Για την 10η Ιουνίου 2014 έχει προγραμματιστεί, μετά από αναβολή, η εκδίκαση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Ρόδου της πολύκροτης υπόθεσης με εμπλεκόμενο σε εικονικές προμήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου έναν 51χρονο, αλλά και έναν πρώην υπάλληλο, για εικονικές προμήθειες υλικού στο νοσοκομείο Ρόδου.
Ο 51χρονος συνελήφθη παρά την ως άνω εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2014 για εμπλοκή του σε σοβαρή υπόθεση παρανομιών με προμήθειες νοσοκομείων.
Η δίκη επαναλαμβάνεται μετά την έκδοση της υπ’ αριθµ. 61/2012 απόφασης του Ζ’ Τµήµατος του Αρείου Πάγου. Αφορµή για την αναίρεση της απόφασης έδωσε προσφυγή ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού του 51χρονου, που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια.
Το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε επιβάλει την 17η Ιανουαρίου 2010 ποινή φυλάκισης 3 ετών µε 3ετή αναστολή στον Α. Μ. του Κ., πρώην προϊστάµενο του τµήµατος διαχείρισης του Γενικού Nοσοκοµείου Pόδου, που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος πλαστογραφίας µετά χρήσεως και απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια µε συνολικό όφελος και συνολική ζηµία που υπερβαίνουν το ποσό των 5 εκατ. δρχ.
Ο συγκατηγορούµενός του Σ. Τ. του Ν., ιδιοκτήτης της ατοµικής εταιρείας προµήθειας νοσοκοµειακού υλικού, με την επωνυμία “ΕΛΠΙΣ” είχε κριθεί ένοχος κατ’ επιτρεπτή µεταβολή του κατηγορητηρίου για απλή συνέργεια σε απόπειρα απάτης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους µε 3ετή αναστολή. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Oι δύο καταδικασθέντες φέρονται να αποπειράθηκαν να ζηµιώσουν το Γενικό Νοσοκοµείο Ρόδου µε εικονικές προµήθειες υγειονοµικού υλικού. Ο πρώτος συγκεκριµένα φέρεται να εκµεταλλεύθηκε την ευαίσθητη θέση του ως υπευθύνου διαχείρισης στην υπηρεσία προµηθειών υγειονοµικού υλικού του νοσοκοµείου και συνεργαζόµενος µε τον δεύτερο, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήµατος από 17-9-1999 έως 4-11-1999, µε πρόθεση να κατάρτισε κατ’ επανάληψη πλαστά ή νόθευσε γνήσια δελτία παραγγελιών του συγκεκριµένου Νοσοκοµείου προς την “ΕΛΠΙΣ”, για την προµήθεια µεγάλων ποσοτήτων υγειονοµικού υλικού. Η συνολική αξία του εµφανιζόµενου ως δήθεν πωληθέντος και παραδοθέντος υγειονοµικού υλικού στο νοσοκοµείο ανέρχεται στο ποσό των 13.113.400 δρχ (38.484 ευρώ).
Η εταιρεία του 51χρονου βρέθηκε ξανά, μόλις πρόσφατα, στο “μάτι του κυκλώνα” μετά από έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς κ.κ. Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Πρόκειται για την “ST Medical Products ΕΠΕ” που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πωλήσεων. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1995 με το διακριτικό τίτλο “ΕΛΠΙΣ”.
Ο 51χρονος ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών «S.T. Medical Products» με πελάτες δεκάδες δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Προκειμένου να υπερκοστολογεί τα ιατρικά είδη είχε συστήσει στην Κύπρο την εταιρεία «Praxis Company». Μοναδικός πελάτης της ήταν η «S.T. Medical Products». Από την έρευνα εισαγγελέων και Αστυνομίας προέκυψε συγκεκριμένα ότι ο αγόραζε τα ιατρικά είδη από την Τσεχία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για λογαριασμό της «Praxis» και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε στη δικών του συμφερόντων εταιρεία «S.T. Medical» στην Ελλάδα σε τιμές έως και 200% υψηλότερες από τις φυσιολογικές.
Στη συνέχεια, εμφάνιζε τα εικονικά τιμολόγια στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, εισπράττοντας ως αμοιβή ποσά πολλαπλάσια του κανονικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα αιμοστατικό που είχε αγοραστεί από την Τσεχία αντί 2,5 ευρώ πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας προς 500 ευρώ. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια για δήθεν αγορές ιατρικών ειδών από την κυπριακή εταιρεία ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα τα είδη αυτά κόστισαν στον 55χρονο 8,5 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης θα ερευνηθεί τυχόν εμπλοκή και υπαλλήλων και διοικήσεων νοσοκομείων στην υπόθεση.
Όπως εκτιμάται, στο σύνολο των αγορών που πραγματοποιήθηκαν, ύψους 29.300.260,45 ευρώ, η προκύπτουσα «εικονικότητα» ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος προμήθειας στο ποσό των 8.596.542,13 ευρώ.
Η μη φορολόγηση της υπεραξίας, η οποία κατά προσέγγιση ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ για την τριετία 2008-2010, είχε ως αποτέλεσμα τον μη καταλογισμό φόρου εισοδήματος συνολικού ποσού 5.105.205,10 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.