Ρεπορτάζ

Σύγχρονο αγγειογράφο απέκτησε το νοσοκομείο Ρόδου

Ενισχύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με έναν αγγειογράφο που κόστισε 700.000 ευρώ περίπου και αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Για το θέμα αυτό μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο επεμβατικός ακτινολόγος κ. Μάριος Γεωργανάς δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες:
«Με τον αγγειογράφο, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου μπαίνει κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Ο αγγειογράφος είναι το ανάλογο του στεφανιογράφου: με τον στεφανιογράφο βλέπουμε τα στεφανιώδη αγγεία, ενώ με τον αγγειογράφο βλέπουμε όλα τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος (εκτός από τα στεφανιαία, στα άκρα, στον κορμό, στον τράχηλο, στο κεφάλι κ.λπ.)
Το κομμάτι το επεμβατικής ακτινολογίας είναι ευρύτατο. Ξεκινάει από την παθολογία των αγγείων και καταλήγει στην παθολογία των μη αγγείων (όπως είναι τα συμπαγή όργανα π.χ. συκώτι, πνεύμονες και στα κοίλα όργανα όπως π.χ. ο εντερικός σωλήνας και οισοφάγος αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές).
Για παράδειγμα, στα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής -αλλά και σε προηγούμενο χρόνο- είχαμε αρχίσει να εξυπηρετούμε ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ασθενείς αυτοί χρειάζονταν να κάνουν χημειοθεραπεία, αυτή γινόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Αυτό σήμερα, έχει γίνει πια καθημερινότητα καθώς εξυπηρετούμε μεγάλο όγκο ασθενών και νομίζω με πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι ασθενείς, εκτός από αυτό το μηχάνημα μπορεί να χρειαστούν να κάνουν και έναν χημιο-εμβολισμό. Εδώ μπαίνει ο αγγειογράφος.


Το μηχάνημα αυτό είναι υπερσύγχρονο, με πολλές εφαρμογές και μας δίνει τη δυνατότητα σε βραχύ χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν θεραπείες. Δηλαδή να κάνουν στοχευμένα, χημιο-εμβολισμό αλλά σε βλάβες που υπάρχουν στο συκώτι. Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς αυτοί πήγαιναν σε άλλα νοσοκομεία (στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη).
Πρόσφατα είχαμε ένα περιστατικό κρυοπηξίας με ασθενή με όγκο στον ένα νεφρό, τον οποίο με την καθοδήγηση του αξονικού τομογράφου τον καθετηριάσαμε με ειδικές βελόνες και τον παγώσαμε για μισή ώρα (με πρωτόκολλο) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω πως όλα αυτά είναι αποτελέσματα συλλογικής εργασίας με ομάδα ιατρών κ.λπ.»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργανάς τόνισε πως ο αγγειογράφος λειτουργεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με τη σχετική ανταπόκριση του συναρμόδιου προσωπικού. «Σίγουρα ένας επεμβατικός ακτινολόγος, δεν φτάνει. Προφανώς χρειάζεται κι επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τεχνολόγοι προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.
Τα καλά βρίσκονται μπροστά μας. Όσο περισσότερο μας δίνεται η δυνατότητα από τη διοίκηση, θα ανοίξει η ‘βεντάλια’ και θα μπορούμε να εξυπηρετούμε πολλούς ασθενείς.
Προφανώς υπάρχουν και περιστατικά που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λόγω έλλειψης υποδομής. Όμως αυτό, είναι ο σκοπός για το μέλλον. Πιστεύω ότι το Νοσοκομείο μας, στα επόμενα χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετικό και σίγουρα ένα πολύ καλύτερο!», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου