ανεμβολίαστος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος είπε πως «πρέπει να γίνει η 3η δόση του εμβολίου, για να ισχυροποιήσουμε την άμυνα του οργανισμού».
Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε, επίσης, πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι είναι μικρός ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται με COVID-19 σε ΜΕΘ, προκειμένου να καταδείξει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Τρίτη δόση εμβολίου
Έφτασε η ώρα της τρίτης δόσης του εμβολίου για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.
Η έξαρση της πανδημίας έφερε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος, μεταξύ άλλων, και στους εμβολιασμένους, μιας και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από τους πρώτους εμβολιασμούς που έγιναν στη χώρα μας.
Οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr.
Την ημέρα του ραντεβού ο πολίτης οφείλει:
Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).
Πηγή ieidiseis.gr