Ρεπορτάζ

Αγωγή πολίτη κατά του Δήμου Ρόδου για την καταστροφή του αυτοκινήτου του από κορμό δέντρου

Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε χθες η αγωγή που άσκησε ένας κάτοικος Κοσκινού κατά του Δήμου Ρόδου διεκδικώντας αποζημίωση για την καταστροφή του αυτοκινήτου του, το οποίο καταπλακώθηκε από δέντρο.
Ο ενάγων είναι κάτοχος ένος επιβατικού αυτοκινήτου μάρκας BMW MINI ONE D, το οποίο αγόρασε εντός του έτους 2018 μεταχειρισμένο έναντι του ποσού των 7.500 ευρώ.
Μέσα στον ίδιο χρόνο της αγοράς του, την 13η Αυγούστου 2018 κι ενώ το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο ήταν προσωρινά σταθμευμένο επί της οδού Ορφέως 28, καταπλακώθηκε από τεράστιο κορμό δέντρου μεγάλης ηλικίας, που όλως αιφνιδίως κατέπεσε στην οδό από το παρακείμενο παρτέρι επί κοινοχρήστου χώρου παραπλεύρως της οδού στο οποίο ήταν φυτεμένο και του οποίου την αποκλειστική αρμοδιότητα για την φροντίδα και την περιποίησή του είχε ο Δήμος Ρόδου.
Το γεγονός της πτώσης, όπως υποστηρίζει, δεν οφειλόταν ούτε σε κακοκαιρία, ούτε σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά αποκλειστικά στην αμέλεια του δήμου να φροντίσει και να συντηρήσει το δέντρο που ήταν φυτεμένο σε δημοτικό παρτέρι, αν και ο δήμος διαθέτει πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο τμήμα «πρασίνου», το οποίο, με επιμέλεια όφειλε να προβλέπει και να επιβλέπει την επικινδυνότητα των μεγάλων δέντρων που είναι φυτεμένα παράπλευρα στις οδούς και στα πεζοδρόμια.
Στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους που πραγματοποίησαν την κοπή και την απομάκρυνση του εν λόγω δέντρου και για το λόγο αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου καταχώρησε το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων της Π.Υ. Ρόδου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο από την πτώση του δέντρου το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες ζημιές σε οροφή, φτερά, καπό και τζάμια.
Υποστηρίζει ότι το ατύχημα οφείλεται σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του εναγόμενου ο οποίος, σύμφωνα με διατάξεις της δημοτικής νομοθεσίας, είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την κατασκευή, συντήρηση λειτουργία των δημοτικών αλσών, κήπων, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και συνεπώς, ευθύνεται για τη συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από τους πολίτες του χώρου, όπου έχει φυτευτεί το δέντρο που κατέπεσε, και όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την πτώση του εν λόγω δέντρου πάνω στο αυτοκίνητό του.
Διεκδικεί αποζημίωση ύψους 12.500 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου