Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 με την αναμνηστική δόση όσων πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να ελεγχθεί το εν εξελίξει πανδημικό κύμα, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, τις τελευταίες ημέρες περίπου το 40% των κρουσμάτων που δηλώνονται αφορούν πλήρως εμβολιασμένους και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένους ηλικίας 18 έως 59 ετών. Οι κ. Ζαούτης και Παρασκευής παρουσίασαν ενδεικτικά την επιδημιολογική εικόνα της περασμένης Κυριακής, όταν από τα 3.869 κρούσματα που καταγράφηκαν, τα 1.539 (39,8%) αφορούσαν άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σχεδόν επτά στα δέκα εμβολιασμένα άτομα που βγήκαν θετικά στον SARS-CoV-2 τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν ηλικίας 18 έως 59 ετών. «Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν τη σημασία άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική δόση σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Ζαούτης.
Μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer και διαγνώστηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα, το 30% ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών, το 40% ηλικίας 40 έως 59 ετών και περίπου το 15% ηλικίας 60 έως 79 ετών. Από τους εμβολιασμένους με το AstraZeneca που διαγνώστηκαν με COVID-19, περίπου το 25% ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών, το 25% ήταν 40 έως 59 ετών και το 45% ηλικίας 60 έως 79 ετών. Για το Moderna τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 30%, 55% και 15%, και για όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Johnson&Johnson, το 65% ήταν 18 έως 39 ετών και το 25% ήταν 40 έως 59 ετών. Αξίζει να τονιστεί ότι τα ποσοστά αυτά δεν αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορές στα εμβόλια που προτίμησαν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (π.χ. Johnson&Johnson έκαναν πολλοί νέοι σε νησιά τον περασμένο Απρίλιο).
Απαραίτητο να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση, λένε οι ειδικοί.
Οι καθηγητές προανήγγειλαν αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων της επιδημιολογικής έκθεσης, σε ό,τι αφορά το ποσοστό των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία λόγω της COVID-19 και στο ποσοστό εκείνων που καταλήγουν. Ειδικότερα, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας στην επιδημιολογική έκθεση θα παρουσιάζεται και το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.
Τέλος, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από COVID-19 που τηρείται στις χώρες της Ε.Ε., καθώς σε αυτή τη φάση υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια στον ορισμό των θανάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ορισμένες χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται το σύνολο των θανάτων μετά τη διάγνωση. Αλλες χώρες, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, θέτουν χρονικό όριο για τον ορισμό θανάτου από COVID-19 (28 ημέρες και 30 ημέρες αντίστοιχα μετά τη διάγνωση), και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν θανάτους από COVID-19 εάν η διάγνωση δεν έχει γίνει με μοριακό τεστ. Μάλιστα εκτιμάται ότι εάν η καταγραφή γινόταν στη χώρα μας με τον τρόπο που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να είχαμε κατά 20% λιγότερους θανάτους σε σχέση με αυτούς που δηλώνονται τώρα.
Πηγή kathimerini.gr