Ειδήσεις

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Σκέψεις για επέκταση του μέτρου στο 2022 – Ποιους θα αφορά

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λίγων μηνών στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών μελετά το οικονομικό επιτελείο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του προγράμματος να μπορούν να συμψηφίσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, υπάρχει η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιες επιχειρήσεις να επεκταθεί το μέτρο και μέσα στο 2022, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να δοθεί τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν αδιάθετα «κουπόνια» ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τους όρους του προγράμματος, η ενίσχυση που χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές (προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία) του 2021, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος του έτους. Βάσει της σχετικής απόφασης, «τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως». Ο συγκεκριμένος όρος φαίνεται ότι διαμορφώνει ιδιαίτερα ασφυκτικά πλαίσια για τους πάνω από 30.000 δικαιούχους του προγράμματος.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς δεδομένου ότι πρόγραμμα ξεκίνησε με σχετική καθυστέρηση, πολλοί από τους δικαιούχους είχαν ήδη προχωρήσει στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι άνω των 30.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Ήδη πάντως έχουν γίνει οι πρώτοι αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων ύψους άνω των 33 εκατ ευρώ. Ωστόσο σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων υποχωρεί όσο προχωράμε προς το τέλος του έτους με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος μέρος των χρημάτων να μείνουν αχρησιμοποίητα και να ακυρωθούν.

Ένα από τα σενάρια που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να προχωρήσουν σε διόρθωση τους τρόπου που επιμερίζεται το ποσό που λαμβάνουν, για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς έως τώρα η κατανομή του ποσού καθορίζεται μετά την υποβολή της αίτησης. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση δεν κινδυνεύει να «χάσει» μέρος του ποσού που δικαιούται. Η μικρή παράταση δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στο δικαιούχο να διαθέσει το ποσό που απομένει για το συμψηφισμό με φόρους και εισφορές του 2022.

Ύψος ενίσχυσης
Η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε περίπου 14.000 ευρώ με τις μισές επιχειρήσεις να λαμβάνουν ενίσχυση μεγαλύτερη από 3.720 ευρώ. Ενδεικτικά οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν :

* 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων

* 10.356 επιχειρήσεις εστίασης

* 4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου

*1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου

* 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών

* 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση όσον αφορά το σκέλος των φορολογικών οφειλών εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων.

β) Από ΕΝΦΙΑ.

γ) Από ΦΠΑ.

δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για :

·        το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,

·        τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης),

·        το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου