Συνεντεύξεις

«Εχουμε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την αναγέννηση της κοινωνίας και της οικονομίας»

Το στίγμα που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αν αναδειχθεί νικητής στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Παύλος Γερουλάνος.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτηρίζει τις εσωκομματικές εκλογές ως μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, τονίζοντας πως «υπάρχει μόνο μια επιλογή, να αναμετρηθούμε τόσο με το παρελθόν μας όσο και με το μέλλον μας και να βγούμε μπροστά».
Στη συνέντευξή του, αναφέρεται στην πολιτική αλλά και στην ανθρώπινη παρακαταθήκη που άφησε πίσω της η Φώφη Γεννηματά η οποία κληροδότησε τη σημασία της ενότητας και απαντώντας στο ερώτημα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;» χαρακτηρίζει λάθος τη μετάβαση στο ΚΙΝ.ΑΛ. γι αυτό και το αντίστροφο δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά, χωρίς να διασφαλιστεί το σύγχρονο πολιτικό περιεχόμενο και η σύνδεση με την κοινωνία.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε για την επόμενη γενιά μια χώρα μεγαλύτερη, ισχυρότερη και περήφανη. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα, ο κορμός της δικής μας πρότασης», τονίζει ο κ. Π. Γερουλάνος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η υψηλή συμμετοχή και η ισχυρή νομιμοποίηση του αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές.
• Κύριε Γερουλάνε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά που συντάραξε τη χώρα. Τι αφήνει πίσω της ως παρακαταθήκη για την παράταξη αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο;
Παραλάβαμε μία διπλή παρακαταθήκη από τη Φώφη Γεννηματά. Μια ανθρώπινη και μια πολιτική. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μία γυναίκα η οποία νίκησε τον φόβο. Έπεσε στα βαθιά, χειρίστηκε με αξιοπρέπεια το πρόβλημα της υγείας της και παρέμεινε μία εξαιρετική μάνα και μία δυναμική πολιτικός. Στο πολιτικό επίπεδο, μας κληροδότησε τη σημασία της ενότητας και οφείλουμε αυτή την παρακαταθήκη να τη διαφυλάξουμε. Οφείλουμε ενωμένοι, να κοιτάξουμε μπροστά και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κάνουμε.

• Είναι οι εκλογές αυτές για το Κίνημα Αλλαγής, μια μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση; Υπάρχει πολιτικός χώρος;
Η χώρα χρειάζεται πρώτα υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση και άμεσα αλλαγή κυβέρνησης. Σήμερα, έχουμε μια κυβέρνηση που για πολλοστή φορά επενδύει έναν πακτωλό χρημάτων σε ένα παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο που οδηγεί ξανά και ξανά σε πτώχευση. Η παραγωγική βάση της χώρας έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Ένα σήμα κινδύνου είναι πως, μόνο το 15% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ πληρούν πια τις προϋποθέσεις στο νέο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει περισσότερο πλούτο σε λιγότερα χέρια, σημαίνει αύξηση της ανισότητας. Αυτό οδηγεί στην αναπαραγωγή πανομοιότυπων κρίσεων, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε νέα μνημόνια, τα οποία όμως θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Κι αυτό διότι σήμερα, οι έχοντες προστατεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα την επωμιστούν τα χαμηλότερα στρώματα. Και αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί.
Άρα, οι εσωκομματικές εκλογές είναι μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μας δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της χώρας. Να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί και όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Όσοι είναι ήδη μαζί μας, όσοι είναι σε άλλα κόμματα που δεν τους εκφράζουν πια αλλά και όσοι έχουν χάσει την πίστη τους στην πολιτική. Ξέρετε, από το 2009 μέχρι σήμερα, περίπου 2.000.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για προοδευτικούς πολίτες που δεν εκφράζονται από τις διαφορετικές μορφές συντήρησης που έχουν επικρατήσει σε όλο το μήκος του πολιτικού φάσματος. Αυτοί οι πολίτες αναζητούν πολιτική έκφραση μέσα από μια παράταξη που να πιστεύει στις δυνάμεις τους. Που να τους εμπιστεύεται και να επενδύει στη δική τους ανάπτυξη. Που να τους απελευθερώνει. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και απειλητικά, έχουμε ευθύνη ως δημοκρατική παράταξη να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα. Στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε μόνο μια επιλογή, να αναμετρηθούμε τόσο με το παρελθόν μας όσο και με το μέλλον μας και να βγούμε μπροστά.
• Ποια είναι η δική σας πολιτική πρόταση σε αυτήν την προεκλογική διαδικασία; Τι σας διαφοροποιεί από τους συνυποψηφίους σας;
Εμείς ερχόμαστε με συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την αναγέννηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Παρουσιάζουμε στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα μια κυβερνητική πρόταση που βασίζεται στη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως τον δρόμο για μια δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Χρειάζεται όπως είπαμε και παραπάνω, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου τη χώρας και για να γίνει αυτό, πρέπει να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Αυτό θα το πετύχουμε μέσα από μια βαθιά ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση, που θα διασφαλίσει ότι ο πλούτος που έρχεται από το εξωτερικό δεν θα φεύγει ξανά έξω, αλλά θα μείνει στις τοπικές κοινωνίες και θα πολλαπλασιαστεί εκεί. Έτσι θα συνδιαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη και πιο δημιουργική Ελλάδα. Είναι η ώρα για μια γενιά πολιτικών που θα διεκδικήσουν την εξουσία, όχι για να την οικειοποιηθούν αλλά για να την εμπιστευτούν σε θεσμούς και συλλογικότητες που λογοδοτούν στην κοινωνία. Τέτοιοι θεσμοί είναι οι ΟΤΑ, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, οι συνεταιρισμοί. Να μπορούν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να συνεργάζονται, για το καλό των τοπικών τους κοινωνιών. Έτσι θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε δυνάμεις που σήμερα νιώθουν εγκλωβισμένες, να εμπιστευτούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να διασφαλίσουμε ότι καμία και κανείς δεν θα μένει πίσω. Μπορούμε να δημιουργήσουμε για την επόμενη γενιά μια χώρα μεγαλύτερη, ισχυρότερη και περήφανη. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα, ο κορμός της δικής μας πρότασης.

• Πρόσφατα προτείνατε τη διεξαγωγή τεσσάρων debates σε τέσσερις περιφερειακές πόλεις. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό σας.
Μιλάω για μεταφορά και διαμοιρασμό εξουσίας και κάθε μεταφορά εξουσίας πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, με διαβούλευση και λογοδοσία. Αλλά πώς θα πείσουμε ότι θα επιβάλουμε λογοδοσία αν εμείς δεν πείσουμε πρώτοι ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε; Πρότεινα, όλοι οι υποψήφιοι, να βρεθούμε σε τέσσερα σημεία της Ελλάδας και να κάνουμε συζητήσεις, για να μπορέσει να δει ο κόσμος ότι είμαστε ενωμένοι και ότι ενώ έχουμε διαφορές, αυτές δεν μας οδηγούν σε διάσπαση αλλά σε σύνθεση. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα κόμματα ως χώρους παραγωγής πολιτικής και για να γίνει αυτό, οι θέσεις πρέπει να μετράνε στις επιλογές των ψηφοφόρων. Σχετικά με το πού, το πότε, καθώς και τις θεματικές, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα μεταξύ των μελών της ΕΔΕΚΑΠ και των αντιπροσώπων των υποψηφίων. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα μηνύματα σε όλα τα επίπεδα που θα μπορούσε να στείλει η κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων στη Ρόδο με τη διεξαγωγή ενός debate εδώ.
• Πιστεύετε ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ψηφοφορία; Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μειωμένη συμμετοχή λόγω της έξαρσης;
Η κυβερνητική διγλωσσία έχει οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση τον πληθυσμό και δυστυχώς τα πράγματα άρχισαν πάλι να ξεφεύγουν. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε την επιδείνωση και πρέπει να βρούμε τρόπους να εξασφαλίσουμε τόσο τη συμμετοχή όσο και την ασφάλεια των ανθρώπων που θέλουν να συμμετάσχουν. Για αυτό πρότεινα να δούμε στα σοβαρά τη δυνατότητα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Και για τους αποδήμους, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό. Είναι σημαντικό να δώσουμε την επιλογή σε κάποιον να συμμετέχει όχι μόνο πηγαίνοντας στην κάλπη αλλά συμμετέχοντας ηλεκτρονικά γραμμένος σε ένα μητρώο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο για τη δημοκρατία ώστε να έχουμε υψηλή συμμετοχή και ισχυρή νομιμοποίηση του αποτελέσματος

• ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Ποια είναι η δική σας στάση στο θέμα του ονόματος του κόμματος;
Ξέρετε, εγώ ποτέ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ και πάντα υπερασπίστηκα τα σύμβολά του ακόμα και όταν οι άλλοι ήθελαν να τα αλλάξουν. Τα υπερασπίστηκα γιατί πιστεύω ότι πρέπει να διατηρείς πάντα τις αρχές και τις αξίες σου. Με βάση αυτές να φτιάχνεις προτάσεις για τη σημερινή κοινωνία, με βάση αυτές τις αξίες να διαμορφώνεις το καταστατικό που θα σε καθιστά ένα πραγματικά ανοιχτό κόμμα και μετά να βγεις σε όλη τη χώρα και να ενεργοποιήσεις τα εκατοντάδες στελέχη τα οποία είναι αδρανοποιημένα. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αν το χρειάζεσαι, αλλάζεις και το όνομα. Αλλά δεν ξεκινάς τη διαδικασία αλλάζοντας το όνομα, το κάνεις ως επιστέγασμα της διαδικασίας. Και αυτό το πιστεύω και σήμερα. Τότε κάναμε λάθος που πήγαμε από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, ας μη βιαστούμε να κάνουμε το αντίστροφο χωρίς να διασφαλίσουμε το σύγχρονο πολιτικό περιεχόμενο και τη σύνδεση με την κοινωνία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου