Για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» η κ. Ευδοκία Αποστολίδη – Πάττα, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα ισότητας, οικολογίας και πρωτογενούς τομέα ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου. Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών τον Νοέμβριο, η κ. Πάττα δηλώνει πως αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν και στη δική μας κοινωνία, αλλά δεν είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις.
• Κυρία Πάττα, να ξεκινήσουμε από τα θέματα ισότητας και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι γίνεται στο νησί μας; Υπάρχουν περιστατικά βίας; Είδαμε δυστυχώς, ότι οι γυναικοτονίες δεν έλειψαν ούτε από την Ρόδο (με την άτυχη Ντόρα αλλά και το 2018 με την Ελένη Τοπαλούδη).
Τα περιστατικά βίας υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο. Απλά στις μέρες μας, μετά από τόσους αγώνες, επιτέλους περάσαμε από τα «εγκλήματα πάθους» στον όρο γυναικοκτονία, ευελπιστώντας να αλλάξουμε την οπτική αντιμετώπισης των περιστατικών.
Η βάση των εγκλημάτων δεν είναι άλλη από την πατριαρχική δομή των κοινωνιών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ανατρέφουμε άνδρες καταπιεσμένους συναισθηματικά.
Δεν τους έχουμε δώσει το περιθώριο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αφού συνεχώς τους επισημαίνουμε ότι «οι άντρες δεν κλαίνε». Μεγαλώνοντας, το μόνο αποδεκτό συναίσθημα του άντρα είναι ο θυμός, έτσι γίνονται κτητικοί, γεμάτοι έντονη ζήλια και με τον φόβο της εγκατάλειψης να τους κυριαρχεί. Δεν τους μάθαμε ποτέ ότι υπάρχουν όρια, ότι η κοινωνία πρέπει να στηρίζεται στην ισότητα και κυρίως στον σεβασμό.
Άλλο ένα μελανό σημείο είναι ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν δίνεται η πρέπουσα σοβαρότητα και σημασία από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και από το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Απόδειξη οι τρεις γυναίκες θύματα, που ενώ είχαν καταγγείλει τους θύτες τους, αυτοί δεν υπέστησαν καμία συνέπεια και τελικά τις σκότωσαν.
Το νησί μας δεν είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας. Αποτελούμε κομμάτι της παγκόσμιας οντότητας, αφού οι νέες τεχνολογίες και τα ΜΜΕ μάς δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε κοινωνοί σε κάθε εξέλιξη. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση και αυτό θα γίνει μέσα από πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων, των διακρίσεων και κάθε μορφής βίας.
• Υπογράψατε και σχετικό πρωτόκολλο με τους φορείς για το Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες είναι οι εξελίξεις;
Σκοπό του Πρωτοκόλλου αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικού Κέντρου και Ξενώνα) με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε και του Φιλότιμου Ιδρύματος. Στόχος όλων των τοπικών φορέων είναι η από κοινού ανάληψη σχεδιασμού πολιτικών, εργαλείων και δράσεων καθώς και η υλοποίηση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Απευθυνόμενοι στην κοινότητα, σε υποομάδες ή/και σε ατομικές περιπτώσεις σε επίπεδο πρόληψης θα αναπτυχθεί και θα προωθηθεί η διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των μελών για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινωνικού συνόλου με στόχο την καλλιέργεια διαλόγου, αλληλοσεβασμού και ενδυνάμωσης της κοινότητας. Σε επίπεδο παρέμβασης, θα επιχειρηθεί η διασύνδεση των εμπλεκόμενων μερών για την παροχή προστατευμένου και ασφαλούς πλαισίου υποστήριξης και καθοδήγησης, η παραπομπή στα αρμόδια κατά περίπτωση εμπλεκόμενα μέρη και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (έκδοση εισιτηρίων, αναλώσιμα, είδη ατομικής υγιεινής κα) μέσω χορηγιών και εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα όλοι μαζί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών τους.
Οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν, να καταρτιστούν για να μπορέσουν να σπάσουν τη σιωπή τους, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για να αποτελέσει ανάχωμα σε όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.
• Είστε υπεύθυνη και για το Δημοτικό Κυνοκομείο. Μιλήστε μας γι αυτό.
Η Δ/νση Πρωτογενούς Τομέα σε συνεργασία με την Δ/νση Καθαριότητας έχει φροντίσει για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων ενώ έχουν γίνει επίσης εργασίες καθαρισμού και κλαδέματα από την Δ/νση Πρασίνου για λόγους Πυροπροστασίας με την άδεια της Δ/νσης Δασών. Έχουμε τέλος αντικαταστήσει το δίκτυο ύδρευσης και το Καταφύγιο δεν αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα υδροδότησης.
Όπως ήδη γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης για τα έργα βελτίωσης των υποδομών του Κυνοκομείου Ρόδου. Το Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, είναι σήμερα πλήρως αδειοδοτημένο και στοχεύουμε στην άμεση αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας, ώστε η Ρόδος να διαθέτει το συντομότερο δυνατό ένα απολύτως λειτουργικό και εξοπλισμένο Καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα. Βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί η χωρητικότητα, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων, αλλά και να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος για τους πολίτες.
Η τεχνική μελέτη αφορά στη ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου, στην ανακατασκευή των χώρων φύλαξης, στην κατασκευή δεξαμενών λυμάτων, στην αντικατάσταση υφιστάμενων και στην προσθήκη νέων περιφράξεων. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 275.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την αγορά δυο ειδικά διαμορφωμένων αυτοκινήτων Βαν για την περισυλλογή και περίθαλψη των ζώων.
Πρέπει να τονίσουμε ότι το καταφύγιο θα φιλοξενεί προσωρινά τα αδέσποτα ζώα μέχρι την υιοθεσία τους, όπως ο νόμος ορίζει. Για λόγους ευζωίας και προστασίας τους τα αδέσποτα ζώα δεν πρέπει να παραμένουν περιορισμένα γι’ αυτό και η Δ/νση Πρωτογενούς Τομέα προωθεί την υιοθεσία τους μέσω της σελίδας aitmata.rhodes.gr, ώστε τα ζώα αυτά να βρουν γρήγορα ένα φιλόξενο σπίτι και μια οικογένεια.
• Πώς εξελίσσονται οι στειρώσεις σε γατάκια; Υπάρχει συνεργασία με ομάδες και συλλόγους;
Ο Δήμος Ρόδου και ειδικά το Τμήμα Κτηνιατρικής & Αλιείας της Δ/νσης Πρωτογενούς Τομέα προσπαθεί συστηματικά να επιλύσει το πρόβλημα με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει. Σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες κτηνίατρους οργανώνει το ετήσιο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατά τη διάρκεια του έτους 2021 συνεργαστήκαμε με τις οργανώσεις, Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου, Greek Cat Welfare Society of Rhodes και Flying Cats e. V και τους παρακάτω εθελοντές Κτηνιάτρους:
Παναγιώτη Μαριέ, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, Ζαχαρούλα Τσαβαρή, Αντωνία –Μιχαλίτσα Χατζηδιάκου. Το έργο μας συνδράμουν και οι παρακάτω οργανώσεις τις οποίες επίσης ευχαριστούμε:
Rodoksen Kodittomat Elaimet Ry-Rhodian Stray Animal Association Finland, Cats Club Kallithea, S.A.W. Symi Animal Welfare, Animal Help Halki.
Ο Δήμος εκτός από τα προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους, έχει τώρα φροντίσει και για τα βαριά περιστατικά (ζώα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης) τα οποία μετά την αποθεραπεία τους, όπως ορίζει ο νόμος, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Συνολικά ως σήμερα χάρης στην ευαισθητοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών έχουν στειρωθεί μέσα στο 2021 πάνω από 1500 αδέσποτα γατάκια στο νησί. Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για τη γενναιόδωρη προσφορά τους και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η εθελοντική προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο είναι πολύ σημαντική σε μία πολιτισμένη κοινωνία.
Εθελοντές? Αφού πληρωνονται. Τα ετήσια κονδύλια για τα αδεσποτα που πανε?