Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης προέβη στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερωτήσεως προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της ιδιοκτησίας στο ακριτικό νησί των Αρκιών, για να πάψει η ανασφάλεια δικαίου που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους διώχνει από το νησί. Το πλήρες κείμενο της Κοινοβουλευτικής Ερώτησής, είναι το ακόλουθο:
« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τη δεκαετία του ’80 ο Δήμος Πάτμου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πουλούσε σε ακτήμονες κάτοικους ή καταγόμενους από τους Αρκιούς, οικόπεδα στη νήσο των Αρκιών. Η θέση τους είναι γύρω από το μοναδικό οικισμό του νησιού. Το τίμημα, για κοινωνικούς λόγους ήταν χαμηλό και τα εμβαδά των πωλούμενων οικοπέδων ήταν 500 τ.μ. έως 1,500 τ.μ., . Αρκετοί από τους αγοραστές τα αξιοποίησαν κτίζοντας σπίτια ενώ κάποιοι άλλοι όχι, λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Η πώληση των ακινήτων και η ανοικοδόμηση, συγκράτησε τον πληθυσμό στο νησί και δημιούργησε οικονομική δραστηριότητα τόσο από τον τουρισμό όσο και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Στις πρώτες εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου (Μάιος 2004) το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού (το μη ιδιωτικό) αποδόθηκε στο Δήμο Πάτμου, καθώς τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια αυτός και μόνο έκανε συστηματικές πράξεις νομής σε όλο το νησί πουλώντας και εκμισθώνοντας ακίνητα.
Πριν από 10 περίπου χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο άρχισε να εγείρει αγωγές κυριότητας αρχικά κατά της Ιεράς Μονής Πάτμου και κατά του Δήμου Πάτμου. Την τελευταία όμως πενταετία αντίστοιχες αγωγές κυριότητας στράφηκαν κατά των ιδιωτών κατοίκων των Αρκιών και μάλιστα κατά αυτών που αγόρασαν με νόμιμους μεταγεγραμμένους τίτλους από το Δήμο Πάτμου αλλά και άλλων που έχουν σπίτια πάνω από 100 χρόνων.
Πολύ συνοπτικά, το Δημόσιο ισχυρίζεται για τις περιπτώσεις αγορών από το Δήμο Πάτμου ότι επί των ακινήτων αυτών οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν απέκτησαν κυριότητα καθώς αγόρασαν από μη κύριο καθώς σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ο Δήμος Πάτμου δεν ήταν ποτέ κύριος των εκτάσεων του νησιού.
Ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται, το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί μια διαδικασία πώλησης που έκανε το ΝΠΔΔ Δήμος Πάτμου, που ενέκρινε το ΝΠΔΔ Νομαρχία Δωδεκανήσου και που καμία Δημόσια Αρχή δεν αμφισβήτησε (Υποθηκοφυλακείο, Δ.Ο.Υ., Πολεοδομία κ.λπ.).
Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι των Αρκιών φέρονται ως καταπατητές Δημόσιας περιουσίας και το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει από τα αρμόδια Δικαστήρια ουσιαστικά να κρίνουν ότι οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ιδιοκτησία στο νησί. Το Δημόσιο έχει εγείρει συνολικά γύρω στις 100 αγωγές. Αν και το σκεπτικό κάθε φορά είναι διαφορετικό, τα Δικαστήρια ( Πρωτοδικείο Κω και Εφετείο Δωδεκανήσου) τις απορρίπτουν. Το Δημόσιο, παρόλο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται νομολογία που απορρίπτει τον ισχυρισμό του ότι έχει ιδιοκτησία στη νήσο των Αρκιών, εμμένει επιβαρύνοντας με το κόστος δικαστικών αγώνων τους κατοίκους των Αρκιών.
Μέσα στα έτη 2020 – 2021 εκδόθηκαν τουλάχιστον 10 απορριπτικές αποφάσεις από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κω και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε Εφέσεις τις οποίες μάλιστα δεν προσδιορίζει, επιβαρύνοντας τους εναγόμενους με τα έξοδα προσδιορισμού και επίδοσης.
Συμπερασματικά, παρά τις διαχρονικές πολιτικές υποσχέσεις το Κράτος διεκδικεί από τους λίγους ακρίτες τις περιουσίες τους. Μπλοκάρει κάθε δραστηριότητα στο νησί έχοντας το σε επιδικία για 10 χρόνια ως τώρα και ενδεχομένως για άλλα τόσα καθώς ήδη άσκησε Αναίρεση σε μία από τις πρώτες υποθέσεις. Ταλαιπωρεί τους κατοίκους σύροντας τους στα Δικαστήρια. Αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις και εμμένει χωρίς λόγο επιβαρύνοντας και τον Κρατικό Προϋπολογισμό με άσκοπες δικαστικές δαπάνες.
Επιπρόσθετα ωθεί τους λιγοστούς κατοίκους των ακριτικών Αρκιών να εγκαταλείψουν το νησί.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός των Οικονομικών
Εάν προτίθεται, να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα προκειμένου να πάψει η ανασφάλεια δικαίου που πρόδηλα έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους διώχνει από το νησί.»